Türkçe ve Almanca arasındaki benzer atasözleri üzerine inceleme
A study on similar proverbs between Turkish and German
  1. Tez No: 990821
  2. Yazar: ZEYNEP BEGÜM ATINÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ÖZTÜRK DAĞABAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Almanca, German
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Daha sonra DoldBu çalışmada, Türk ve Alman atasözleri karşılaştırmalı olarak incelenmiş, iki toplumun kültürel değerleri arasındaki benzerlikler ve farklılıklar atasözleri aracılığıyla ortaya konmuştur. Atasözleri, sadece birer dilsel yapı olmanın ötesinde, toplumların tarihsel birikimlerini, sosyal yapısını, ahlaki değerlerini ve yaşam tarzlarını yansıtan kültürel öğelerdir. Bu yönüyle atasözleri, toplumların düşünce yapısına, dünya görüşüne ve değer sistemine ışık tutmaktadır. Çalışmada öncelikle atasözlerinin tanımı, işlevleri ve kültürel bir taşıyıcı olarak önemi ele alınmış; ardından Türk ve Alman kültürlerinde yer alan atasözlerinden örnekler derlenmiştir. Derlenen atasözleri tematik açıdan sınıflandırılarak benzer ve farklı yönleri analiz edilmiştir. Bu bağlamda, aile, çalışkanlık, doğruluk, ahlak, doğa ve insan ilişkileri gibi ortak temalar üzerinden değerlendirmeler yapılmıştır. Araştırmanın amacı, farklı iki kültüre ait atasözleri üzerinden kültürel yapıları karşılaştırmak ve kültürler arası benzerlikleri ortaya koymaktır. Elde edilen bulgular, bazı kavram ve değerlerin evrensel olduğunu gösterirken, bazı atasözlerinin ise topluma özgü kültürel kodlar taşıdığını ortaya koymuştur. Bu çalışma, kültürlerarası iletişim, dil incelemeleri ve folklor araştırmaları açısından önemli katkılar sunmayı hedeflemektedir. urulacaktır
Özet (Çeviri)
In this study, Turkish and German proverbs are examined comparatively to reveal the similarities and differences between the cultural values of the two societies. Proverbs, beyond being mere linguistic expressions, are cultural elements that reflect a society's historical experience, social structure, moral values, and lifestyle. In this respect, proverbs shed light on the mindset, worldview, and value systems of societies. The study first addresses the definition, functions, and cultural significance of proverbs, followed by a collection of examples from Turkish and German cultures. The selected proverbs are classified thematically and analyzed in terms of their similarities and differences. In this context, common themes such as family, diligence, honesty, morality, nature, and human relationships are evaluated. The aim of the study is to compare the cultural structures of two different societies through their proverbs and to reveal intercultural similarities. The findings indicate that while some concepts and values are universal, others are unique to the respective cultures and contain specific cultural codes. This research aims to contribute to the fields of intercultural communication, linguistic studies, and folklore research.