Amfizemli hastalarda torasik aort kalsifikasyonunun değerlendirilmesi
- Tez No: 990951
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BAHADIR BERKTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: KOAH, Amfizem, Torasik Aort Kalsifikasyonu, Kardiyovasküler Hastalık, COPD, Emphysema, Thoracic Aortic Calcification, Cardiovascular Disease
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kardiyovasküler hastalıklar, KOAH ile ilişkili en önemli komorbiditelerden biridir. Amfizemli hastalarda artmış sistemik inflamasyon ve oksidatif stresin, torasik aort kalsifikasyonu (TAK) gibi subklinik aterosklerotik değişiklikleri hızlandırabileceği öne sürülmüştür. Bu çalışmada, yüksek çözünürlüklü bilgisayarlı tomografi (YRBT) ile değerlendirilen amfizemli bireylerde amfizem yaygınlığı ile TAK arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu tek merkezli, retrospektif, kesitsel çalışmaya 24.06.2024–24.01.2025 tarihleri arasında, YRBT ile amfizem tanısı doğrulanmış olgular (amfizem grubu) ve aynı dönemde akciğer nodülü nedeniyle değerlendirilmiş ancak BT'de amfizem saptanmamış bireyler (kontrol grubu) dahil edildi. Eşlik eden kardiyovasküler komorbiditeler, böbrek yetmezliği, diyabetes mellitus, malignite öyküsü olan olgular çalışma dışı bırakıldı. Amfizem yaygınlığı, YRBT'de her iki akciğer için −950 HU altında kalan alanların yüzdesi hesaplanarak total akciğer amfizem yüzdesi şeklinde belirlendi. Torasik aort kalsifikasyonu ise kontrastsız BT görüntülerinde çıkan aort, arkus aort ve inen aort segmentlerinde kalsifiye alanların uzunluğunun, ilgili damar segmentinin toplam uzunluğuna oranı temel alınarak değerlendirildi. Hastaların demografik ve klinik bilgileri hastane bilgi sistemi üzerinden taranarak olgu rapor formlarına kaydedildi. Elde edilen demografik verilerin ve solunum fonksiyon testi gibi klinik parametrelerin TAK ile ilişkisi incelendi. Total torasik aort kalsifikasyon skorunun artışına etki eden bağımsız faktörlerin belirlenmesi amacıyla çok değişkenli lojistik regresyon analizi yapıldı. Bulgular: Çalışmaya dâhil edilen 407 olgunun 184'ü amfizemli, 223'ü kontrol grubunda yer aldı. Amfizem grubundaki olguların yaş ortalaması, erkek cinsiyet oranı ve sigara maruziyeti kontrol grubuna göre daha yüksekti. TAK varlığı, kontrol grubunda %54,7 iken amfizem grubunda %83,7 oranında saptandı ve bu fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p<0,001). TAK skoru, kontrol grubunda 0,86±1,05 iken amfizemli hastalarda 2,14±1,47 olarak hesaplandı (p<0,001). Segmental analizde de benzer bir eğilim izlendi; çıkan aort, arkus aort ve inen aort segmentlerinde kalsifikasyon sıklığı amfizemli hastalarda anlamlı olarak daha fazlaydı ve fark özellikle inen aort segmentinde belirgindi. TAK varlığına göre klinik değişkenler incelendiğinde; yaş, cinsiyet, sigara maruziyeti, total akciğer amfizem yüzdesi, FEV1, FVC, FEV1/FVC, MEF25-75, Amfizem fenotipi, GOLD evresi açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar saptandı(p<0.05). Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde yaş artışı(p<0.001) ve FEV₁ yüzdesindeki azalma(p=0.009), TAK varlığı ile bağımsız olarak ilişkili bulundu. ROC analizinde total akciğer amfizem yüzdesinin TAK varlığını öngörmedeki eğri altında kalan alanı (AUC) 0,74 olarak hesaplandı; %20,5 eşik değerinde duyarlılık %68,8, seçicilik %66,7 olarak bulundu. Sonuç: Çalışmamız, amfizemli hastalarda torasik aort kalsifikasyonunun sık görüldüğünü; TAK varlığının özellikle ileri yaş ve azalmış FEV₁ düzeyleri ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Toplam akciğer amfizemi yüzdesi, TAK varlığını ayırt etmede anlamlı bir ayırt edici güce sahiptir ve amfizemli hastalarda kardiyovasküler risk değerlendirmesine katkıda bulunabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Cardiovascular diseases are among the most important comorbidities associated with chronic obstructive pulmonary disease (COPD). Increased systemic inflammation and oxidative stress in patients with emphysema have been proposed to accelerate subclinical atherosclerotic changes such as thoracic aortic calcification (TAC). This study aimed to investigate the relationship between emphysema extent and TAC in individuals evaluated with high resolution computed tomography (HRCT). Materials and Methods: This single center, retrospective, cross sectional study included patients whose diagnosis of emphysema was confirmed by HRCT between 24 June 2024 and 24 January 2025, as well as control subjects evaluated for pulmonary nodules in the same period but without emphysema on CT. Patients with concomitant cardiovascular comorbidities, renal failure, diabetes mellitus, or malignancy were excluded. Emphysema extent was quantified on HRCT by calculating the percentage of lung voxels below −950 HU. TAC was assessed on non-contrast CT by measuring the proportion of calcified segments within the ascending aorta, aortic arch, and descending thoracic aorta. Demographic and clinical variables were retrieved from electronic medical records. Associations between TAC and clinical parameters, including pulmonary function tests, were examined. Independent predictors of increasing TAC scores were identified using multivariable logistic regression analysis. Results: A total of 407 cases were included: 184 with emphysema and 223 controls. Patients with emphysema were older, predominantly male, and had a higher smoking burden. TAC was present in 83.7% of the emphysema group compared with 54.7% of controls (p<0.001). The mean TAC score was significantly higher in the emphysema group (2.14±1.47) than in controls (0.86±1.05) (p<0.001). Segmental evaluation showed consistently higher calcification across all aortic segments in emphysema patients, with the most pronounced difference in the descending aorta. TAC-positive and TAC-negative patients differed significantly in age, sex, smoking exposure, total emphysema percentage, FEV₁, FVC, FEV₁/FVC, MEF25–75, emphysema phenotype, and GOLD stage (p<0.05). In multivariable logistic regression, increasing age (p<0.001) and lower FEV₁ percentage (p=0.009) were independently associated with TAC. ROC analysis yielded an AUC of 0.74 for total emphysema percentage; a threshold of 20.5% provided a sensitivity of 68.8% and a specificity of 66.7% for identifying TAC. Conclusion: This study demonstrates that thoracic aortic calcification is more frequent and more severe in patients with emphysema. TAC is particularly associated with advanced age and reduced FEV₁. Total lung emphysema percentage shows a quantitatively significant ability to distinguish TAC presence and may contribute to cardiovascular risk assessment in patients with emphysema.