Tinnituslu hastalarda otoakustik emisyon cevaplarının araştırılması
Research on otoacoustic emission responses in patients suffering from tinnitus
  1. Tez No: 99081
  2. Yazar: MAVİŞ EMEL KULAK KAYIKÇI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EROL BELGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Tinnitus, otoakustik emisyon, Tinnitus, otoacoustic emission
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
IV ÖZET Kulak Kayıkçı, M.E., Tinnituslu hastalarda otoakustik emisyon cevaplarının araştırılması, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Odyoloji ve Konuşma Bozukluktan Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2000. Tinnitus, fantom işitsel bir algı olduğu ve çoğunlukla sadece kişinin kendisi tarafından duyulduğu için, tinnitusun psikoakustik parametrelerinin belirlenmesi sıkça kullanılan sübjektif bir yöntemdir. Psikoakustik ölçümler ile tinnitusun kişiye verdiği rahatsızlık şiddeti arasında bir ilişkinin tespit edilememesi ve bu yüzden tanısal ve terapatik açıdan klinisyene yardımcı olamaması nedeni ile çalışmalar tinnitusun objektif olarak değerlendirilmesine yönelmiştir. Bu çalışma, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ünitesi'nde 15'er kişinin dahil edildiği iki grup üzerinde yapılmıştır. I.grup, kulak burun boğaz muayeneleri normal, işitme kayıpları olmayan ancak tinnitus şikayetleri olan kişilerden; II. grup ise kontrol grubundan oluşmaktadır. Bu çalışmada, sübjektif olarak tespit edilen tinnitus frekansının otoakustik emisyon (OAE) ölçümlerinin sonuçları ile uyumlu olup olmadığı ve her iki gruba ait OAE cevapları arasında fark olup olmadığının araştırılması amaçlanmıştır. Her iki grubun yüksek frekanslar dahil işitme eşikleri tespit edildikten sonra OAE cevapları kaydedilmiştir. I.gruptaki kişilerin tinnitus frekansları ve şiddetleri sübjektif olarak tespit edilmiştir. I. gruptaki kişilerin sol kulaklarında sübjektif olarak algıladıkları tinnitus frekansları ile distortion product otoacoustic emission (DPOAE) ölçümleri arasında pozitif yönde bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Transient evoked otoacoustic emission (TEOAE) ve DPOAE cevaplarına ait amplitüd değerleri, l.grupta ».gruba göre daha düşük elde edilmiştir. Sonuç olarak, tinnitusun kokleayı etkileyerek OAE ölçümlerinin normalden farklı olarak kaydedildiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Kulak Kayıkçı, M. E..Research on otoacoustic emission responses in patients suffering from tinnitus. Hacettepe University, Health Sciences institute MSc Thesis in Audiology and Speech Pathology, Ankara, 2000. Since tinnitus is a phantom auditory perception and is generally heard only by the patient himself, determining the psychoacustic parameters of tinnitus is a subjective method often used. Not only the difficulty of determining the correlation between the intensity of annoyance but also the lack of diagnostic and therapeutic support to the clinician, have lead towards studies that objectively evaluate the tinnitus. This study has been done at Hacettepe University, Medical Faculty, Ear-Nose-Throat Department, Audiology and Speech Pathology Unit. This study aims to investigate if the results of otoacoustic emission (OAE) measures are in accordance with the subjectively determined tinnitus frequency and if any difference exists in OAE responses between the two groups. There are two groups both having 15 subjects. First group consists of subjects having normal otologic examination results without hearing loss but suffering from tinnitus. The second group is the control group. After determining the hearing thresholds, including high frequencies for both groups, OAE responses have been recorded. For the first group the tinnitus frequency and intensity have been subjectively determined. It has been found that in these subjects there is a positive relationship between the tinnitus frequency measured subjectively at left ear and the distortion product otoacoustic emission (DPOAE) measures. Transient evoked otoacoustic emission (TEOAE) and DPOAE amplitude measures are lower for the first group. Therefore, it is assumed that tinnitus affects cochlea and thus causes OAE measures to be different from normal.