Refah devletinden düzenleyici devlete: Bağımsız düzenleyici kurumlar ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu
From welfare state to regulatory state: Independent regulatory agencies and Energy Market Regulatory Authority
  1. Tez No: 991044
  2. Yazar: ALİ HAYDAR ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ MURAT ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu hukuku, Türk kamu yönetimi, Public law, Turkish public administration
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
Özet
Bağımsız düzenleyici kurumlar 20. yüzyılın son çeyreğinde dünya çapında yaygınlaşmış ve devletin biçiminde esaslı bir dönüşüme yol açmıştır. Bu kurumlar ABD'de 19. yüzyıldan beri var olsa da dünya genelinde yaygınlaşmaları neoliberal birikimin hakim hale gelmeye başlamasıyla bağlantılıdır. IMF, DB ve OECD gibi uluslararası kurumlarca kurulmaları teşvik edilen bu kurumlar Post-Washington uzlaşısı çerçevesinde düzenleyici devlet anlayışı kapsamında yer almakta ve sermayenin neoliberal dönemdeki artan küreselleşmesiyle bağlantılı bir nitelik arz etmektedir. Neoliberalizmin 2008'de krize girmesi ve son dönemde meydana gelen, Trump'ın ABD'de ikinci defa iktidar gelmesi ve gümrük tarifelerini yükseltmesi gibi politik gelişmeler düzenleyici kurumların geleceğini de küreselleşme süreciyle bağlantılı olarak etkilemektedir. Çalışma kapsamında bağımsız düzenleyici kurumların devlet biçiminde ve özellikle ekonominin düzenlenmesinde önemli yeri olan devlet müdahalesinin formunda yol açtığı dönüşüme odaklanılmıştır. Devletin biçiminde bu yönlerde meydana gelen dönüşümün ortaya konulabilmesi içinse refah devleti incelenerek devletin bu dönemdeki iktisadi müdahaleleriyle neoliberal dönemde düzenleyici devletin iktisadi müdahaleleri arasındaki karşıtlığın gösterilebilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla öncelikle Düzenleme Yaklaşımı perspektifinden Fordizm bağlamında refah devleti incelenmiş, ardından Fordizmin krizi ve neoliberal birikim açıklanmıştır. Devamında neoliberal birikim bağlamında düzenleyici kurumların gelişimi araştırılmıştır. Son olarak ise Türkiye'deki bağımsız düzenleyici kurumlar ve özel olarak Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu elektrik sektörü bağlamında ele alınmış, neoliberalizmin krizi ve Bağımsız Düzenleyici Kurumların Türkiye'deki dönüşümü incelenerek çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Independent regulatory agencies proliferated globally during the final quarter of the twentieth century, engendering a profound transformation in the organizational form and functional orientation of the state. Although such agencies have existed in the United States since the nineteenth century, their worldwide diffusion is closely intertwined with the ascendancy of neoliberal accumulation. Promoted by international organizations such as the IMF, the World Bank, and the OECD, these bodies are situated within the conceptual framework of the regulatory state that emerged under the Post-Washington Consensus, and they embody a form intrinsically linked to the intensified globalization of capital in the neoliberal era. The crisis of neoliberalism in 2008, alongside recent political developments most notably Donald Trump's return to power in the United States and his subsequent escalation of tariff barriers has likewise begun to reshape the trajectory and future prospects of regulatory agencies in conjunction with broader transformations in the globalization process. This study concentrates on the transformation engendered by independent regulatory agencies in the form of the state, and specifically in the modalities of state intervention that structure economic regulation. To elucidate this transformation, the welfare state is examined as a point of historical contrast, with the aim of demonstrating the divergence between the economic interventions characteristic of the welfare-state era and those associated with the regulatory state under neoliberalism. Accordingly, the study first analyzes the welfare state through the lens of the Regulation Approach within the context of Fordism, followed by an explication of the crisis of Fordism and the emergence of neoliberal accumulation. It then investigates the evolution of regulatory agencies within the neoliberal accumulation regime. Finally, the analysis turns to independent regulatory agencies in Turkey, with particular emphasis on the Energy Market Regulatory Authority within the electricity sector. By examining the crisis of neoliberalism and the consequent transformation of independent regulatory agencies in Turkey, the study brings its inquiry to a conclusion.