Kültürel değişim ve dönüşüm zemininde sakin şehir kavramı: Uzundere örneği
The concept of cittaslow on the ground of cultural change and transformation: The example of Uzundere
- Tez No: 991064
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN ÖZARSLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Yavaş şehir, Culture, Cittaslow
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi (folklor) Bilim Dalı
Özet
Ürünlerin, fikirlerin, tüketimin ve kültürlerin dünya merkezli alışverişinden doğan bir uluslararası bütünleşme süreci olarak tanımlanan küreselleşme, modern dünyanın ve günümüz yaşantısının neredeyse tamamına nüfuz etmiş bir yaşam biçimi halini almıştır. Her alanda etkinliğini ve varlığını artıran küreselleşme, beraberinde hızı getirmiş ve hızın, hayatın bütün aşamalarına girmesine sebep olmuştur. Yaşamın hızlanması ve küreselleşmenin artması insanları ve toplumları tek bir model etrafında şekillendirmeye başlamış, şehirlerin dokusunu, yaşayanlarını ve yaşam tarzlarını standartlaştırmıştır. Yeme içme alışkanlıkları, kültür ve giyim kuşama kadar birçok yaşamsal süreç bu standartlaşmanın etkisine girmiştir. Bu durum yerel kimliğin ve yerel kültürün zamanla silikleşmesine ve neredeyse ortadan kalkmasına yol açmıştır. Bunun karşısında yerel kimliği ve kültürü koruma çabasıyla ortak amacı taşıyan Yavaş Hareketi (Slow Movement) meydana gelmiştir. Bu hareket; hızı eleştirerek, modern yaşam ve tüketim kalıplarını dönüştürmeyi ve yavaşlığa büyük oranda dikkat çekmeyi hedeflemektedir. Yavaş hareketi İtalya'da hızlı yemeğin küreselleşmesine karşı gerçekleştirilen eylemle“Slow Food”(Yavaş Yemek) adı altında başlayıp Cittaslow (Sakin Şehir), Slow Travel (Yavaş Seyahat), Slow Tourism (Yavaş Turizm) gibi birçok farklı alanda ilerlemekte ve günümüzde de varlığını farklı alanlara aktararak devam ettirmektedir. Bu açıdan bu tez çalışmasında; sakin şehir kavramıyla geçmişten günümüze bağlantılı olarak Uzundere'nin kültürünün ve yerelliğinin rolü söz konusu kavram çerçevesinde incelenecektir. Çalışmada Sakin Şehir (Cittaslow) kavramı ayrıntılı bir şekilde incelenerek yerel halka ve kültüre etkilerinin hangi yönde olduğu ve bu anlamda ortaya çıkan fayda ve zararlara değinilecektir. Çalışmada ayrıca Sakin Şehir (Cittaslow) üyesi olan Uzundere'nin çevresinin, doğasının, kent kimliğinin, yerel kültürünün korunarak kültürel değişim ve dönüşüm zemininde etkin bir role sahip olup olmadığı belirlenerek, sakin şehir kriterlerinin ne ölçüde gerçekleştirildiği ve benimsendiği tespit edilecek, bu kriterlerin ve sakin şehir yaklaşımının yöre halkı için ne gibi etkileri olduğu, olumlu ve olumsuz yönleri ortaya konulacaktır. Böylelikle sakin şehir kavramının bölge halkı için nasıl bir dünya görüşü yarattığı, kültürel zeminde değişimlere yol açıp açmadığı ifade edilecektir.
Özet (Çeviri)
Globalization, defined as an international integration process arising from the global exchange of products, ideas, consumption, and cultures, has become a lifestyle that has permeated almost the entirety of the modern world and contemporary life. Globalization, which is increasing its effectiveness and presence in every field, has brought speed with it and caused speed to enter all phases of life. The acceleration of life and the increase in globalization have begun to shape people and societies around a single model, standardizing the texture of cities, their inhabitants, and their lifestyles. Many vital processes, from eating and drinking habits to culture and clothing, have been affected by this standardization. This situation has led to the gradual fading and near disappearance of local identity and local culture. In response to this, the Slow Movement, which shares the common goal of trying to preserve local identity and culture, emerged. This movement aims to criticize speed, transform modern life and consumption patterns, and draw great attention to slowness. The Slow Movement began in Italy as an action against the globalization of fast food under the name“Slow Food”and is progressing in many different areas such as Cittaslow (Slow City), Slow Travel, and Slow Tourism, and continues its existence by transferring itself to different areas today. From this perspective, this thesis study will examine the role of Uzundere's culture and localness within the framework of the Slow City concept, in connection with the past and present. The study will analyze the Cittaslow concept in detail, touching upon the direction of its effects on the local people and culture, and the resulting benefits and harms that emerge in this context. The study will also determine whether Uzundere, which is a member of Cittaslow, has an active role in the context of cultural change and transformation by protecting its environment, nature, urban identity, and local culture. It will also identify the extent to which the Cittaslow criteria have been realized and adopted, and the positive and negative effects of these criteria and the Slow City approach on the local people will be revealed. Thus, it will be expressed what kind of a worldview the Slow City concept creates for the people of the region, and whether it leads to degenerations or changes on a cultural basis.