Santral puberte prekokslu kız çocukların klinik ve laboratuar özelllikleri ve aylık ve üç aylık GnRH analog tedavisi alan hastaların enjeksiyon sonrası gonadotropin düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of clinical and laboratory characteristics of girls with central precocious puberty and post injection gonadotropin levels of patients receiving monthly and quarterly GnRH analogue therapy.
  1. Tez No: 990981
  2. Yazar: NİLSU TÜRKMEN ALIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH BEREKET
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Erken ergenlik, GnRH, Leuprolide, Puberte, Early puberty, GnRH, Leuprolide
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Santral puberte prekokslu kız çocukların klinik ve laboratuar özelllikleri ve aylık ve üç aylık GnRH analog tedavisi alan hastaların enjeksiyon sonrası gonadotropin düzeylerinin karşılaştırılması Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatri Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi, 2023 Intravenöz Gonadotropin Releasing Hormon (GnRH) uyarı testi santral puberte prekoks (SPP) hastalarının tanısında kullanılan en önemli testtir. GnRH uyarısı sonrası luteinleştirici hormon (LH) artışının derecesi pubertal aktivasyonunun şiddetini ortaya koyarak tedavi gereksiniminin belirlenmesini sağlar. Ancak bu test sırasında damar yolu açılması ve birden fazla kan örneği gerekmesi nedeniyle hastalar için zahmetli ve maliyetli bir testtir. Bu nedenle tanıya gidişte klinikte daha kolay uygulanabilen, güvenilir tanısal yöntemlere ihtiyaç vardır. Aqueous (kısa etkili) Leuprolide ile yapılmış çalışmalar bulunmasına rağmen SPP'nin tedavisinde kullanılan uzun etkili depot Leuprolide enjeksiyonu sonrası alınan gonadotropin düzeylerinin SPP tanısındaki değeri ve GnRH testi yerine kullanılabilirliği konusunda yeterli veri bulunmamaktadır. Ayrıca SPP tedavisinde uzun etkili GnRH analoğu olan depot Leuprolide'ın 3,75 mg'lık preparatı dört haftada bir ve 11,25 mg'lık preparatı ise on iki haftada bir parenteral olarak kullanılmaktadır. Bu iki farklı dozun enjeksiyonu sonrası LH düzeyleri ile ilgili bir çalışma bulunmamaktadır. Amaç: Klasik GnRH stimülasyon testi sonrası LH düzeyleri ile tedavide kullanılan depot Leuprolide 3,75 mg ve 11,25 mg ilk dozları sonrası 40. dk LH düzeylerini karşılaştırarak depot Leuprolide enjeksiyonu sonrası 40. dk ölçülen LH düzeyinin iv GnRH uyarı testi yerine kullanılabilirliğini değerlendirmeyi amaçladık. Hastalar ve metod: 61 santral puberte prekokslu kız hastanın klinik ve laboratuar özellikleri değerlendirildi. Klasik GnRH uyarı testi sonrası ölçülen gonadotropin düzeyleri ile depot Leuprolide enjeksiyonu (3,75 mg ve 11,25 mg) sonrası 40. dk gonadotropin sonuçları karşılaştırıldı. Bulgular: Depot Leuprolide 3,75 mg ve 11,25 mg enjeksiyonlarından 40 dk sonra ölçülen LH düzeyi ile iv GnRH testindeki pik LH düzeyleri arasında güçlü pozitif korelasyon saptandı (3,75 mg depot Leuprolide için r=0,8 / 11,25 mg depot Leuprolide için r=0,715). SPP'li hastaların depot Leuprolide enjeksiyonu sonrası 40. dk LH değeri güven aralığı alt kesim değeri 8,3 mIU/mL olarak belirlendi. 3,75 mg'lık ve 11,25 mg'lık depot Leuprolide asetat tedavi grupları ayrı ayrı değerlendirildiğinde de subkutan DL enjeksiyonu sonrası %90 confidence interval bazal kesim noktaları sırasıyla 7,68 mIU/mL ve 8,29 mIU/mL olup aralarında anlamlı fark bulunmamaktadır. Bunun yanısıra çalışmamızda klasik GnRH uyarı testinde 30. ve 60. dk LH değerleri birbirine çok yakın bulunmuş olup (medyan ve %90 CI; 30. dk LH 12,3 (10,01 - 15) mIU/ml, 60. dk LH 10,2 (7,88 - 12,7) mIU/ml) aralarında da çok güçlü bir korelasyon saptanmıştır (r=0,984). GnRH stimülasyon testinde pik LH > 5 olan 54 hastanın 50'sinde DL sonrasında 40. dk LH ları da > 5 şeklinde görülmüştür. Her iki testte de 4 hastanın pik LH düzeyleri 5 mIU/ml'nin altında saptanmıştır. Sonuç: Santral puberte prekoks tedavisinde kullanılan uzun etkili (depot) GnRH analogları LH'yı en az iv GnRH kadar iyi uyarmaktadır. DL enjeksiyonu ve GnRH stimülasyon testi sonrası bakılan LH değerleri arasında aynı yönlü korelasyon ve benzer değerler saptanmış olup, her iki doz depot Leuprolide enjeksiyonu sonrası 40. dk da bakılan LH değeri alt kesim noktası 8,3 mIU/ml SPP tanısı için kullanılabilir. Bunun yanısıra çalışmamızda klasik GnRH uyarı testinde GnRH enjeksiyonu sonrası 30. dk da tek bir LH değerli ölçümünün tanısal açıdan herhangi bir kayba yol açmadığı gösterilmiştir. Bu nedenle SPP tanısında klasik GnRH uyarı testinde ilaç sonrası 30. dk'da tek kan örneği almak yeterli olacaktır.
