Politik doğruculuk bağlamında dijital slaktivizm: Twitter durum çalışması
Digital slactivism in the context of political correctness: A Twitter case study
- Tez No: 991074
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT AKGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Slaktivizm, Dijital Aktivizm, Yeni İletişim Teknolojileri, Twitter, Politik Doğruculuk, Slacktivism, Digital Activism, New Communication Technologies, Political Correctness, Twitter
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüz dijital çağda söylem, kimlik ve görünürlük gibi mesellerin tartışılması ve kesişim noktalarından biri haline gelmesi politik doğruculuğun tekrar gün yüzüne çıkmasına neden olmuştur. Bireylerin ifade özgürlükleri ve toplumsal hassasiyetler giderek karmaşık bir hale gelmiştir. Özellikle sosyal medya platformlarının yaygınlaşması ile artan bu durum politik doğruculuğu yalnızca dil biçimi olmaktan çıkarıp bir güç ilişkisi haline getirmiştir. Politik doğruculuk toplumsal dönüşüm süreçlerini, çatışma dinamiklerini ve dijital dünyada oluşan yeni kamusal alanın şekillenmesini anlamak açısından oldukça önemlidir. Teknolojik gelişmelerle dijital aktivizm hız kazanmakta ve etkileri daha yoğun hissedilmektedir. Sosyal medya aracılığıyla sesini geniş kitlelere duyurmaya çalışan insanlar çeşitli protestolar ve gösteriler düzenlemektedir. Ancak bu protestoların hedef kitle tarafından ne ölçüde anlaşıldığı üzerine yeterli çalışma bulunmamaktadır. Bu tez, dijital aktivizmi politik doğruculuk açısından incelemeyi ve protestoların dijital mecralarda nasıl algılandığını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda çeşitli protestolar durum analizi kapsamında gözlem ve doküman incelemesi ile incelenecek, Twitter verileri ise MAXQDA ile analiz edilip görselleştirilecektir. Çalışma sonunda protestoların istenen etkiyi yaratıp yaratmadığı değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
In today's digital age, the discussion and intersectionality of issues such as discourse, identity, and visibility have led to the resurgence of political correctness. Individuals' freedom of expression and social sensitivities have become increasingly complex. This situation, particularly amplified by the proliferation of social media platforms, has transformed political correctness from a mere form of language into a power relationship. Political correctness is crucial for understanding processes of social transformation, conflict dynamics, and the shaping of the new public sphere emerging in the digital world. Technological developments are accelerating digital activism, and its effects are being felt more intensely. People seeking to make their voices heard through social media are organising various protests. However, there is insufficient research on the extent to which these protests are understood by the target audience. This thesis aims to examine digital activism from the perspective of political correctness and to reveal how protests are perceived in digital media. Various protests will be examined through observation and document analysis within the scope of a situation analysis, while Twitter data will be analysed and visualised using MAXQDA. At the end of the study, an assessment will be made as to whether the protests have had the desired effect.