Ankara'daki aile hekimliği asistanlarının esansiyel hipertansiyona yaklaşımlarında bilgi, algı ve tutumları
Knowledge, perceptions, and attitudes of family medicine residents in Ankara toward the management of essential hypertension
  1. Tez No: 990956
  2. Yazar: BEKİR KAAN AKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, hipertansiyon, bilgi, tutum, klinik deneyim, Family medicine, hypertension, knowledge, attitude, clinical experience
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Ankara ilinde aile hekimliği asistanlarının komplike olmamış esansiyel hipertansiyon olgularında tanı, tedavi ve takip yaklaşımlarına ilişkin bilgi düzeylerini, klinik karar verme algılarını ve tedaviye yönelik tutumlarını değerlendirmek; eğitim ortamı, klinik deneyim ve asistanlık yılı gibi faktörlerin bu boyutlar üzerindeki etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipte planlanan bu çalışma, Ankara ilinde görev yapan 211 aile hekimliği asistanı ile yürütülmüştür. Veriler, hipertansiyon yönetimine yönelik bilgi, algı ve tutum boyutlarını içeren yapılandırılmış bir anket formu aracılığıyla toplanmıştır. Tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra ki-kare testi ve uygun durumlarda non-parametrik testler kullanılmış; p<0,05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Asistanların teorik bilgi düzeyleri asistanlık yılına göre anlamlı farklılık göstermemiştir. Buna karşın, hipertansiyon hastası takip etme deneyimi olan asistanların klinik karar verme öz-yeterliliklerinin ve aktif tedavi yaklaşımının daha yüksek olduğu saptanmıştır. Saha deneyimi temelli klinik maruziyetin de öz-yeterlilik algısı ve tedavi yaklaşımı üzerinde anlamlı etkisi olduğu gösterilmiştir (p<0,005). Kardiyoloji ve dahiliye rotasyon memnuniyetleri sırasıyla %72 ve %60,7 olmasına rağmen, genel eğitim memnuniyetinin %24,2 düzeyinde kalması dikkat çekicidir. Kıdem ve hasta sürekliliği arttıkça öz-yeterlilik algısı ve aktif tedavi yaklaşımı anlamlı biçimde güçlenmiştir. Hipertansiyon risk faktörlerine ilişkin bilgi düzeyi ise tüm gruplarda sınırlı kalmış ve asistanlık yılına göre anlamlı artış göstermemiştir (p>0,05). Sonuç: Çalışma sonuçları, hipertansiyon yönetiminde yalnızca bilgi düzeyinin değil, klinik deneyimle şekillenen algı ve tutumların da belirleyici olduğunu göstermektedir. Aile hekimliği asistan eğitiminde, birinci basamakta uzun dönemli hasta takibini önceleyen ve klinik sorumluluk içeren eğitim modellerinin güçlendirilmesi önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the knowledge levels, clinical perceptions, and treatment attitudes of family medicine residents regarding the management of uncomplicated essential hypertension, and to examine the effects of training setting, clinical experience, and residency year on these domains. Methods: This cross-sectional study included 211 family medicine residents working in Ankara. Data were collected using a structured questionnaire assessing knowledge, perception, and attitude toward hypertension management. Descriptive statistics were applied, and comparisons were performed using chi-square and non-parametric tests where appropriate. A p-value of <0.05 was considered statistically significant. Results: No significant difference was observed in theoretical knowledge according to residency year (p>0.05). However, residents with prior hypertension follow-up experience demonstrated higher clinical self-efficacy and a more active treatment approach (p<0.005). Primary care–based clinical exposure was also significantly associated with higher self-efficacy and overall treatment approach (p<0.005). Although satisfaction with cardiology and internal medicine rotations was 72% and 60.7%, respectively, overall training satisfaction remained limited at 24.2% (p<0.005). Increasing seniority and continuity of patient follow-up were associated with significant improvements in self-efficacy and active treatment approach (p<0.005). Knowledge regarding hypertension risk factors remained limited across all groups and did not increase significantly with residency year (p>0.05). Conclusion: The findings suggest that beyond knowledge acquisition, clinical perception and attitudes shaped by real-world primary care experience play a critical role in hypertension management competence. Strengthening training models that emphasize continuity of care and responsibility in primary care settings is recommended.