Kas içi enjeksiyon uygulanan 4-6 yaş çocuklarda Helfer tekniği ve shotblocker uygulamasının ağrı, korku ve anksiyete üzerine etkisi: Randomize kontrollü bir çalışma
The effect of the Helfer technique and shotblocker application on pain, fear and anxiety in children aged 4-6 aged years receiving intramuscular injections: A randomized controlled trial
  1. Tez No: 990866
  2. Yazar: NALAN YALÇINKAYA SEZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZNUR TİRYAKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Çocuk, Helfer Skin Tap Tekniği, İntramüsküler enjeksiyon, ShotBlocker, Child, Helfer Skin Tap Technique, İntramuscular injection, Pain, ShotBlocker
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Bu araştırma 4-6 yaş çocuklara Helfer Skin Tap Tekniği, ShotBlocker ve standart teknik ile uygulanan intramüsküler enjeksiyonun ağrı, korku, anksiyete ve memnuniyet üzerine etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Araştırma, randomize kontrollü olup Nisan–Ağustos 2025 tarihleri arasında bir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Çocuk Acil Kliniğinde enjeksiyon yapılan 120 çocuk üzerinde yürütülmüştür. Veriler Soru Formu, Wong-Baker Yüz İfadelerini Derecelendirme Ölçeği, Çocuk Korku Ölçeği, Çocuk Anksiyete Skalası-Durumluluk araçları ile toplanmıştır. Korku, Anksiyete ve Ağrı ölçekleri IM uygulamadan önce, işlem sırasında ve işlemden beş dakika sonra araştırmacı tarafından uygulanmıştır. Enjeksiyondan beş dakika sonra memnuniyet düzeyi değerlendirilmiştir. Veriler IBM SPSS Statistics 26 programına aktarılıp analiz edilmiştir. Anlamlılık için p<0,05 kabul edilmiştir. BULGULAR Grupların sosyodemografik özellikleri homojendir. WB-YİDÖ ağrı puanı, çocuk korkusu, çocuk anksiyetesi ve memnuniyet puanlarında gruplar arasında anlamlı fark vardır (p<0,05). İşlem sırası ve sonrasında kontrol grubunda ağrı puanı en yüksektir; ayrıca HSTT grubunda ağrı shotblocker grubundan daha yüksektir. Çocuk korkusu ve anksiyetesi de hem işlem sırasında hem sonrasında kontrol grubunda diğer gruplardan daha yüksektir; HSTT grubunun korku ve anksiyete düzeyi shotblocker grubuna göre daha yüksektir. Memnuniyet düzeyi müdahale gruplarında kontrol grubundan daha yüksek olup, en yüksek memnuniyet shotblocker grubunda görülmüştür. SONUÇ: HSTT ve ShotBlocker tekniklerinin, kontrol grubuna kıyasla çocukların ağrı, korku ve anksiyete düzeylerini anlamlı şekilde azalttığı, ShotBlocker'ın, HSTT'den daha etkili olduğu görülmüştür. Katılımcı memnuniyetinde ise her iki müdahale grubunun kontrol grubundan daha yüksek memnuniyet bildirdiği, en yüksek memnuniyetin ShotBlocker grubunda olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: This study was conducted to examine the effects of intramuscular injection administered using the Helfer Skin Tap Technique, ShotBlocker, and standard technique on pain, fear, anxiety, and satisfaction in children aged 4-6 years. MATERIALS AND METHODS: The study was randomized and controlled, and was conducted between April and August 2025 on 120 children who received injections at the Pediatric Emergency Clinic of an Education and Research Hospital. Data were collected using a Questionnaire, the Wong-Baker Facial Expression Rating Scale, the Children's Fear Scale, and the Children's Anxiety Scale-State. The Fear, Anxiety, and Pain scales were administered by the researcher before the IM injection, during the procedure, and five minutes after the procedure. The level of satisfaction was assessed five minutes after the injection. The data were transferred to IBM SPSS Statistics 26 and analyzed. P<0.05 was accepted for significance. FINDINGS: The sociodemographic characteristics of the groups are homogeneous. There are significant differences between the groups in terms of WB-YIDÖ pain scores, fear of the procedure, anxiety about the procedure, and satisfaction scores (p<0.05). Pain scores are highest in the control group during and after the procedure; additionally, pain scores are higher in the HSTT group than in the shotblocker group. Child fear and anxiety are also higher in the control group than in the other groups, both during and after the procedure; the HSTT group's fear and anxiety levels are higher than those of the shotblocker group. The satisfaction level is higher in the intervention groups than in the control group, with the highest satisfaction seen in the shotblocker group. CONCLUSION: The HSTT and ShotBlocker techniques were found to significantly reduce children's levels of pain, fear, and anxiety compared to the control group, with ShotBlocker being more effective than HSTT. In terms of participant satisfaction, both intervention groups reported higher satisfaction than the control group, with the highest satisfaction found in the ShotBlocker group.