Lise öğrencilerinin psikolojik sağlamlık düzeyleri ile sosyal destek algıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between high school students' psychological resilience levels and their perceptions of social support
- Tez No: 991244
- Danışmanlar: PROF. DR. SAYİME ERBEN KEÇİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Lise öğrencileri, Psikolojik sağlamlık, Sosyal destek, High schools students, Resilience, Social support
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada lise öğrencilerinin psikolojik sağlamlık düzeyi ile sosyal destek düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmıştır. Nicel bir araştırma olan bu çalışmada nicel araştırma desenlerinden ilişkisel tarama deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu Konya ili Hadim ve Taşkent ilçelerinde öğrenim görmekte olan 97 kadın 113 erkek olmak üzere toplam 210 lise öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmada Kişisel Bilgi Formu, Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği Kullanılmıştır. Toplanan veriler IBM SPSS Statistics 25.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Lise öğrencilerinin Psikolojik Sağlamlık ve Sosyal Destek Algısı düzeylerini belirlemek amacıyla betimsel istatistikler (aritmetik ortalama, standart sapma, frekans, yüzde) kullanılmıştır. Cinsiyet ile anne ve baba eğitim durumu değişkenlerine göre katılımcıların ölçek puanlarının farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek amacıyla bağımsız örneklemler için t-testi uygulanmıştır. Yaş, lise türü ve sınıf düzeyi gibi üç ve daha fazla kategoriye sahip değişkenler için ise tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. ANOVA sonucunda anlamlı fark belirlenen durumlarda Scheffe testi ile hangi gruplar arasında anlamlı fark olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların Psikolojik Sağlamlık ve Sosyal Destek Algısı puanları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı hesaplanmıştır. Ayrıca Psikolojik Sağlamlığın Sosyal Destek Algısı üzerindeki yordayıcı etkisini incelemek üzere çoklu doğrusal regresyon analizi gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların psikolojik sağlamlık düzeylerinin orta düzeyin üzerinde olduğu ve hem genel hem de alt boyutlar açısından yüksek düzeyde sosyal destek algısına sahip oldukları belirlenmiştir. Erkek katılımcıların psikolojik sağlamlık düzeylerinin kadın katılımcılara göre daha yüksek olduğu fakat cinsiyetin sosyal destek algısı üzerinde ise anlamlı bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Yaş ilerledikçe hem psikolojik sağlamlık düzeyinin hem de bazı sosyal destek algısı boyutlarının (özellikle özel bir insan ve toplam destek) arttığı tespit edilmiştir. Anne ve baba eğitim düzeyinin ve sınıf düzeyinin katılımcıların psikolojik sağlamlık düzeyleri ve algılanan sosyal destek algıları üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı bulunmuştur. Meslek lisesinde öğrenim gören öğrencilerin hem psikolojik sağlamlıklarının hem de belirli sosyal destek boyutlarındaki algılarının diğer lise türlerinde öğrenim gören öğrencilere göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Bireylerin psikolojik sağlamlık düzeyleri arttıkça aileden ve özel bir kişiden algıladıkları sosyal desteğin de arttığı fakat Psikolojik sağlamlık ile arkadaşlardan algılanan sosyal destek arasında ise anlamlı bir ilişki bulunmadığı tespit edilmiştir. Sosyal destek alt boyutlarının birbirleriyle tutarlı şekilde ilişkili olduğu ve toplam destek algısına güçlü katkılar sağladığı belirlenmiştir. Sosyal destek algısının psikolojik sağlamlıktaki değişimin %10,6'sını açıkladığı, psikolojik sağlamlık üzerinde belirli bir etkisi olduğu, ancak bu etkinin özellikle aile desteği ile daha güçlü bir şekilde ortaya çıktığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the relationship between psychological resilience level and social support levels of high school students. In this study, which is a quantitative research, relational survey design, one of the quantitative research designs, was used. The study group of the research consists of 210 high school students, 97 female and 113 male, who are studying in Hadim and Taşkent districts of Konya province. Personal Information Form, Brief Psychological Resilience Scale and Multidimensional Perceived Social Support Scale were used in the study. The collected data were analysed using IBM SPSS Statistics 25.0 software. Descriptive statistics (arithmetic mean, standard deviation, frequency, percentage) were used to determine the Psychological Resilience and Social Support Perception levels of high school students. Independent samples t-test was applied to determine whether the scale scores of the participants differed according to gender and mother and father education status variables. One-way analysis of variance (ANOVA) was used for variables with three or more categories such as age, high school type and grade level. In cases where a significant difference was found as a result of ANOVA, Scheffe test was used to determine which groups were significantly different. Pearson Product Moment Correlation Coefficient was calculated to determine the relationship between the participants' Psychological Resilience and Social Support Perception scores. In addition, multiple linear regression analysis was performed to examine the predictive effect of Psychological Resilience on Perception of Social Support. According to the results of the study, it was determined that the psychological resilience levels of the participants were above the medium level and that they had a high level of social support perception in terms of both general and sub-dimensions. It was determined that the psychological resilience levels of male participants were higher than female participants, but gender did not have a significant effect on the perception of social support. It was determined that both the level of psychological resilience and some social support perception dimensions (especially a special person and total support) increased with increasing age. It was found that mother and father education level and class level had no significant effect on the psychological resilience levels and perceived social support perceptions of the participants. It was determined that both psychological resilience and perceptions of certain social support dimensions of students studying in vocational high schools were higher than students studying in other high school types. It was determined that as the psychological resilience levels of individuals increased, the social support perceived from family and a special person increased, but there was no significant relationship between psychological resilience and social support perceived from friends. it was determined that the sub-dimensions of social support were consistently related to each other and made strong contributions to the total perception of support. It was determined that the perception of social support explained 10.6% of the change in psychological resilience, that it had a certain effect on psychological resilience, but this effect emerged more strongly especially with family support.