DLP tabanlı üç boyutlu yazıcı ile üretilen protez kaide materyallerinin dönüşüm derecelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the degree of conversion of denture base materials manufactured by DLP - based three-dimensional printer
- Tez No: 990529
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKNİL ERGÜN KUNT
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: 3B Yazıcı, Eklemeli Üretim, Protez Kaide Materyali, Dönüşüm Derecesi Harun BÜYÜKYILDIZ, Uzmanlık Tezi Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, 2025, 3D Printing, Additive Manufacturing, Denture Base Material, Degree of Conversion Harun BÜYÜKYILDIZ, Specialization Thesis University of Ondokuz Mayis, Samsun, 2025
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, DLP tabanlı 3B yazıcı kullanılarak üretilen protez kaide materyallerinin post-kür öncesi ve sonrası polimerizasyon dönüşüm derecelerini değerlendirmek ve geleneksel yöntem ile üretilen protez kaide materyali ile karşılaştırmaktır. Materyal ve Metot: Çalışmada; DLP tabanlı bir yazıcı, dört farklı protez kaide reçinesi kullanılmıştır. Kontrol grubu, ısıyla polimerize olan PMMA olarak belirlenmiştir. Her grup için 16 örnek hazırlanarak toplamda 144 örnek elde edilmiştir. 3B baskıyla üretilen örnekler bilgisayar destekli tasarım (CAD) yazılımı (Exocad, DentalCAD) ile dikdörtgenler prizması (5×10×25 mm) şeklinde tasarlanmış, 45° baskı yönünde ve 50 µm tabaka kalınlığında üretilmiştir. Her reçine grubu için toplam 32 örnek (n=16×2) hazırlanmış olup, örneklerin yarısı baskı sonrası kürlenmemiş (print), diğer yarısı ise baskı sonrası kürlenmiş (cure) olarak oluşturulmuştur. FTIR ölçümleri, her reçine grubu için üç farklı aşamada (sıvı hali, print hali ve cure hali) gerçekleştirilmiştir. Kontrol grubunun FT-IR ölçümleri ise rezinin karıştırıldığı anda ve polimerizasyon sonrası olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Spektrumlarından elde edilen verilerin istatistiksel analizi tek yönlü ANOVA ve post-hoc Tukey testleri ile yapılmış olup, anlamlılık düzeyi α = 0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: 3B baskı reçinelerinin DC_Print değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Reçinelerde post-kür sonrası elde edilen DC_Cure değerleri arasında ise istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Geleneksel PMMA grubu, tüm gruplardan anlamlı derecede daha yüksek DC değerine sahip olmuştur. Sonuç: En yüksek DC değerleri geleneksel PMMA'da gözlenmiştir. 3B baskı reçinelerinde baskı sonrası aşamada DC değerleri, reçine içeriğine bağlı olarak anlamlı farklılıklar göstermiştir. Post-kür işlemi ise reçinelerin içeriklerine bağlı farklılıkları ortadan kaldırarak gruplar arasında benzer DC seviyelerinin görülmesini sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the degree of conversion (DC) of denture base materials fabricated using a DLP-based 3D printer before and after post-curing, and to compare them with conventionally fabricated denture base material. Materials and Methods: A DLP-based 3D printer and four different denture base resins were used. The control group consisted of heat-polymerized PMMA. A total of 144 specimens were prepared, with 16 specimens per group. The 3D-printed specimens were designed as rectangular prisms (5 × 10 × 25 mm) using computer-aided design (CAD) software (Exocad, DentalCAD), printed at a 45° build orientation and 50 µm layer thickness. For each resin group, 32 specimens (n = 16 × 2) were fabricated: half remained uncured after printing (print group), and the other half were subjected to post-curing (cure group). FTIR measurements were performed at three stages for each resin group (liquid, print, and cure). For the control group, FTIR measurements were performed at two stages: after mixing and after polymerization. Data from the spectra were analyzed statistically using one-way ANOVA and Tukey post-hoc tests, with the significance level set at α = 0.05. Results: Statistically significant differences were observed among the DC_Print values of the 3D-printed resins. However, no significant differences were found among the DC_Cure values after post-curing. The conventional PMMA group demonstrated significantly higher DC values compared to all groups. Conclusion: The highest DC values were achieved in conventional PMMA. At the print stage, the DC values of 3D-printed resins varied significantly depending on composition. Post-curing eliminated these composition-dependent differences, yielding comparable DC levels across the groups.