Lomber disk hernisine bağlı kronik lomber radikülopatili hastalarda yüksek yoğunluklu lazer terapinin klinik etkinliği
The clinical effectiveness of high-intensity laser therapy in patients with chronic lumbar radiculopathy due to lumbar disc herniation
  1. Tez No: 990714
  2. Yazar: TALHA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERKE ARAS
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Lomber radikülopati, Yüksek yoğunluklu lazer terapi, Günlük yaşam aktivitesi, kronik bel ağrısı, Bel ağrısı, Günlük yaşam aktiviteleri, Neodmiyum YAG lazer, Siyatik ağrısı, Lumbar radiculopathy, High-intensity laser therapy, Activities of daily living, Chronic low back pain, Back pain, Neodmiyum YAG laser, Sciatica
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Lomber Disk Hernisine Bağlı Kronik Lomber Radikülopatili Hastalarda Yüksek Yoğunluklu Lazer Terapinin Klinik Etkinliği Amaç: Bu çalışmanın amacı, lomber disk hernisine (LDH) bağlı kronik lomber radikülopatili hastalarda konvansiyonel fizik tedavi programına eklenen yüksek yoğunluklu lazer terapinin (HILT) ağrı, fonksiyonel engellilik ve yaşam kalitesi üzerindeki kısa ve uzun vadeli klinik etkinliğini değerlendirmektir. Tasarım: Prospektif, randomize, çift kör, sham kontrollü Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, 18-65 yaş aralığında, 3 aydan uzun süreli bel ve bacak ağrısı öyküsü olan, klinik değerlendirme ve lomber MRG bulguları lomber radikülopati ile uyumlu 70 hasta dahil edildi. Hastalar iki tedavi grubuna randomize edildi. Birinci grup HILT ile kombine sıcak paket+ TENS+ Egzersiz; ikinci grup sham-HILT ile sıcak paket+ TENS+ Egzersiz tedavisi aldı. Hastalar, Vizüel Analog Skala (Visual Analog Scale- VAS) ile istirahat ve hareket halinde iken bel ve bacak ağrısı şiddeti, Leeds Nöropatik Semptomlar ve Belirtiler Değerlendirmesi (Leeds Assessment of Neuropathic Symptoms and Signs – LANSS) ile nöropatik ağrı düzeyi ve klinik değerlendirmesi, Oswestry Engellilik İndeksi (Oswestry Disability Index- ODI) ile fonksiyonel engellilik düzeyi, Nottingham Sağlık Profili (Nottingham Health Profile- NHP) ile de yaşam kalitesi açısından tedavi öncesi (T0), tedavi sonrası (T1) ve tedavi sonrası 12.hafta (T2) olmak üzere toplam üç kez değerlendirildi. Çalışma tasarımı dahilinde değerlendirmeyi yapan araştırmacı ve hastalar, tedavi gruplarına karşı kördü. Bulgular: Çalışma 70 hastanın katılımı ile tamamlandı. Hastaların yaş ortalaması 46,78±11,63 yıl olup 40'ı (%57,1) erkek, 30'u (%42,9) kadındı. Gruplar, yaş ve cinsiyet açısından homojen dağılım gösterdi. HILT grubunda, tüm VAS değerleri ile LANSS, ODI ve NHP'nin tüm bölüm ve alt parametrelerine ait skorların; tedavi öncesi, tedavi sonrası ve tedavi sonrası 12. hafta grup içi değerlendirmelerinde zamanla azaldığı ve bu azalmanın istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptandı (p <0,05). Sham-HILT grubunda tüm VAS parametreleri ile NHP tüm bölüm ve alt parametreleri, LANSS ve ODI skorlarının tedavi öncesi, tedavi sonrası ve tedavi sonrası 12. hafta verilerinin grup içi değerlendirmelerinde tedavi sonrası (T1) değerlerin azaldığı ancak 12. hafta skorlarının (T2) tekrardan arttığı görüldü. Yapılan istatistiksel incelemede VAS, LANSS, ODI ölçütlerindeki bu değişikliklerin anlamlı olduğu saptanırken (p <0,05), yaşam kalitesinin (NHP) Bölüm 1 alt gruplarından duygusal reaksiyon, uyku, sosyal izolasyon ve enerjiye ilişkin skorlardaki değişikliklerin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı saptanmıştır (p> 0,05). Buna karşılık, ağrı ve fiziksel aktivite alt başlıklarındaki değişimler ise istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptandı (p <0,05). HILT ve sham-HILT gruplarının tüm VAS parametreleri (VAS-bel hareket T1-T0 hariç) skorlarındaki değişim karşılaştırmasında, tüm ölçüm aralıklarında (T1–T0, T2–T0 ve T2–T1) gruplar arasında HILT grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı (p<0,05). HILT ve sham-HILT gruplarının LANSS skorlarındaki değişim karşılaştırmasında sadece T2–T0 ölçüm aralığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptandı (p<0,05), diğer zaman aralıklarında (T1–T0 ve T2–T1) anlamlı bir farklılık saptanmadı (p>0,05). ODI skorlarının gruplar arası karşılaştırmasında ise tüm zaman aralıklarında (T1–T0, T2–T0, T2–T1) istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı(p>0,05). Gruplar arası yaşam kalitesi alt başlıkları karşılaştırıldığında, NHP Bölüm-1'de ''Ağrı'', ''Uyku'', ''Fiziksel Aktivite'', ''Enerji'' ve ''Sosyal İzolasyon'' alt başlıklarında bazı ölçüm noktalarında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklar saptandı (p<0,05). Buna karşın, ''Duygusal Reaksiyon'' alt başlığında ve NHP Bölüm-2 skorlarında gruplar arasında anlamlı bir farklılık saptanmadı (p>0,05). Sonuç: LDH'ye bağlı lomber radikülopatili hastalar için HILT ile kombine konvansiyonel fizik tedavi, sham-HILT ile konvansiyonel fizik tedaviye kıyasla kısa ve uzun vadede radiküler bel ağrısını ve yaşam kalitesini önemli derecede iyileştirmektedir. Ek olarak, LANSS hem ağrı anketi hem de alt başlığında yer alan klinik duyu değerlendirmesi aracılığıyla nöropatik ağrının klinik takibini mümkün kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Clinical Effectiveness of High-Intensity Laser Therapy in Patients with Chronic Lumbar Radiculopathy Due to Lumbar Disc Herniation: Objective: The aim of this study was to evaluate the short- and long-term clinical effectiveness of high-intensity laser therapy (HILT) added to a conventional physical therapy program in patients with chronic lumbar radiculopathy due to lumbar disc herniation (LDH), in terms of pain, functional disability, and quality of life. Design: Prospective, randomized, double-blind, sham-controlled. Materials and Methods: The study included 70 patients aged between 18 and 65 years who had a history of low back and leg pain lasting more than 3 months,and whose clinical assessments and lumbar MRI findings were consistent with lumbar radiculopathy. The patients were randomized into two treatment groups. The first group received HILT combined with hot pack, TENS, and exercise; the second group received sham-HILT combined with hot pack, TENS, and exercise. Patients were evaluated three times: before treatment (T0), after treatment (T1), and at the 12th week following treatment (T2). Assessments included pain severity at rest and during movement using the Visual Analog Scale (VAS), level of neuropathic pain and clinical assessment using the Leeds Assessment of Neuropathic Symptoms and Signs (LANSS), level of functional disability using the Oswestry Disability Index (ODI), and quality of life using the Nottingham Health Profile (NHP). Both the evaluating researcher and the patients were blinded to the treatment groups. Results: The study was completed with 70 patients. The mean age of the patients was 46.78±11.63 years; 40 (57.1%) were male and 30 (42.9%) were female. The groups were homogeneously distributed in terms of age and gender. In the HILT group, all VAS values, LANSS, ODI, and all sections and subparameters of the NHP showed statistically significant reductions over time in intra-group evaluations at T0, T1, and T2 (p<0.05). In the sham-HILT group, all VAS parameters, all sections and subparameters of the NHP, LANSS, and ODI scores decreased after treatment (T1) but increased again by the 12th week (T2). Statistical analysis showed that the changes in VAS, LANSS, and ODI were significant (p<0.05), while changes in the emotional reaction, sleep, social isolation, and energy subscales of NHP Section 1 were not statistically significant (p>0.05). However, the changes in the pain and physical activity subscales were statistically significant (p<0.05). When comparing the change scores of all VAS parameters (except VAS-lumbar movement T1–T0) between the HILT and sham-HILT groups, statistically significant differences were found in favor of the HILT group at all measurement intervals (T1–T0, T2–T0, and T2–T1) (p <0.05). For LANSS score comparisons, a statistically significant difference between the groups was observed only in the T2–T0 interval (p<0.05), whereas no significant differences were found in the T1–T0 and T2–T1 intervals (p>0.05). For ODI score comparisons between the groups, no statistically significant differences were observed at any time interval (T1–T0, T2–T0, T2–T1) (p>0.05). In comparisons of the quality-of-life subscales between the groups, statistically significant differences were found in favor of the HILT group at some measurement points in the“Pain”,“Sleep”,“Physical Activity”,“Energy”, and“Social Isolation”subscales of NHP Section 1 (p<0.05). However, no significant difference was found between the groups in the“Emotional Reaction”subscale and in the scores of NHP Section 2 (p>0.05). Conclusion: In patients with lumbar radiculopathy due to LDH, conventional physical therapy combined with HILT significantly improves radicular low back pain and quality of life in both the short and long term compared to conventional physical therapy combined with sham-HILT. In addition, the LANSS enables clinical follow- up of neuropathic pain through both the pain questionnaire and the clinical sensory assessment in its sub-heading.