Milletlerarası özel hukukta motorlu araç işletilmesinden doğan sorumluluk
Liability arising from operation of motorised vehicles in private international law
  1. Tez No: 991045
  2. Yazar: AHMET ONUR ÇATAKLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ASLI BAYATA CANYAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Devletler özel hukuku, Private international law
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
Özet
Motorlu araçların yaygınlaşması ve uluslararası dolaşımının artması sonucunda yabancılık unsuru taşıyan trafik kazaları meydana gelebilmektedir. Motorlu araçların sebep olduğu zararlardan sorumluluğun farklı hukuk sistemlerinde kusura dayanan genel haksız fiil sorumluluğuna veya ayrı bir kusursuz sorumluluk rejimine tâbi olması anlayışı benimsenmiştir. Gerek sorumluluk rejimine gerekse tazminata ilişkin konuların farklı şekillerde düzenlenmesi sebebiyle yabancılık unsuru taşıyan sorumluluk ilişkisine uygulanacak hukuk önem arz etmektedir. Motorlu araçların sebep olduğu zararlardan sorumluluğa uygulanacak hukukun belirlenmesinde haksız fiillerdeki geleneksel ika yeri hukuku (lex loci delicti) prensibinin yanı sıra, farklı bağlama noktalarının kullanılması ve buna göre uygulanacak hukukun tespiti de düşünülebilir. Ayrıca motorlu araçların yol açtığı zararlar sebebiyle doğan sorumluluğun zorunlu malî sorumluluk sigortası yoluyla güvence altına alınması nedeniyle, sorumluluğa uygulanacak hukuka ilişkin meselelerde konunun sigorta boyutunun da göz önünde bulundurulması önemlidir. Bu noktada, bu tür sigortaların genellikle yapıldığı ülkede geçerli olması ve uluslararası trafik sigorta belgelerinde de teminatın kaza yerine göre belirlenmesi ika yeri prensibinin önemini artırmaktadır. Çalışmamızın ilk bölümünde motorlu araçların sebep olduğu zararlar sebebiyle sorumlu kişiler ve zarar görenler arasındaki sorumluluk ilişkisi maddî hukuk müesseseleri ile birlikte incelenecektir. İkinci bölümde ise, genel olarak bu sorumluluğa uygulanacak hukukun belirlenmesi ve yetkili hukukun uygulama alanı araştırılacaktır. Çalışmamızın son bölümünde ise, zorunlu mali sorumluluk sigortası açısından uygulanacak hukuka ilişkin sorunlar ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
The widespread use of motorised vehicles and the increase in international circulation can result in traffic accidents involving a foreign element. The approach adopted in different legal systems is that liability for damages caused by motorised vehicles is subject either to general tort liability based on fault or to specific strict liability regime. Since matters concerning both the liability regime and compensation are regulated differently across jurisdictions, the law applicable to liability that possess foreign elements is of great importance. In determining the law applicable to liability for damages caused by motorised vehicles, the use of different connecting factors and the subsequent determination of the applicable law may be considered, in addition to the traditional lex loci delicti principle. Furthermore, since the liability arising from damages caused by motorised vehicles is secured through compulsory liability insurance, it is important to consider the insurance dimension of the issue when addressing matters concerning the applicable law to liability. At this point, the fact that such insurance policies are generally valid in the country where they are issued and that the coverage in international traffic insurance documents is also determined according to the law of place of the accident, increases the significance of the lex loci delicti. In the first chapter of our study, the liability relationship between the parties due to damages caused by motorised vehicles will be examined along with the substantive law concepts. The second chapter will generally investigate the determination of the applicable law to this liability and the scope of applicable law. Finally, in the last chapter of our study, issues concerning the applicable law in terms of compulsory liability insurance will be addressed.