Vitamin eksikliğinin EKG parametreleri üzerine etkisi
Effect of vitamin deficiency on electrocardiogram parameters
- Tez No: 991063
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BESTEGÜL ÇORUH AKYOL, PROF. DR. AHMET KAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Vitamin Eksikliği, Elektrokardiyografi, Aile Hekimliği, Koruyucu Hekimlik, Vitamin Deficiency, Electrocardiography, Family Medicine, Preventive Medicine
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı vitamin eksikliği tanısı alan yetişkin hastalarda vitamin eksikliğinin Elektrokardiyografik (EKG) parametreler üzerine etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 15 Haziran 2024-15 Ocak 2025 tarihleri arasında Kardiyoloji, Dahiliye ve Aile hekimliği polikliniğine başvuran tetkikleri sırasında vitamin düşüklüğü (d vit, b12 vit, folat) nedeni ile tedavi alması gereken 18 yaş üstü tüm hastalar dahil edilmiştir.15 Haziran 2024-15 Ocak 2025 tarihleri dışında kalan tüm poliklinik hastaları,15 Haziran 2024-15 Ocak 2025 tarihleri arasında Kardiyoloji, Dahiliye ve Aile hekimliği polikliniğine dışındaki diğer polikliniklere başvuran hastalar, poliklinik başvurusu sonrasında vitamin değerleri bakılmayan veya elektrokardiyogrofisi çekilmeyen hastalar, çalışmaya katılmayı kabul etmeyen ve 18 yaşın altında olan hastalar çalışmaya alınmamıştır. Hastaların yaş, cinsiyet, kilo, boy, hemogram, biyokimya ve EKG sonuçları kaydedilmiştir. Üç ay sonra vitamin eksikliği olan poliklinik kontrolüne çağrılan hastalar ve vitamin değerleri normal olan benzer gruptaki hastaların kontrol amaçlı EKG'leri ve kan tetkikleri tekrar kaydedilmiştir. Bulgular: B12 eksikliği olan grupta QTc süresi anlamlı derecede daha uzun bulundu (414,42 ± 24,04 msn vs. 407,50 ± 21,45 msn; p = 0,041) ve ejeksiyon fraksiyonu (EF) anlamlı derecede daha yüksek saptandı (60,60 ± 3,28% vs. 59,05 ± 3,27%; p = 0,005). B12 eksikliği olan grupta ayrıca QT/QTc intervali daha düşük (0,913 ± 0,06 vs. 0,937 ± 0,05; p = 0,022) ve FVDFB (ventriküler diyastolik fonksiyon göstergesi) anlamlı derecede daha düşük bulundu (149,85 ± 19,70 vs. 158,76 ± 24,86; p = 0,017). Korelasyon analizinde, vitamin B12 düzeyleri ile BMI (r = -0,209; p = 0,010), QTc (r = -0,159; p = 0,005) ve EF (r = -0,224; p = 0,006) arasında negatif ilişki bulundu. Çalışmamızda folik asit eksikliği olan grupta yaş ortalamasının anlamlı derecede daha düşük olduğu saptandı (folat eksikliği: 51,09 ± 16,75 yıl; kontrol: 58,47 ± 12,96 yıl; p = 0,010). Biyokimyasal parametreler incelendiğinde, folat eksikliği olan grupta AST (17,72 ± 6,25 vs. 19,65 ± 6,31; p = 0,016), total kolesterol (181,06 ± 50,75 vs. 207,20 ± 48,76; p = 0,002), trigliserid (146,82 ± 138,10 vs. 153,24 ± 78,31; p = 0,034) ve LDL kolesterol (102,24 ± 38,23 vs. 125,47 ± 41,9; p = 0,001) düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha düşük bulundu. Ayrıca, folat düzeyi ile total kolesterol (r = 0,284; p < 0,001) ve LDL kolesterol (r = 0,312; p < 0,001) arasında pozitif korelasyon saptandı. EKG parametreleri değerlendirildiğinde, folik asit eksikliği olan grupta S dalgası amplitüdü daha düşük (3,81 ± 2,76 vs. 4,69 ± 3,29; p = 0,057) iken, R/S oranı anlamlı derecede daha yüksek (2,32 ± 1,99 vs. 1,68 ± 1,47; p = 0,047) bulundu. Çalışmamızda vitamin D eksikliği olan grubun yaş ortalaması anlamlı olarak daha düşük bulundu (51,52 ± 15,69 vs. 58,42 ± 13,60; p = 0,04). Kronik hastalıklar incelendiğinde, hiperlipidemi (33,3% vs. 50,7%; p = 0,032) ve koroner arter hastalığı (25,3% vs. 41,3%; p = 0,038) oranları vitamin D eksikliği olmayan grupta daha yüksek bulundu. Biyokimyasal parametreler açısından, vitamin D eksikliği grubunda kreatinin (0,72 [0,48–1,16] vs. 0,85 [0,50–1,84]; p = 0,005), BUN (24,18 ± 8,40 vs. 31,75 ± 10,61; p < 0,001) ve GGT (15 [6–48] vs. 18,80 [9–191]; p = 0,047) düzeyleri anlamlı olarak daha düşük saptandı. Buna karşılık, BMI (29,64 ± 5,57 vs. 27,06 ± 3,98; p = 0,02) ve GFH (98,44 ± 17,16 vs. 87,20 ± 25,24; p = 0,002) vitamin D eksikliği grubunda daha yüksek bulundu. EKG parametreleri incelendiğinde, vitamin D eksikliği olan grupta PR mesafesi anlamlı olarak daha kısa (147,83 ± 20,71 vs. 161,07 ± 23,55; p < 0,001), S dalgası daha düşük (3 [1–17] vs. 4 [1–16]; p = 0,001), Tp-e/QTc oranı daha düşük (0,18 [0,09–0,50]; p = 0,052) ve R/S oranı anlamlı olarak daha yüksek (1,4 [0,17–10]; p = 0,001) bulundu. Sonuç: Genel olarak