Joint solution of the order batching, picker routing, storage location assignment, and scheduling problems
Sipariş gruplama, toplayıcı rotalama, depolama yeri atama ve çizelgeleme problemlerinin birlikte çözümü
  1. Tez No: 990576
  2. Yazar: OZAN RIDVAN AKSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA NECATİ ARAS
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstri mühendisliği, Industrial engineering
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, depo sipariş toplama operasyonlarının optimizasyonunu ele almakta olup Sipariş Gruplama Problemi, Toplayıcı Rotalama Problemi, Depolama Yeri Atama Problemi ve Çizelgeleme Problemlerine odaklanmaktadır. İlk olarak, belirli bir depolama politikası altında siparişlerin gruplara ayrılması ve rotalama politikalarının seçilmesini içeren Birleşik Sipariş Gruplama ve Rotalama Politikası Seçim Problemi tanıtılmaktadır. Amaç, toplam seyahat mesafesini en aza indirmektir. Bu problem, sütun ve kesme üretimi ile dal-fiyatlandırma-ve-kesme yöntemleri olmak üzere iki kesin yöntem kullanılarak en iyi şekilde çözülmüştür. İkinci olarak, analiz Birleşik Sipariş Gruplama, Parti Sıralama ve Teslim Tarihli Toplayıcı Rotalama Problemine genişletilmiş; bu problem, kesin bir sütun ve kesme üretimi yöntemi ile onun sezgisel bir varyantı kullanılarak çözülmüştür. Literatürde yer alan test örnekleri üzerinde yapılan hesaplama deneyleri, kesin yaklaşımımızın küçük ve orta ölçekli durumlarda hem çözüm kalitesi hem de hesaplama süresi açısından mevcut yöntemlerden daha iyi sonuçlar verdiğini, sezgisel yöntemin ise büyük ölçekli durumlarda üstün performans sergilediğini göstermektedir. Bulgular, depo optimizasyonunda sipariş gruplama, rotalama, depolama yeri atama ve çizelgeleme kararlarının bütünleşik olarak ele alınmasının faydalarına dair önemli yönetsel içgörüler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis addresses the optimization of key warehouse order picking operations, focusing on Order Batching Problem, Picker Routing Problem, Location Assignment Problem, and Scheduling Problem. First, we introduce the Joint Order Batching and Routing Policy Selection Problem which involves forming batches and selecting routing policies under a given storage policy. The aim is to minimize total travel distance. We solve this problem optimally using two exact methods; column-and-cut generation and branch-price-and-cut. Second, we extend the analysis to the Joint Order Batching, Batch Sequencing, and Picker Routing Problem with Deadlines, solved using an exact column-and-cut generation method and a heuristic variant of it. Computational experiments on benchmark instances demonstrate that our exact approach outperforms existing methods in both solution quality and computation time for small and medium cases, while the heuristic variant achieves superior results for large instances. The findings provide valuable managerial insights into the benefits of integrating batching, routing, storage assignment, and scheduling decisions in warehouse optimization.