Özet (Çeviri)
Comparison of clinical and laboratory characteristics of girls with central precocious puberty and post injection gonadotropin levels of patients receiving monthly and quarterly GnRH analogue therapy. Marmara University Faculty of Medicine, Department of Child Health and Diseases, Thesis, İstanbul, 2023. Intravenous Gonadotropin Releasing Hormone stimulation test is the most important test used in the diagnosis of central precocious puberty patients. The degree of LH increase after GnRH stimulation reveals the severity of pubertal activation and determines the need for treatment. However, this test is a laborious and costly test for patients, as vascular access and multiple blood samples are required during this test. For this reason, there is a need for reliable diagnostic methods that can be applied more easily in the clinic in the diagnosis process. Although there are studies conducted with aqueous (short-acting) Leuprolide, there is not enough data on the value of gonadotropin levels taken after long acting depot Leuprolide injection in the diagnosis of CPP. Depot Leuprolide, a long-acting GnRH analogue, is used parenterally in the treatment of CPP. Currently, a 3,75 mg preparation every four weeks and an 11,25 mg preparation every twelve weeks are used in our country. There is no study on LH levels after injection of these two different doses. Objective: We aimed to evaluate the usability of the LH level measured 40 minutes after the depot Leuprolide injection, instead of the intravenous GnRH stimulation test, by comparing the LH levels after the classical GnRH stimulation test with the LH levels at the fortieth minute after the first doses of depot Leuprolide 3,75 mg and 11,25 mg used in treatment. Material and Method : Clinical and laboratory features of 61 female patients with central precocious puberty were evaluated. Gonadotropin levels measured after the classical GnRH stimulation test were compared with the gonadotropin results at the 40th minute after depot Leuprolide injection (3,75 mg and 11,25 mg). Results: A strong positive correlation was found between the LH level measured 40 minutes after Depot Leuprolide 3,75 mg and 11,25 mg injections and the peak LH levels in the iv GnRH test (r=0,802 for 3,75 mg depot Leuprolide / r=0,715 for 11,25 mg depot Leuprolide). The lower cut-off of the LH value at the 40th minute after the depot Leuprolide injection was determined as 8,3 mIU/mL. When the 3,75 mg and 11,25 mg depot Leuprolide acetate treatment groups were evaluated separately, the 90% confidence interval baseline cut-off points after subcutaneous DL injection were 7,68 mIU/mL and 8,29 mIU/mL, respectively. In addition, our study demonstrated that 30. and 60. min. LH levels in classical GnRH stimulation test are similar (median and 90% CI; 30. min LH 12,3 (10,01 - 15) mIU/ml, 60. min LH 10,2 (7,88 - 12,7) mIU/ml) and has a strong correlation (r=0,985). During GnRH stimulation test, 50/54 patient had LH > 5 mIU/ml in both time points while in remaining four patients peak LH was < 5 mIU/ml in both time points. Conclusion: Long-acting (depot) GnRH analogues used in the treatment of central precocious puberty stimulate LH as strongly as iv GnRH. Positive correlation and similar values found between the LH values measured after the DL injection and the GnRH stimulation test. Lower cut-off value for LH after 40th minute after the depot Leuprolide injection was determined as 8,3 mIU/ml which can be used as diagnostic for CPP with no significant difference between 3,75 mg and 11,25 mg DL preparations. In addition, we have demonstrated that in the diagnosis of CPP, it will be sufficient to take a single blood sample at 30 minutes after the GnRH injection without any loss of diagnostic power.