Alison Moore'un Işıklı Ev adlı romanının psikanalitik eleştiri bağlamında incelenmesi
A psychoanalytic critique of Alison Moore's novel the Lighthouse
  1. Tez No: 990822
  2. Yazar: HAFİZE DİNDAROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KUBİLAY GEÇİKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal yabancılaşma, Psychoanalysis, Literature, Alison Moore, Mother, Melancholy, Social alienation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Alison Moore'un Işıklı Ev adlı romanını psikanalitik kuramlar çerçevesinde üç bölümde incelemeyi amaçlamaktadır. Birinci bölümde psikanalizin önemine vurgu yapılarak Sigmund Freud, Carl Gustav Jung, Jacques Lacan ve Melanie Klein'ın kuramsal yaklaşımları doğrultusunda değerlendirmelere yer verilmiştir. İkinci bölümde ise psikanalizin edebiyattaki yeri ve önemine değinilerek Moore'un edebi yönü ve eserleri hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde romanın psikanalitik olarak analizi ve içinde barındırdığı semboller yan karakterler ile ana karakterin erken dönem deneyimlerinin, bastırılmış arzularının ve kimlik oluşum sürecinin roman kurgusuna nasıl yansıdığı analiz edilmiştir. Freud'un yapısal ve topografik kuramları, rüya ve sembol yorumları ile Oedipus kompleksi; Jung'un kolektif bilinçdışı ve arketipleri; Lacan'ın özne kuramı, ayna evresi ve objet petit a'sı; Klein'ın nesne ilişkileri kuramı çalışmanın teorik kısmını oluşturmuştur. Psikanaliz kuramları yardımıyla romanın semboller, tekrarlar ve mekânsal yapısı çözümlenerek bireyin bilinçdışı dünyasının edebi anlatımla nasıl bütünleştiği ortaya konmuştur. Bununla birlikte karakterin içsel yolculuğu, bireysel bir çöküşün ötesinde, modern insanın kimlik bunalımı ve duygusal yabancılaşmayı temsil ettiği de görülmüştür. Anahtar Kelimler: Psikanaliz, Edebiyat, Alison Moore, Anne, Melankoli
Özet (Çeviri)
This study is intended to examine Alison Moore's novel The Lighthouse through the lens of psychoanalytic theories, structured across three main chapters. The first chapter emphasizes the significance of psychoanalysis and offers theoretical insights based on the approaches of Sigmund Freud, Carl Gustav Jung, Jacques Lacan, and Melanie Klein. The second chapter discusses the relevance and role of psychoanalysis in literature, providing a brief overview of Moore's literary background and body of work. The third chapter presents a psychoanalytic analysis of the novel, focusing on the symbolic elements it contains, and investigates how the early experiences, repressed desires, and identity formation process of both the protagonist and secondary characters are reflected in the narrative structure. The theoretical foundation of the study draws on Freud's structural and topographical models, his interpretations of dreams and symbols, and the Oedipus complex; Jung's concepts of the collective unconscious and archetypes; Lacan's theory of the subject, mirror stage, and objet petit a; and Klein's object relations theory. By employing psychoanalytic theories, the novel's symbols, recurring motifs, and spatial structure have been analyzed to reveal how the individual's unconscious world is interwoven with literary expression. Moreover, the protagonist's inner journey is shown to represent not merely a personal collapse, but also the identity crisis and emotional alienation experienced by the modern individual.