Makine öğrenmesi ve hibrit modelleme yaklaşımlarıyla kısa ve uzun vadeli sıcaklık tahmini
Short-and long-term temperature forecasting using machine learning and hybrid modeling approaches
  1. Tez No: 990950
  2. Yazar: CELALETTİN KİŞMİROĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Derin öğrenme, Hibrid algoritmalar, Makine öğrenmesi, Tahmin modelleri, Zaman serileri, Deep learning, Hybrid algorithms, Machine learning, Estimation models, Time series
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Tez çalışmasında hava ve ortam sıcaklığının kısa ve uzun vadeli tahmini için makine öğrenmesi, derin öğrenme ve hibrit modelleme yaklaşımları ile çalışma yapılacaktır. Çalışmanın amacı, farklı modelleme yöntemlerinin zaman serisi verileri üzerindeki performanslarını karşılaştırmak ve sıcaklık tahmini doğruluğunu artırmaktır. Bu kapsamda, istatistiksel tabanlı SARIMAX (Seasonal Autoregressive Integrated Moving Average with exogenous variables) modeli ile derin öğrenme tabanlı LSTM (Long-Short Term Memory) ve Transformer modelleri kullanılması planlanıyor. Modeller, sıcaklık, nem ve basınç gibi meteorolojik ve ortam verileriyle eğitilmiş ve kısa vadeli ile uzun vadeli tahminler yapmayı hedeflemektedir. Hibrit model algoritması ile elde edilecek sıcaklık tahminlerinin genel performansın arttırılması üzerine çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis will explore machine learning, deep learning, and hybrid modeling approaches for short- and long-term air and ambient temperature forecasting. The aim of the study is to compare the performance of different modeling methods on time-series data and improve temperature forecast accuracy. In this context, the statistically-based SARIMAX (Seasonal Autoregressive Integrated Moving Average with exogenous variables) model and the deep learning-based LSTM (Long-Short Term Memory) and Transformer models are planned. The models are trained on meteorological and environmental data such as temperature, humidity, and pressure and aim to make short- and long-term forecasts. The hybrid model algorithm will be used to improve the overall performance of temperature forecasts.