elde edilen sonuçlar, vitamin eksikliklerinin kardiyak elektriksel aktiviteyi bozarak aritmi riskini artırabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was evaluate the effect of vitamin deficiency on Electrocardiographic (ECG) parameters in adult patients diagnosed with vitamin deficiency. Materials and Methods: All patients over the age of 18 who applied to Cardiology, Internal Medicine and Family Medicine polyclinics between June 15, 2024 and January 15, 2025 and who required treatment due to vitamin deficiency (vitamin D, vitamin B12, folate) during their examinations were included in the study. All polyclinic patients outside the dates of June 15, 2024 and January 15, 2025, patients who applied to other polyclinics other than Internal Medicine and Cardiology Polyclinics between June 15, 2024 and January 15, 2025, patients whose vitamin values were not checked or electrocardiography was not taken after their polyclinic application, patients who did not accept to participate in the study and patients under the age of 18 were not included in the study. The patients' age, gender, weight, height, hemogram, biochemistry and ECG results were recorded. Three months later, the ECGs and blood tests of patients who were called for a polyclinic checkup with vitamin deficiency and those in a similar group with normal vitamin values were recorded again for control purposes. Results: In the group with vitamin B12 deficiency, the QTc interval was found to be significantly longer (414.42 ± 24.04 ms vs. 407.50 ± 21.45 ms; p = 0.041), while the ejection fraction (EF) was significantly higher (60.60 ± 3.28% vs. 59.05 ± 3.27%; p = 0.005). Additionally, in the B12-deficient group, the QT/QTc ratio was lower (0.913 ± 0.06 vs. 0.937 ± 0.05; p = 0.022), and the FVDFB (an indicator of ventricular diastolic function) was significantly lower (149.85 ± 19.70 vs. 158.76 ± 24.86; p = 0.017). Correlation analysis revealed negative associations between vitamin B12 levels and BMI (r = –0.209; p = 0.010), QTc (r = –0.159; p = 0.005), and EF (r = –0.224; p = 0.006). In our study, the mean age was significantly lower in the folic acid deficiency group compared to the control group (folate deficiency: 51.09 ± 16.75 years; control: 58.47 ± 12.96 years; p = 0.010). Regarding biochemical parameters, the folate-deficient group exhibited significantly lower levels of AST (17.72 ± 6.25 vs. 19.65 ± 6.31; p = 0.016), total cholesterol (181.06 ± 50.75 vs. 207.20 ± 48.76; p = 0.002), triglycerides (146.82 ± 138.10 vs. 153.24 ± 78.31; p = 0.034), and LDL cholesterol (102.24 ± 38.23 vs. 125.47 ± 41.9; p = 0.001) compared to the control group. Furthermore, positive correlations were identified between folate levels and total cholesterol (r = 0.284; p < 0.001) as well as LDL cholesterol (r = 0.312; p < 0.001). Evaluation of ECG parameters demonstrated that the S-wave amplitude was lower in the folate-deficient group (3.81 ± 2.76 vs. 4.69 ± 3.29; p = 0.057), while the R/S ratio was significantly higher (2.32 ± 1.99 vs. 1.68 ± 1.47; p = 0.047). In the vitamin D deficiency group, the mean age was also significantly lower (51.52 ± 15.69 vs. 58.42 ± 13.60; p = 0.04). Examination of chronic diseases revealed higher rates of hyperlipidemia (33.3% vs. 50.7%; p = 0.032) and coronary artery disease (25.3% vs. 41.3%; p = 0.038) in the group without vitamin D deficiency. In terms of biochemical parameters, creatinine (0.72 [0.48–1.16] vs. 0.85 [0.50–1.84]; p = 0.005), BUN (24.18 ± 8.40 vs. 31.75 ± 10.61; p < 0.001), and GGT (15 [6–48] vs. 18.80 [9–191]; p = 0.047) levels were significantly lower in the vitamin D deficiency group. Conversely, BMI (29.64 ± 5.57 vs. 27.06 ± 3.98; p = 0.02) and GFR (98.44 ± 17.16 vs. 87.20 ± 25.24; p = 0.002) were significantly higher in the vitamin D deficiency group. Assessment of ECG parameters showed that the PR interval was significantly shorter (147.83 ± 20.71 vs. 161.07 ± 23.55; p < 0.001), S-wave amplitude was lower (3 [1–17] vs. 4 [1–16]; p = 0.001), Tp-e/QTc ratio tended to be lower (0.18 [0.09–0.50]; p = 0.052), and the R/S ratio was significantly higher (1.4 [0.17–10]; p = 0.001) in the vitamin D deficiency group. Conclusion: Taken together, these results indicate that vitamin deficiencies may contribute to impaired cardiac electrical activity, thereby potentially increasing the risk of arrhythmogenesis.