Spinal anestezi altında açık inguinal herni onarımı planlanan hastalarda ultrasonografi rehberliğinde yapılan erektör spina plan bloğunun postoperatif opioid tüketimi ve ağrı skoru üzerindeki etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of ultrasound-guided erector spinae plane block on postoperative opioid consumption and pain scores in patients undergoing open inguinal hernia repair under spinal anesthesia
  1. Tez No: 990957
  2. Yazar: KARDELEN TÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALE YARKAN UYSAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Ağrı-postoperatif, Erektör spina bloğu, Herni-inguinal, Pain, Pain-postoperative, Erector spinae block, Hernia-inguinal
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, spinal anestezi (SA) altında açık inguinal herni onarımı uygulanan hastalarda, standart multimodal analjeziye ek olarak postoperatif dönemde uygulanan erektör spina plan bloğunun (ESPB) analjezik etkinliğini değerlendirmektir. Birincil amaç, postoperatif ilk 24 saat içinde toplam tramadol tüketimi ile istirahat ve öksürük sırasında ölçülen Görsel Analog Skala (VAS) skorlarını karşılaştırmaktır. Ayrıca, ilk kurtarıcı analjezik gereksinimine kadar geçen süreyi, postoperatif bulantı-kusma (POBK) insidansını ve blokla ilişkili olası yan etkileri değerlendirmek hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Etik kurul onayı ve hasta onamı alındıktan sonra, açık inguinal herni onarımı planlanan 18-80 yaş arası, ASA I-III 68 hasta bu prospektif gözlemsel çalışmaya dahil edildi. Tüm hastalara L3-4/L4-5 aralığından T10 seviyesinde duyusal blok sağlayacak şekilde SA uygulandı. Hastalar onamlarına göre Kontrol (n=32) ve ESPB (n=36) grubuna ayrıldı. Operasyon sonunda ESPB grubuna prone pozisyonda, T8 seviyesinden ultrason eşliğinde 30 mL %0,25 bupivakain uygulandı. Tüm hastalara postoperatif Hasta Kontrollü Analjezi (HKA) cihazı verildi ve rutin deksketoprofen uygulandı. 24 saatlik toplam HKA tramadol tüketimi kaydedildi. 1, 3, 6, 9, 12 ve 24. saatlerdeki istirahat/öksürük VAS skorları, ilk kurtarıcıanaljezik zamanı ve POBK kayıt altına alındı. Bulgular: Hastaların demografik verileri ve cerrahi özellikleri arasında anlamlı fark yoktu (p>0,05). 24 saatlik toplam HKA tramadol tüketimi, ESPB grubunda, kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede düşüktü (p<0,001). ESPB grubundaki hastaların %25'i HKA cihazına ihtiyaç duymadı (p=0,002). Kurtarıcı analjezik ihtiyacı olan hasta sayısı ESPB grubunda anlamlı derecede daha azdı(p<0,001). VAS istirahat skorları, 3., 6. ve 9. saatlerde ESPB grubunda daha düşüktü (p<0,05); 1., 12. ve 24. saatlerde fark yoktu (p>0,05). Öksürük sırasındaki VAS skorları 1. saat hariç, diğer tüm saatlerde ESPB grubunda kontrol grubuna göre düşüktü (p<0,01). POBK skorları açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Sonuç: Çalışmamızda SA altında açık inguinal herni onarımı geçiren hastalarda, standart multimodal analjeziye ek uygulanan ESPB'nin, opioid tüketimini belirgin ölçüde azalttığı, aynı zamanda istirahat/öksürük ağrı kontrolünü iyileştirdiği ve güvenli bir blok tekniği olduğu gösterilmiştir. Bu bulgular, optimize edilmiş bir protokolle uygulanan ESPB'nin açık inguinal herni onarımında multimodal analjezi rejimlerinin etkili ve güvenli bir bileşeni olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the analgesic efficacy of the erector spinae plane block (ESPB), administered postoperatively in addition to standard multimodal analgesia, in patients undergoing open inguinal hernia repair under spinal anesthesia (SA). The primary objective was to compare total tramadol consumption and resting/movement Visual Analog Scale (VAS) scores within the first 24 hours postoperatively, and to assess the time to first rescue analgesic requirement, the incidence of postoperative nausea and vomiting (PONV), and any potential block-related adverse effects. Materials and Methods: After obtaining ethics committee approval and patient consent, 68 patients aged 18-80 years with ASA I-III status, scheduled for open inguinal hernia repair, were included in this prospective observational study. All patients received SA via the L3-4/L4-5 interspace to achieve a T10 sensory block level. Patients were allocated to the Control group (n=32) or the ESPB group (n=36) based on their consent status. At the end of the operation, the ESPB group received 30 mL of 0.25% bupivacaine via ultrasound guidance at the T8 level in the prone position. All patients were provided with a postoperative Patient-Controlled Analgesia (PCA) device and received routine dexketoprofen. Total 24-hour PCA tramadol consumption was recorded. VAS scores at rest/coughing at 1, 3, 6, 9, 12, and 24 hours, time to first rescue analgesic, and POBK were recorded. Results: There was no significant difference between the groups in terms of demographic data and surgical characteristics (p>0.05). Total 24-hour PCA tramadol consumption was significantly lower in the ESPB group compared to the control group (p<0.001). In the ESPB group, 25% of patients did not require the PCA device (p=0,002). The number of patients requiring rescue analgesia was significantly lower in the ESPB group (p<0.001). VAS scores at rest were lower in the ESPB group at 3, 6,and 9 hours (p<0,05); no difference was observed at 1, 12, and 24 hours (p>0,05). VAS scores during coughing were lower in the ESPB group at all time points except for the 1st hour (p<0,01). No significant difference was detected between the groups regarding PONV scores (p>0,05). Conclusion: Our study demonstrated that ESPB, applied in addition to standard multimodal analgesia in patients undergoing open inguinal hernia repair under SA, significantly reduces opioid consumption, while also improving pain control at rest and during coughing, and is a safe block technique. These findings indicate that ESPB applied with an optimized protocol can be an effective and safe component of multimodal analgesia regimens in open inguinal hernia repair.