Rekürren glial tümörlerde robotik jiroskopik lattice tedavisi ile reirradyasyon: Klinik sonuçlar ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Re-irradiation with robotic gyroscopic lattice radiotherapy in recurrent glial tumors: Evaluation of clinical outcomes and quality of life
- Tez No: 990949
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA CENGİZ, DOÇ. DR. FAZLI YAĞIZ YEDEKÇİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyasyon Onkolojisi, Radiation Oncology
- Anahtar Kelimeler: Lattice Radyoterapi, Rekürren Yüksek Dereceli Glial Tümör, Yaşam Kalitesi, Reirradyasyon, Lattice Radiotherapy, Recurrent High-Grade Glial Tumor, Quality of Life, Reirradiation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, rekürren yüksek dereceli glial tümörlerde (HGG) üçüncü seri radyoterapi (RT) uygulanan hastalarda Lattice radyoterapinin (LRT) yaşam kalitesi, bilişsel ve psikolojik durum, nörolojik fonksiyonlar, radyolojik yanıt, sağkalım ve toksisite üzerindeki etkilerini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem: Üçüncü seri RT planlanan 11 hastaya ZAP-X radyocerrahi sistemi ile tek fraksiyonda 20 Gy LRT uygulanmıştır. Yaşam kalitesi EORTC QLQ-C30 ve QLQ-BN20; bilişsel/psikolojik durum MMSE ve HADS ile tedavi öncesi ve 1. ve 3. aylarda değerlendirilmiştir. Sağkalım sonuçları Kaplan–Meier ile hesaplanmıştır. Bulgular: LRT sonrası yaşam kalitesi, bilişsel işlevler ve psikolojik durum genel olarak stabil kalmıştır. Sosyal fonksiyon skorları 1. ayda belirgin düştü; 3. ayda ise iyileşerek tedavi öncesi düzeylerin üzerine çıktı (p = 0,017). Altı aylık lokal kontrol oranı %44 olarak saptandı. Radyolojik değerlendirmede, birinci ayda hastaların çoğunda kısmi-tam yanıt izlenirken, yalnızca bir hastada alan içi progresyon görüldü. Üçüncü ayda değerlendirilebilen 10 hastanın dördünde stabil hastalık, birinde ise tam yanıt gözlendi. Ortanca GS 5,7 ay, altı aylık sağkalım oranı %35,8 olarak bulunmuştur. Performans durumu sağkalım için anlamlı belirleyicidir (p=0,018); tümör hacmi ≤200 cc olan hastalarda sağkalımda iyileşme eğilimi izlenmiştir (p=0,085). Hastaların çoğu steroid dozunu azaltabilmiş; steroid azaltımı yapanlarda birinci ay sağkalımı daha iyi bulunmuştur (p=0,002). Toksisite genellikle hafif düzeydedir; dört hastada RN gelişmiş olup yalnızca biri semptomatik seyretmiştir. Sonuç: LRT, üçüncü seri RT uygulanan rekürren HGG hastalarında iyi tolere edilen, yaşam kalitesini kısa dönemde koruyan ve seçilmiş olgularda lokal kontrol sağlayabilen bir tedavi seçeneğidir. Tek fraksiyon uygulamasının pratikliği bu hasta grubunda önemli avantaj sağlamaktadır. LRT'nin reirradyasyondaki yerini ve uygun hasta seçim kriterlerini netleştirmek için daha geniş ve çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to assess the impact of Lattice Radiotherapy (LRT) on various outcomes in patients with recurrent high-grade gliomas (HGG) who are receiving their third round of radiotherapy (RT). It focused on health-related quality of life, neurologic/cognitive functions, and psychological health, radiological response, survival rates, and toxicity. Materials and Methods: Eleven patients who experienced disease progression despite salvage therapies were treated with a single-fraction LRT of 20 Gy using the ZAP-X radiosurgery system. Quality of life was measured with the EORTC QLQ-C30 and QLQ-BN20 questionnaires, while cognitive and psychological health was assessed with MMSE and HADS at baseline and at 1- and 3-month post-treatment. Survival outcomes were analyzed using the Kaplan–Meier method. Results: Quality of life, cognitive functions, and psychological status stayed stable after LRT. Social functioning scores dropped at one month but improved by three months, surpassing pre-treatment levels (p<0.017). The 6-month local control rate was 44%. Most patients showed partial or complete radiological response at the first month, with only one patient showing in-field progression. At the third month, among 10 evaluable patients, 4 had stable disease, and 1 had a complete response. Median survival was 5.7 months; 6-month survival was 35.8%. Performance status predicted survival (p=0.018); tumor volume ≤200 cc showed a trend (p=0.085). Many reduced or stopped steroids; those reducing steroids had better 1-month survival (p=0.002). Toxicity was mild; radiation necrosis occurred in four, with only one symptomatic. Conclusion: LRT is a well-tolerated treatment option for recurrent HGG patients undergoing the 3rd RT round, preserving short-term quality of life and providing local control in selected patients. The practicality of single-fraction LRT offers an advantage for this frail patient population. Larger, multicenter studies are needed to clarify the role of LRT in the reirradiation setting and to define optimal patient selection criteria.