Erken evre meme kanseri hastalarında neoadjuvan kemoterapi öncesi F-18 FDG PET/BT bulgularının, sentinel lenf nodu haritalaması ve patolojik yanıt öngörmedeki rolü: Retrospektif bir değerlendirme
The role of pre-neoadjuvant chemotherapy F-18 FDG PET/CT findings in predicting sentinel lymph node mapping and pathological response in patients with early-stage breast cancer: A retrospective evaluation
- Tez No: 990868
- Danışmanlar: DR. ERKAN DEREBEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: F-18 FDG PET/BT, meme kanseri, neoadjuvan kemoterapi, patolojik tam yanıt, radyomik, sentinel lenf nodu, Breast cancer, F-18 FDG PET/CT, neoadjuvant chemotherapy, pathological complete response, radiomics, sentinel lymph node
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Bu çalışma, neoadjuvan kemoterapi (NAKT) uygulanan erken evre meme kanseri hastalarında klinik, histopatolojik ve F-18 FDG PET/BT tabanlı metabolik ile radyomik parametrelerin patolojik tam yanıt (pCR), Miller–Payne yanıt düzeyi ve sentinel lenf nodu (SLN) haritalama başarısı üzerindeki öngörücü değerini araştırmayı amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, 2010–2024 yılları arasında NAKT ve ardından cerrahi tedavi uygulanan 64 erken evre meme kanseri hastası retrospektif olarak dâhil edilmiştir. NAKT öncesi PET/BT görüntülerinden metabolik parametreler (SUVmax, SUVmean, MTV, TLG) elde edilmiş; primer tümörden LIFEx yazılımı ile çıkarılan radyomik özellikler (GLCM, GLRLM, GLSZM, NGTDM matrislerine ait değişkenler) analiz edilmiştir. Elde edilen tüm veriler pCR, Miller–Payne yanıtı ve SLN başarısı ile ilişkileri açısından istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışma grubunda pCR oranı %37,5 olarak saptanmıştır. Patolojik tam yanıtı öngören en güçlü değişken moleküler alt tip olup, HER2 pozitif ve Triple Negatif tümörler ile yüksek Ki-67 proliferasyon indeksine sahip olgular tedaviye en yüksek yanıtı göstermiştir (p<0.05). Radyomik analizlerde kemoduyarlı tümörlerin belirgin özelliği artmış dokusal heterojenite olarak ortaya çıkmış; yüksek GLCM Contrast ve SZE değerleri pCR ile anlamlı ilişkili bulunmuştur (p<0.05). Homojen ve uzun segmentli (yüksek LRE) yapı gösteren tümörler ise tedaviye dirençli bulunmuştur. SLN haritalama başarısızlığı (%23,4), primer tümörün radyomik özelliklerinden bağımsız olup artmış aksiller tümör yükü ve vasküler invazyon ile anlamlı ilişkili bulunmuştur (p<0.05). Sonuç: Bu çalışma, NAKT yanıtının öngörülmesinde biyolojik alt tipin temel belirleyici olduğunu; radyomik analizlerin ise tümör heterojenitesini nicel olarak ortaya koyarak tedaviye duyarlı fenotiplerin belirlenmesinde tamamlayıcı bir rol oynadığını göstermektedir. Ayrıca SLN haritalama başarısızlığı, teknik bir sınırlılıktan ziyade agresif biyolojik davranış ve yüksek aksiller tümör yükünün bir göstergesi olarak değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to investigate the predictive value of clinical, histopathological, and F-18 FDG PET/CT–based metabolic and radiomic parameters on pathological complete response (pCR), Miller–Payne response grade, and sentinel lymph node (SLN) mapping success in early-stage breast cancer patients undergoing neoadjuvant chemotherapy (NACT). Materials and Methods: Sixty-four early-stage breast cancer patients who underwent NACT followed by surgery between 2010 and 2024 were retrospectively included. Metabolic parameters (SUVmax, SUVmean, MTV, TLG) were obtained from pre-NACT PET/CT images. Radiomic features extracted from the primary tumor using LIFEx software (GLCM, GLRLM, GLSZM, and NGTDM matrices) were analyzed. The relationship of all parameters with pCR, Miller–Payne response, and SLN mapping success was statistically evaluated. Results: The pCR rate was 37.5%. Molecular subtype emerged as the strongest predictor of pCR, with HER2-positive and Triple-Negative tumors, as well as tumors with high Ki-67 proliferation index, demonstrating the highest response rates (p<0.05). Radiomic analyses indicated that chemosensitive tumors were characterized by increased textural heterogeneity; high GLCM Contrast and SZE values significantly predicted pCR (p<0.05). Conversely, tumors with more homogeneous and long-run structural patterns (high LRE) were resistant to treatment. SLN mapping failure (23.4%) was independent of primary tumor radiomics and was significantly associated with higher axillary tumor burden and the presence of vascular invasion (p<0.05). Conclusion: Biological subtype is the principal determinant of NACT response, while radiomic analysis provides complementary value by quantifying tumor heterogeneity and identifying chemosensitive phenotypes. Additionally, SLN mapping failure should be regarded as an indicator of aggressive biological behavior and increased tumor burden rather than a purely technical limitation.