Kültürel mirasın güneş simülasyonu ile bozunma analizi: Konya'daki bazı mahalle mescidi ve türbeleri örneği
Analysis of cultural heritage deterioration through solar simulation: Case study of selected neighborhood mosques and tombs in Konya
  1. Tez No: 990867
  2. Yazar: ZEYNEP UYSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ERGÜN HATIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: doğal taş, taş bozunması, taşınmaz kültür varlıkları, güneş radyasyonu, mikroklimatik etkiler, natural Stone, stone deterioration, ımmovable cultural heritage, solar radiation, microclimatic effects
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bilim Dalı
Özet
Kültürel mirası oluşturan yapılar, toplumların tarihsel sürekliliğini yansıtan en önemli tanıklardır. Bu yapıların uzun ömürlü olması ve korunması, kültürel mirasın sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda çevresel faktörlerin, özellikle güneş koşullarına bağlı olarak taş yüzeylerde meydana gelen bozunmaların incelenmesi gerekmektedir. Bu çalışmada Konya'da yer alan beş tarihi yapı incelenmiştir. Bu eserlerin yüzey taşlarında zamanla çevresel ve atmosferik etkilere bağlı olarak çeşitli fiziksel ve kimyasal bozunmalar meydana gelmiştir. Çalışmanın temel amacı, bu yapılarda gözlemlenen bozunma türlerini güneş etkisi bağlamında değerlendirmek; çevresel konum, güneşlenme süresi ile yönlenme gibi faktörlerin taş bozunmaları üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Seçilen yapılar, çevresel bağlamları (ağaç, yüksek katlı yapı, bahçe duvarı vb.) ve malzeme özellikleri bakımından farklı karakterler göstermektedir. Tez kapsamında öncelikle seçilen anıtlar arazide fotoğrafla belgelenmiş, ardından ortofotoları oluşturulmuştur. Bu ortofotolar üzerinde yapıların mevcut bozunma durumları haritalandırılmış; eş zamanlı olarak yıllık güneşlenme sürelerine ilişkin simülasyonlar gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda güneşlenme süresi ile bozunma türü ve yoğunluğu arasında doğrudan bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bu araştırma, taş yapılarda güneş etkili bozunmaların analizi için metodolojik bir yaklaşım sunmakta; kültürel mirasın korunması ve sürdürülebilir restorasyon stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Structures that constitute cultural heritage are among the most significant testimonies reflecting the historical continuity of societies. Ensuring the longevity and conservation of these structures is of critical importance for the sustainability of cultural heritage. In this context, it is necessary to examine environmental factors—particularly deterioration processes occurring on stone surfaces in relation to solar conditions. In this study, five historical structures located in Konya were examined. Over time, various physical and chemical deterioration processes have occurred on the stone surfaces of these monuments due to environmental and atmospheric influences. The primary objective of the study is to evaluate the observed deterioration types within the context of solar exposure and to reveal the effects of factors such as environmental setting, duration of solar radiation, and orientation on stone deterioration. The selected structures exhibit different characteristics in terms of their environmental context (such as trees, high-rise buildings, garden walls) and material properties. Within the scope of the thesis, the selected monuments were first documented through on-site photography, followed by the generation of orthophotos. The existing deterioration conditions of the structures were mapped on these orthophotos, while annual solar radiation simulations were conducted simultaneously. As a result of the study, a direct relationship was identified between the duration of solar exposure and the type and intensity of deterioration. This research presents a methodological approach for analyzing solar-induced deterioration in stone structures and aims to contribute to the conservation of cultural heritage and the development of sustainable restoration strategies.