Rokoko üslubunun Türk tezyini sanatlarına yansıması
The reflection of the Rococo style in Turkish decorative arts
  1. Tez No: 990873
  2. Yazar: ZUHAL POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ASLIHAN EROĞLU
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Türk rokokosu, cilt, hat, tezhip, minyatür, ebru, Turkish Rococo, book binding, calligraphy, illumination, miniature, marbling
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Sanat Dalı
Özet
19. yüzyıl Osmanlı Devleti'nde hızlı değişimler görülmüş, Batı ile ilişkisini Batılılaşmaya dönüştürmüş ve güç kaybının en ciddi neticelerini yaşamıştır. Türk tezyini sanatları da bu değişimin içinde milli karakterini koruyarak,“Türk Rokokosu”olarak adlandırılan yeni bir üslupla yer almıştır. Süslemeye dayalı olarak gelişen ve zengin, köklü bir kültür hazinesine sahip kitap sanatları, yüzyıllardır Türk-İslam sanatı geleneğinin estetik ve entelektüel mirasını belgeleyen önemli bir kültürel alanı oluşturmaktadır. Kültür tarihimizde büyük bir yer tutan, sanatsal değeri yüksek ancak henüz incelenmemiş tozlu raflarda bekleyen, bilim ve sanat dünyasına kazandırılmamış binlerce el yazması eser, ulusal ve uluslararası çeşitli kütüphanelerde, müzelerde, arşiv ve koleksiyonlarda korunmaktadır. Kitabî tezyinat'ın harikulade güzellikteki bu eserlerinin araştırılıp, etüt edilmesiyle gün yüzüne çıkarılması, ilgilisi ile izleyicisine sunulması ve en önemlisi literatüre kazandırılması bakımından elzemdir. Bu farkındalık ve sorumluluk bilinciyle yapılan kütüphane, müze ve koleksiyon taramaları sonucunda, kitap sanatları bakımından incelenmeye değer 19. yüzyıla ait, dönemin bezeme hususiyetlerini yansıtan başta Kur'ân-ı Kerîm ve Delâ'ilü'l-Hayrât gibi dinî kitapların yanında edebî ve ilmî kitapların oluşturduğu 44 adet yazma eser tez çalışması için seçilmiştir. Bu çalışma ile süreç içindeki müzehhep eserlerin türleri ayırt edilmeden, dönemi içindeki konumlarının belirlenmesi, tasarımında etkili olan üslup özelliklerinin ve ilişkilerinin ortaya konulması ele alınmıştır. 19. yüzyıl kitap sanatlarının değişimi ile ilgili hem genelde hem de özelde bilgi birikimine ulaşılmasına gayret edilmiştir. Bu kapsam içerisinde kitap sanatları açısından değerlendirilen 19. yüzyıla ait rokoko üslubundaki eserlerin desen şekillerinin yapılmasının yanında, bu eserlerden ilhamla farklı malzemeler üzerine özgün yorumların uygulandığı üretimlerle açılacak olan kişisel sergi ile de ilgili alan araştırmalarına kaynak teşkil edecek nitelikte katkı sunması beklenilmektedir.
Özet (Çeviri)
The 19th-century Ottoman State witnessed rapid changes, transformed its relationship with the West into Westernization, and experienced the severe consequences of a loss of power. Turkish decorative arts participated in this transformation with a new style termed“Turkish Rococo,”while simultaneously preserving their national character. Book arts, which developed based on ornamentation and possess a rich, deep-rooted cultural treasure, constitute a significant cultural domain that has documented the aesthetic and intellectual heritage of the Turkish-Islamic art tradition for centuries. Thousands of manuscripts, which hold a substantial place in our cultural history and possess high artistic value, remain unexamined on dusty shelves, yet to be introduced to the world of science and art. These works are preserved in various national and international libraries, museums, archives, and collections. It is essential to research and study these marvelously beautiful works of book ornamentation to bring them to light, present them to interested parties and audiences, and, most importantly, contribute them to the literature. As a result of library, museum, and collection scans conducted with this awareness and sense of responsibility, 44 manuscripts dating to the 19th century were selected for this thesis. These works, which reflect the decorative characteristics of the period and are deemed worthy of examination in terms of book arts, include literary and scientific books alongside religious texts, primarily the Quran and Dala'il al-Khayrat. This study aims to determine the positions of these illuminated works within their period without distinguishing between genres, and to reveal the stylistic features and relationships that were effective in their design. Efforts have been made to achieve a body of knowledge regarding the transformation of 19th- century book arts in both general and specific terms. Within this scope, in addition to producing pattern drawings of the 19th-century Rococo style works evaluated here, it is expected that this study will contribute to the field as a resource through a personal exhibition. This exhibition features original interpretations applied to different materials, inspired by these historical works.