Psikolojik zenginliğin çok yönlü araştırılması: Olumlu çocukluk çağı deneyimleri, psikolojik esneklik ve bilinçli farkındalığın boylamsal etkisi
The multifaceted investigation of psychological richness: The longitudinal effects of positive childhood experiences, psychological flexibility and mindfulness
  1. Tez No: 990612
  2. Yazar: FATMA BETÜL YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEYDİ AHMET SATICI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Klinik psikoloji, Pozitif psikoloji, Sosyal psikoloji, Clinical psychology, Positive psychology, Social psychology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Psikolojik zenginlik kavramı bireylere yeni bakış açıları kazandıracak deneyimlerle dolu bir hayatı tanımlamaktadır. Bu kavram, iyi oluş ve pozitif psikoloji alan yazını için hem dünyada hem de ülkemizde yeni bir kavramdır. Bu tez çalışmasında ilk olarak Psikolojik Zenginlik Ölçeğinin Türkçe uyarlaması amaçlanmış, ardından psikolojik zenginliğe yönelik boylamsal bir model kurulması hedeflenmiştir. Bu doğrultuda Psikolojik Zenginlik Ölçeğinin ilk aşamasında (N=421); ölçeğin orijinal yapısının doğrulandığı, cinsiyete yönelik ölçüm değişmezliğinin sağlandığı ve madde tepki kuramına göre ayırt ediciliğinin güçlü olduğu görülmüştür. Ayrıca ölçüt bağıntılı geçerlik kapsamında psikolojik zenginliğin öznel mutluluk, yaşam doyumu ve iyilik hali ile anlamlı ilişkiler sergilediği saptanmıştır. Ölçek uyarlamanın ikinci aşamasında (N =472); psikolojik zenginlik ile psikolojik uyum arasındaki ilişkide psikolojik sıkıntının aracı rolü olduğu ortaya konmuştur. Tezin ikinci çalışmasında (N=373) gerçekleştirilen boylamsal araştırmada ise olumlu çocukluk deneyimleri ile psikolojik zenginlik ilişkisinde psikolojik esneklik ve bilinçli farkındalığın aracılık rollerinin olup olmadığı sınanmıştır. Gerçekleştirilen analizler sonrasında; psikolojik esneklik ile bilinçli farkındalığın olumlu çocukluk çağı deneyimleri ve psikolojik zenginlik ilişkisinde boylamsal tam aracı rollerinin olduğu tespit edilmiştir. Tüm bu bulgular neticesinde Psikolojik Zenginlik Ölçeğinin Türkçe formunun geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu ve psikolojik zenginliğin olumlu çocukluk çağı deneyimleri, psikolojik esneklik ve bilinçli farkındalık üzerinden güçlenebileceği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Psychological richness refers to a life full of experiences that cause new perspectives in individuals. This is a new concept in positive psychology and well-being both for our country and the world. This thesis aimed to adapt Psychologically Rich Life Questionnaire into Turkish and testing a longitudinal model about psychological richness. In this regard, the first step of adaptation study (N=421) demonstrated that the questionnaire preserved its original structure, ensured measuerement invariance according to gender and showed high discrimination according to Item-Response Theory. In addition, relationships between psychological richness and subjective happiness, life satisfaction, and flourishing were found within the analysis done in scope of criterion-related validity. The second step of adaptation study (N=472); demonstrated that psychological distress mediates the relationship between psychological adaptation and psychological richness. The second study of the thesis (N=373); examines if psychological flexiblity and mindfulness mediates the relationship between positive childhood relationship and psychological richness in a longitudinal model. The analyses showed that psychological flexiblity and mindfulness have fully mediating role in the longitudinal relationship between positive childhood experinces and psychological richness. According to all these results, Turkish form of Psychologically Rich Life Questionnaire is a valid and reliable scale. Furthermore, psychological richness may become stronger through positive childhood experiences, psychological flexibility and mindfulness.