Alevi sosyal kimliğinin ifadesinde refleksif fotoğrafçılığın rolü: Antalya örneği
The role of reflexive photography in expressing Alevi social identity: The case of Antalya
- Tez No: 990726
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAFİA ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Güzel Sanatlar, Sosyoloji, Psychology, Fine Arts, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Fotoğraf, Refleksif Fotoğrafçılık, Alevilik, Kolektif Benlik, Sosyal Kimlik, Photography, Reflexive Photography, Alevism, Collective Self, Social Identity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fotoğraf Ana Sanat Dalı
Özet
Bu çalışma, refleksif fotoğrafçılığın alevi bireylerin sosyal kimlik-kolektif benlik ifadesinde, bir araç olarak rolünü incelemektedir. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden, tanımlayıcı fenomenolojik desende gerçekleştirilmiştir. Örneklem belirlenmesinde amaçlı örneklem yöntemlerinden ölçüt örnekleme ve kartopu yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Antalya il sınırları içinde yaşayan alevi toplumsal kimliğine sahip 13 birey oluşturmuştur. Veriler katılımcıların çektikleri fotoğraflar ve yapılan foto-uyarım görüşmelerinden toplanmıştır. Verilerin toplanmasında kişisel bilgi formu ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Verilere ait içerik analizinde Graneheim ve Lundman'ın yaklaşımı kullanılmıştır. Veriler Maxqda 24 nitel analiz programı ile analiz edilmiştir. İçerik analizi sonrasında inanç tanımlaması, şehir ve köy bağlamında kimlik ifadesi, kimlik inşası ve grup aidiyeti, sosyal kimliği yönetme stratejileri (alt temalar: ahlaki değerler odaklı kimlik konumlanması, evrensel değerler odaklı evrenselci sosyal kimlik konumlanması), sosyal karşılaştırma, sosyal kimliğe dönük tehdit algısı, dışlanma pratikleri, tarihsel kolektif bellekle kurulan ilişki, olmak üzere 8 ana tema, 2 alt tema tema belirlenmiştir. Katılımcıların çektikleri fotoğrafların analizinde ise, fotoğrafların üretim biçimi, konuları, konuların niteliği, ifade biçimi, çekim tekniği, düşünümsel süreç ve yönteme ilişkin görüşler olmak üzere 7 alt tema belirlenmiştir. Bu çalışmada alevi kimliğine sahip bireylerin refleksif fotoğrafçılık aracılığıyla kolektif benlikleri, yaşam deneyimleri, sosyal kimliklerine ilişkin algı ve düşünceleri ortaya konmuştur. Ayrıca, refleksif fotoğrafçılık yönteminin sosyal kimlik ifadesinde kullanışlı bir araç olduğu görülmüş olup; yöntemin farklı disiplinlerde kullanımına dönük önerilerde bulunulmuştur. Çalışmadan elde edilen bulgu ve sonuçlar ışığında alevi sosyal kimliğine ve refleksif fotoğrafçılığın kullanım alanlarına dair yeni planlamalar yapılabilir ve bu alandaki çalışmalar arttırılabilir.
Özet (Çeviri)
This study examines the role of reflexive photography as a tool in the expression of social identity and collective self among Alevi individuals. The research was conducted using a descriptive phenomenological design within the qualitative research paradigm. Criterion sampling and snowball sampling, both purposive sampling methods, were employed in determining the sample. The study sample consisted of 13 individuals with an Alevi social identity living within the provincial boundaries of Antalya. The data were collected through photographs taken by the participants and photo-elicitation interviews. A personal information form and a semi-structured interview form were used for data collection. Graneheim and Lundman's approach was employed in the content analysis of the data. The data were analyzed using the qualitative data analysis software MAXQDA 24. Following the content analysis, eight main themes and two sub-themes were identified: definition of belief; expression of identity in the context of city and village; identity construction and group belonging; social identity management strategies (sub-themes: moral values–oriented identity positioning and universal values–oriented universalist social identity positioning); social comparison; perceived threat to social identity; practices of exclusion; and the relationship established with historical collective memory. In the analysis of the photographs taken by the participants, seven sub-themes were identified: mode of photographic production, subject matter, nature of the subjects, modes of expression, shooting technique, reflexive process, and perspectives on the method. This study reveals the collective selves, lived experiences, and perceptions and thoughts regarding social identity of individuals with an Alevi identity through the use of reflexive photography. Moreover, reflexive photography was found to be a useful tool for social identity expression, and suggestions were made regarding its application across different disciplines. In light of the findings and conclusions obtained from the study, new planning efforts concerning Alevi social identity and the fields of application of reflexive photography can be developed, and research in this area can be further expanded.