Deniz suyuna transfer ve yükseltilmiş Co2 koşullarının Karadeniz Alabalığı (Salmo labrax) üzerindeki fizyolojik ve moleküler etkilerinin araştırılması
Effects of elevated Co2 and seawater transfer on the physiological and molecular responses of Black Sea Trout (Salmo labrax)
- Tez No: 991204
- Danışmanlar: PROF. DR. HURİYE ARIMAN KARABULUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Adaptasyon-fizyolojik, Alabalıkgiller, Alabalıklar, Ozmoregülasyon fizyolojisi, Tatlı su üretimi, Adaptation-physiological, Salmons, Trouts, Osmoregulation physiology, Freshwater production
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, Karadeniz alabalığının (Salmo labrax) tatlısudan deniz suyuna geçiş sürecinde karşılaştığı fizyolojik, biyokimyasal ve moleküler değişimler ile yükseltilmiş CO₂ düzeylerinin uzun süreli etkileri değerlendirilmiştir. Çalışma iki aşamalı bir deneysel tasarım ile yürütülmüştür. İlk aşamada (Faz I), tatlısu koşullarında smoltifikasyonun zaman içindeki seyri büyüme performansı, solungaç iyon düzenleyici gen ekspresyonu ve enzim aktivitesi ile karaciğer ve ön böbrek gen profilleri kullanılarak izlenmiştir. İkinci aşamada (Faz II), balıklar tatlısu, deniz suyu ve deniz suyu + CO₂ koşullarına aktarılmış ve beş aylık adaptasyon süreci sonunda aynı parametreler karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Bulgular, tatlısuda smoltifikasyonla ilişkili moleküler hazırlığın ilerlediğini, deniz suyu transferinin iyon regülasyonu üzerindeki yükü artırarak NKA aktivitesini önemli ölçüde yükselttiğini ve CO₂ maruziyetinin büyüme metabolizması ve immün yanıt üzerinde baskılayıcı etkiler oluşturduğunu göstermiştir. Genel olarak, transfer işleminin hayatta kalmayı olumsuz etkilemediği ancak büyüme hızını sınırladığı belirlenmiştir. Sonuç olarak, smoltifikasyon zamanlamasının yetiştiricilik uygulamaları açısından kritik olduğu, CO₂'nin kronik bir stres unsuru olarak yönetilmesi gerektiği ve smolt kalitesinin moleküler-biyokimyasal göstergelerle desteklenmesinin yararlı olacağı önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis investigated the physiological, biochemical and molecular responses of Black Sea trout (Salmo labrax) during the transition from freshwater to seawater, as well as the long-term effects of elevated CO₂ exposure. The study was conducted in two experimental phases. In Phase I, the progression of smoltification under freshwater conditions was monitored through growth performance, gill ion-regulatory gene expression and enzyme activity, and liver and head kidney gene profiles. In Phase II, fish were transferred to freshwater, seawater, or seawater + CO₂ conditions, and after a five-month adaptation period, the same parameters were comparatively evaluated. The results demonstrated that molecular preparations for smoltification advanced under freshwater conditions, seawater transfer markedly increased NKA activity due to intensified ion-regulatory demand, and CO₂ exposure exerted suppressive effects on growth metabolism and immune responses. Overall survival remained high, while growth rates were reduced across treatments. The findings highlight the importance of transfer timing in aquaculture operations, the necessity of managing CO₂ as a chronic stressor, and the value of incorporating molecular and biochemical indicators into smolt quality assessments.