Türk hukukunda hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış sebebiyle boşanma
Divorce based on attempt on life, cruel treatment, or humiliating behavior in Turkish law
  1. Tez No: 991075
  2. Yazar: OKAN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HARUN MİRSAD GÜNDAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Boşanma, Divorce
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu md. 162'de düzenlenen hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış sebebi ile boşanma incelenmiştir. Bu bağlamda öncelikle boşanma kavramı, boşanmanın hukuki niteliği ile ayrıca boşanmanın kısa bir tarihçesine yer verilmiştir. Boşanma hukukunda kabul edilen temel ilkelerle ayrıca boşanma sistemleri mukayeseli hukuk nazara alınarak incelenmiştir. Bu yapılırken de Türk hukuku ile yabancı hukuk düzenleri karşılaştırmalı olarak ele alınmış ve Türk Medeni Kanunu'nun ayrıştığı ve birleştiği hususlar incelenmiştir. Türk Kanun koyucusu, Türk Medeni Kanunu md.162'de üç ayrı boşanma sebebi düzenlemiştir. Bu kapsamda, ilgili hükümde düzenlenen bu üç sebep mümkün olduğunca ayrıntılı ele alınmış, çalışma konusunun somutlaşması adına yargı kararlarına yer verilmiştir. TMK md. 162 hükmünde düzenlenen üç ayrı boşanma sebebinin ilişkili olduğu şiddet ve türleri çalışmada ele alınmıştır. Çalışma konusu ile bağlantılı olduğu değerlendirilen 6284 sayılı Kanuna yer verilmiş ve özellikle kadına karşı şiddet olgusu hususunda çözüm önerileri sunulmuştur. Türk Medeni Kanunu md. 162 hükmü kapsamlı şekilde ele alındıktan sonra ise yargılama usulü ve son olarak boşanmanın sonuçlarına değinilmiştir. Boşanma kararının eşler yönüyle mali sonuçlarından birisi olarak değerlendirilen eşler arasındaki mal rejiminin tasfiyesinde, TMK md. 236/II hükmü üzerinde durulmuş, hükmün hayata kast sebepli boşanmalardaki uygulanma sınırları ve şartları ile doktrinde hükme yönelik eleştirilere de çalışmada yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines divorce based on an attempt on life, cruel treatment, or humiliating behavior as regulated in Article 162 of the Turkish Civil Code No. 4721. In this context, the concept of divorce, its legal nature, and a brief history of divorce are first discussed. The fundamental principles accepted in divorce law, as well as divorce systems, are examined from a comparative legal perspective. In doing so, Turkish law and foreign legal systems are compared, and the points of divergence and convergence in the Turkish Civil Code are examined. The Turkish legislator has regulated three separate grounds for divorce in Article 162 of the Turkish Civil Code. In this context, these three grounds for divorce stipulated in the relevant provision have been discussed in as much detail as possible, and judicial decisions have been included to concretize the subject of the study. The study also examines the types of violence related to these three separate grounds for divorce. Law No. 6284, considered relevant to the subject of the study, has been included, and solutions have been offered, particularly regarding the issue of violence against women. After comprehensive examination of Article 162 of the Turkish Civil Code, procedural rules and finally the consequences of divorce are addressed. The liquidation of the matrimonial property regime, as a financial consequence of divorce, is examined with a focus on Article 236/II of the Turkish Civil Code, its application limits and conditions in divorces based on an attempt on life, and related doctrinal criticisms.