Endoskopik retrograd kolanjiyopankreatografi (ERCP) işlemi yapılan hastalarda sedasyon derinliğinin dört-kanallı elektroensafalografi (EEG) ile değerlendirilmesi
Assessment of sedation depth using four-channel elektroencephalograhy (EEG) in patients undergoing endoscopic retrograde cholangiopancreatography
  1. Tez No: 990666
  2. Yazar: HASRET GÜLFEM KARGIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYÇA TUBA DUMANLI ÖZCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Sedasyon, ERCP, Patient State Index (PSI), Ramsey Sedasyon Skalası, EEG, derin sedasyon, Sedation, ERCP, Patient State Index (PSI), Ramsay Sedation Scale, EEG, deep sedation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Endoskopik Retrograd Kolanjiopankreatografi (ERCP), invaziv ve ağrılı bir girişim olup genellikle derin sedasyon altında gerçekleştirilir. Ancak sedasyonun yetersizliği hasta konforunu azaltırken, aşırı sedasyon komplikasyon riskini artırabilir. Bu çalışmada, elektroensefalografi tabanlı objektif bir yöntem olan Patient State Index (PSI) monitörizasyonunun, klasik klinik skorlama yöntem olan Ramsey Sedasyon Skalası (RSS) ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışma, Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'nde 2024 yılı içinde prospektif, gözlemsel bir araştırmadır. ASA I–III sınıfında yer alan 84 hasta iki gruba ayrılmıştır: PSI monitörizasyonu yapılan grup (n=42) ve yalnızca RSS kullanılan kontrol grubu (n=42). Tüm hastalara fentanil, midazolam ve propofol ile sedasyon uygulanmış; işlem boyunca sedasyon düzeyi, propofol tüketimi, uyanma süresi ve intraoperatif parametreler kaydedilmiştir. Bulgular: Gruplar arasında demografik özellikler ve intraoperatif hemodinamik parametreler açısından anlamlı bir fark saptanmamıştır. Propofol tüketimi benzer düzeyde bulunmuştur. Uyanma ve derlenme süreleri PSI grubunda daha kısa izlenmiş olmakla birlikte, bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildir. İntraoperatif solunum komplikasyonları ise PSI grubunda daha düşük oranda gözlenmiştir. Sonuç: PSI monitörizasyonu, ERCP sırasında sedasyon yönetimine katkı sağlayabilir. Dış anestezi uygulamalarında PSI monitörizasyonun daha güvenli anestezi sağlayacağı düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Endoscopic Retrograde Cholangiopancreatography (ERCP) is an invasive and painful procedure typically performed under deep sedation. However, inadequate sedation can reduce patient comfort, while excessive sedation increases the risk of complications. This study aimed to compare the EEG-based objective monitoring method Patient State Index (PSI) with the conventional clinical method Ramsay Sedation Scale (RSS) in assessing sedation depth. Methods: This prospective, observational study was conducted at Ankara Bilkent City Hospital in 2024. A total of 84 patients classified as ASA I–III were divided into two groups: the PSI-monitored group (n=42) and the control group monitored only with RSS (n=42). All patients received sedation using fentanyl, midazolam, and propofol. Sedation depth, total propofol consumption, recovery time, and intraoperative parameters were recorded during the procedure. Results: No significant differences were found between the groups in terms of demographic characteristics or intraoperative hemodynamic parameters. Propofol consumption was similar in both groups. Although recovery and awakening times were shorter in the PSI group, this difference was not statistically significant. Intraoperative respiratory complications were observed at a lower rate in the PSI group. Conclusion: PSI monitoring may contribute to more balanced sedation management during ERCP. We believe that PSI monitoring in outpatient anesthesia applications will provide safer anesthesia.