Synthesis and characterization of porphyrin-based photosensitizers for photodynamic therapy
Fotodinamik terapi için porfirin bazlı fotosensitizerlerin sentez ve karakterizasyonları
- Tez No: 990613
- Danışmanlar: PROF. DR. HİLAL GÖKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Biyoteknoloji, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Bioengineering, Biotechnology, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Kimyasal buhar çöktürme, Konjuge polimerler, Chemical vapor deposition, Conjugated polymers
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Fotodinamik Terapi (FDT), cilt kanserlerinde geleneksel tedavilere kıyasla daha iyi kozmetik sonuçlar sunan ve yaşlı hastalarda da uygulanabilen non-invaziv bir yöntemdir; ancak etkinliği, ışığın dokuya sınırlı penetrasyonu, ışığın fotosensitizerlerin dalga boylarına benzer dalga boylarında melanin tarafından soğurulması ve fotosensitizerlerin optik özelliklerinde agregasyona bağlı değişimler nedeniyle kısıtlanmaktadır. Bu tez çalışmasında, bu sınırlamaların aşılması amacıyla porfirin bazlı kopolimer ince filmler Plazma Destekli Kimyasal Buhar Biriktirme (PDKBB) yöntemi kullanılarak sentezlenmiştir. Tetrafenilporfirin (TPP), elektron verici monomerler olan tiyofen ve pirol ile kopolimerize edilmiş ve herhangi bir çözücü kullanılmadan saf formda TPP-ko-Tiyofen / TPP-ko-Pirol ince filmleri elde edilmiştir. Ultraviyole–Görünür bölge spektroskopisi analizi sonucunda, TPP–ko-Tiyofen kopolimer ince filmlerinin Soret ve Q bantlarında yaklaşık 10 nm'lik bir batokromik kayma ile 655 nm dalga boyunda soğurum gösterdiği belirlenmiştir. Bu kritik bulgu, konjugasyon uzunluğunun arttığını ve görünür bölgede ışık emiliminin, derin doku penetrasyonu hedefi doğrultusunda iyileştiğini ve melanin pigmentinin optik maskeleme etkisinden daha az etkileneceğini göstermektedir. TPP–ko-Pirol filmlerinde ise pirol monomerinin yüksek reaktivitesi ve uçuculuğu, TPP'nin optik özelliklerini baskılayan, matris dominant bir yapının oluşmasına neden olmuştur. Diğer karakterizasyon yöntemlerinden elde edilen veriler de dikkate alındığında, PDKBB yönteminin, FDT uygulamalarına uygun, homojen morfolojiye ve ayarlanabilir optik özelliklere sahip çözücü içermeyen fotosensitizer filmler üretmek için etkin bir teknik olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Photodynamic Therapy (PDT) is a non-invasive method that provides better cosmetic outcomes than conventional treatments in skin cancers and can also be used in elderly patients; however, its effectiveness is limited due to the restricted tissue penetration of light, the absorption of melanin at wavelengths like those of the photosensitizer, and aggregation-induced changes in the optical properties of photosensitizers. In this thesis study, porphyrin-based copolymer thin films were synthesized using the Plasma-Enhanced Chemical Vapor Deposition (PECVD) method to overcome these limitations. Tetraphenylporphyrin (TPP) was copolymerized with the electron-donating monomers thiophene and pyrrole, and TPP-co-Thiophene/TPP-co-Pyrrole thin films were obtained in their pure forms without the use of any solvents. As a result of the Ultraviolet-Visible spectroscopy analysis, it was determined that the TPP-co-Thiophene copolymer thin films exhibit absorption at a wavelength of 655 nm with an approximately 10 nm bathochromic shift in the Soret and Q bands. This critical finding indicates an increase in the conjugation length and demonstrates that light absorption in the visible region is enhanced in accordance with the objective of deep tissue penetration and will be less affected by the optical masking of melanin pigment. In TPP–co-Pyrrole films, the high reactivity and volatility the Pyrrole monomer resulted in a matrix-dominant structure that overshadowed the optical features of TPP. Considering the obtained data from other characterization methods, it has been demonstrated that the PECVD method is an effective technique for producing solvent-free photosensitizer films with homogeneous morphology and tunable optical properties suitable for PDT applications.