Mülteci hukukunda idari gözetime alternatif yükümlülükler
Alternatives to detention in refugee law
- Tez No: 990639
- Danışmanlar: PROF. DR. SABAHATTİN NAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: idari gözetim, idari gözetime alternatifler, mülteci hukuku, insan hakları, uluslararası koruma, sığınma, administrative detention, alternatives to detention, refugee law, human rights, international protection, asylum
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Çağdaş uluslararası hukuk ve insan hakları rejiminin temel çelişkilerinden biri, devletlerin egemenlik yetkisi ile bireyin temel özgürlük hakkının kesişim noktasında ortaya çıkmaktadır. Mülteci hukukunda ise özellikle sınır dışı etme işlemi bağlamında, devletlerin güvenlik politikaları ile bireyin temel özgürlük hakkı arasındaki bu kritik denge, idari gözetim uygulamasıyla sınanmaktadır. Devletlerin sınır dışı işlemiyle birlikte sıkça başvurduğu bir tedbir olan idari gözetim, kişinin belirli bir yerde ve özgürlüğünden yoksun bırakılarak alıkonulması şeklinde uygulanan en kısıtlayıcı önlemdir. Ancak modern insan hakları hukuku ve uluslararası standartlar, kişi özgürlüğüne doğrudan müdahale içeren bu tedbire karşı ölçülülük ilkesini zorunlu kılmaktadır. İşte bu noktada, kişinin alıkonulmadığı idari gözetim alternatifleri devreye girmektedir. Bu alternatifler, idari gözetime kıyasla daha az kısıtlayıcı yöntemlerle bireyin onurunu ve hareket serbestisini koruma altına alırken, göç ve uluslararası koruma süreçlerinin yönetiminde hukuk devleti ilkesini hayata geçiren somut ve işlevsel araçlardır. İdari gözetime alternatifleri ele alan çalışmamızda ilk olarak alternatif kavramını anlaşılabilir kılmak adına idari gözetim; koşulları, icrası ve ulus-devletlerin egemenlik hakkı ve güvenlik politikaları ile insan hakları belgelerindeki düzenlemeler çerçevesinde kavramsal bir anlamlandırmaya tabi tutulmuştur. İdari gözetim kavramının ardından alternatif yükümlülükler tanımlanarak alternatiflerin özellikleri, gerekliliği ve yararları üzerinde durulmuştur. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik süreci, göç ve iltica alanında benimsenen politikalar ile idari gözetim ve idari gözetime alternatif yükümlülüklere ilişkin yaklaşım bakımından belirleyici bir çerçeve sunmaktadır. Bu doğrultuda ikinci bölümde, üyelik sürecinin idari gözetim ve alternatifler bakımından ilerleme raporlarına yansıyan görünümü ile Avrupa Birliği hukukunda benimsenen ilke ve standartlar ele alınmakta; bu çerçevenin Türk hukukundaki düzenlemelerin değerlendirilmesine sağladığı karşılaştırmalı ve eleştirel zemin ortaya konulmaktadır. Üçüncü ve son bölümde, Türk hukuk sisteminde idari gözetime alternatiflerin ne şekilde düzenlendiği; anayasal dayanaklar, ilgili kanun ve yönetmelikler, aynı zamanda Türkiye ile ilgili raporlar ve kararlar eşliğinde incelenmiş, sorunlar tespit edilerek çözüm önerileri sunulmuştur. Ayrıca Türk hukuku bakımından alternatiflerin geliştirilmesine yönelik model önerisinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
One of the fundamental contradictions of contemporary international law and the human rights regime emerges at the intersection of state sovereignty and the individual's right to fundamental freedoms. In refugee law, particularly in the context of deportation procedures, this critical balance between state security policies and the individual's right to liberty is tested through the practice of administrative detention. Administrative detention, a measure frequently employed by states in conjunction with deportation, constitutes the most restrictive form of intervention, involving the confinement of an individual to a specific place and the deprivation of personal liberty. However, modern human rights law and international standards require strict adherence to the principle of proportionality with regard to such measures that directly interfere with personal liberty. At this point, alternatives to detention that do not involve deprivation of liberty come into play. Compared to administrative detention, these alternatives protect human dignity and freedom of movement through less restrictive means, while serving as concrete and functional instruments for realizing the rule of law in the management of migration and international protection processes. In examining alternatives to detention, this study first seeks to clarify the concept by providing a conceptual analysis of administrative detention itself, addressing its conditions, implementation, and its place within the framework of state sovereignty, security policies, and regulations found in human rights instruments. Following this analysis, alternative measures are defined, and the characteristics, necessity, and benefits of these alternatives are discussed. Türkiye's accession process to the European Union offers a determining framework with regard to migration and asylum policies, as well as approaches to administrative detention and alternatives to detention. Accordingly, the second chapter examines how administrative detention and its alternatives are reflected in progress reports within the accession process, alongside the principles and standards adopted in European Union law. This framework provides a comparative and critical basis for evaluating the regulations in Turkish law. In the third and final chapter, the manner in which alternatives to detention are regulated within the Turkish legal system is examined through constitutional foundations, relevant laws and regulations, as well as reports and decisions concerning Türkiye. Existing problems are identified and solutions are proposed. In addition, a model proposal aimed at the development of alternatives within Turkish law is presented.