Polikistik over sendromlu kadınlarda endokrin bozucu maruziyetine ilişkin tutumların yaşam kalitesine etkisinin belirlenmesi
Determining the effect of attitudes towards endocrine disruptor exposure on quality of life in women with polycystic ovary syndrome
  1. Tez No: 990594
  2. Yazar: SELİN KAYAOĞLU ECER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARZU AKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Midwifery, Obstetrics and Gynecology, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Polikistik Over Sendromu, Endokrin Bozucu, Endokrin Bozucu Maruziyeti, Yaşam Kalitesi, Ebelik, Endokrin bozucu kimyasallar, Kadın hastalıkları, Kadın sağlığı, Kadın ürogenital hastalıkları, Polycystic Ovary Syndrome, Endocrine Disruptor, Endocrine Disruptor Exposure, Quality of Life, Midwifery, Endocrine disrupting chemicals, Women's health, Female urogenital diseases
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, polikistik over sendromlu kadınlarda endokrin bozucu maruziyetine ilişkin tutumların yaşam kalitesine etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Bu çalışma analitik ve kesitsel tipte olup, Ekim-Aralık 2025 tarihleri arasında İstanbul Esenyurt Necmi Kadıoğlu Devlet Hastanesi kadın hastalıkları ve doğum polikliniğine başvuran, 18-45 yaş arasındaki, PKOS tanısı almış toplam 269 katılımcı ile gerçekleştirilmiş, veriler analiz edilmiştir. Veri toplama aracı olarak Endokrin Bozucular Tutum Ölçeği (EDAS) ve Polikistik Over Sendromu Yaşam Kalitesi-50 Ölçeği (PCOSQ-50) kullanılmıştır. Bulgulara göre araştırmaya katılan katılımcıların yaş ortalaması 28.29±5.53'dir, çoğunlukla üniversite mezunu (%75.1), evli (%54.6) ve çalışmakta (%53.2), BKI normal kilolu veya altında (%37.5), adet döngüsü süresi 35 günden uzun (%42), ortalama adet süresi 5–7 gün arası (%45) ve büyük çoğunluğunda adet düzensizliği (%81.8) görülmektedir. Katılımcıların semptomlar açısından insülin direnci (%58.7), hirsutizm (%57.6) ve fazla kilo/obezite (%53.9), akne-sivilce (%49.8), saç dökülmesi (%41.3) ve infertilite (%17.5) bildirilmiştir. Çoğunlukla kronik hastalığa sahiptir (%50.6). Katılımcıların %49.4' ü endokrin bozucular hakkında hiç bilgi sahibi değildir, çoğunlukla plastik ürünleri her gün kullandığı (%51.3) ve neredeyse tamamının uyudukları odada sıklıkla cep telefonu bulundurdukları (%95.5) saptandı. EDAS ölçeği toplam puan ortalaması 74.49±10.18 (min:38-max:101) olduğu, PCOSQ-50 ölçeği toplam puan ortalaması 3.10±0.49 (min:1.89-max:4.39) olduğu bulundu. Korelasyon analizine göre endokrin bozuculara yönelik tutum toplam puanı ile yaşam kalitesi genel puanı arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu belirlendi (r=0.335; p<0.01). Benzer şekilde, tüketici davranışları alt boyutu (r=0.327; p<0.01) ve beslenme ve hijyen alt boyutu (r=0.250; p<0.01) ile yaşam kalitesi genel puanı arasında da pozitif ve anlamlı ilişki saptandı. Sonuç olarak, kadınların endokrin bozucu farkındalığı arttıkça yaşam kalitesi algısının da olumlu yönde arttığı belirlendi. Bu bulgular doğrultusunda, kadınların PKOS ve endokrin bozucu maruziyeti açısından değerlendirilerek yaşam tarzı değişiklikleri (kilo kontrolü, fiziksel aktivite, beslenme, uyku kalitesi vb.), plastik kullanımı, kimyasal madde kullanımı, gıda saklama koşulları gibi konularda eğitimler düzenlenmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the impact of attitudes toward endocrine disruptor exposure on quality of life in women with polycystic ovary syndrome. This analytical, cross-sectional study was conducted between October and December 2025 with 269 participants aged 18-45 diagnosed with PCOS who attended the obstetrics and gynecology outpatient clinic of Istanbul Esenyurt Necmi Kadıoğlu State Hospital. Data were analyzed. The Endocrine Disruptors Attitude Scale (EDAS) and the Polycystic Ovary Syndrome Quality of Life-50 Scale (PCOSQ-50) were used as data collection tools. According to the findings, the mean age of the participants participating in the study was 28.29±5.53 years, they were mostly university graduates (75.1%), married (54.6%), employed (53.2%), had a normal weight or below BMI (37.5%), had a menstrual cycle length longer than 35 days (42%), an average menstrual period of 5–7 days (45%), and the majority had irregular menstrual periods (81.8%). Participants reported symptoms of insulin resistance (58.7%), hirsutism (57.6%), overweight/obesity (53.9%), acne (49.8%), hair loss (41.3%), and infertility (17.5%). Most had chronic diseases (50.6%). 49.4% of participants were unaware of endocrine disruptors, mostly used plastic products daily (51.3%), and almost all frequently kept cell phones in their sleeping rooms (95.5%). The total mean score on the EDAS scale was 74.49±10.18 (min: 38-max: 101), and the total mean score on the PCOSQ-50 scale was 3.10±0.49 (min: 1.89-max: 4.39). Correlation analysis revealed a positive correlation between the total score on attitudes toward endocrine disruptors and the overall quality of life score (r=0.335; p<0.01). Similarly, a positive and significant correlation was found between the consumer behavior subscale (r=0.327; p<0.01) and the nutrition and hygiene subscale (r=0.250; p<0.01) and the overall quality of life score. Consequently, it was determined that as women's awareness of endocrine disruptors increased, their perception of quality of life also increased positively. Based on these findings, it is recommended that women be evaluated for PCOS and endocrine disruptor exposure, and that training be provided on topics such as lifestyle changes (weight control, physical activity, nutrition, sleep quality, etc.), plastic use, chemical use, and food storage conditions.