Günlük romatoloji pratiğinde PET/BT görüntülemesi yapılmış hastaların demografik klinik laboratuvar özelliklerinin tanı dağılımlarının PET/BT görüntülemesinin diğer tanı yöntemleriyle uyumunun ve tanı sürecindeki rolünün değerlendirilmesi
Evaluation of demographic clinical and laboratory characteristics diagnostic distributions consistency of PET/CT imaging with other diagnostic methods and its role in the diagnostic process in patients who underwent PET/CT imaging in daily rheumatology practice
- Tez No: 991243
- Danışmanlar: DR. ÖZHAN AYDIN, DR. AYDAN KÖKEN AVŞAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: PET/BT, SUVmax, romatoloji, tanısal uyum, ROC analizi, inflamasyon, PET/CT, SUVmax, rheumatology, diagnostic concordance, ROC analysis, inflammation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kocaeli Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Pozitron emisyon tomografi/bilgisayarlı tomografi (PET/BT), özellikle inflamatuar ve neoplastik hastalıkların erken tanısında metabolik aktiviteyi değerlendirme olanağı sağlayan hibrit bir görüntüleme yöntemidir. Romatoloji pratiğinde inflamatuar süreçlerin çok yönlülüğü ve klinik belirtilerin nonspesifik seyri, tanısal süreçte ileri görüntüleme yöntemlerinin önemini artırmıştır. Bu çalışmanın amacı, PET/BT'nin romatoloji pratiğinde klinik değerlendirmelere katkısını incelemek, maksimum standardize tutulum (SUVmax) değerinin tanısal doğruluk üzerindeki etkisini değerlendirmek ve klinik nihai tanı ile PET/BT bulguları arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Kocaeli Şehir Hastanesi Romatoloji Kliniği'nde retrospektif olarak yürütülmüştür. PET/BT çekimi yapılan ve dosya kayıtları eksiksiz olan son 1 yıl içerisinde başka bir merkezde PET/BT çekimi bulunmayan ve aktif kemoterapi ve/veya radyoterapi tedavisi uygulanmayan 79 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Klinik veriler, fizik muayene bulguları, laboratuvar parametreleri, romatolojik marker sonuçları ve PET/BT raporları incelenmiştir. Klinik değerlendirmeler sonucunda nihai tanı alan olgular, tanı almayan olgular ve PET/BT sonuçları ile tanısal uyumlu-tanısal uyumsuz olgular olarak alt gruplar oluşturulmuştur. Klinik değerlendirmeler sonucunda nihai tanı alan ve PET/BT ile de doğrulanan hastalar ve nihai değerlendirmeler sonrası herhangi bir tanı almayan ve PET/BT ile de herhangi bir tutulum göstermeyen vakalar tanısal uyumlu grup olarak kabul edilirken klinik değerlendirmeler sonucunda nihai tanı almasına rağmen PET/BT ile herhangi bir sonuç alınamayan hastalar tanısal uyumsuz grup olarak kabul edilmiştir. Verilerin tanımlayıcı istatistiklerinde ortalama, standart sapma, medyan, minimum–maksimum, frekans ve yüzde değerleri kullanılmıştır. Değişkenlerin dağılımı Kolmogorov–Smirnov ve Shapiro–Wilk testleriyle değerlendirilmiş; normal dağılım gösteren nicel verilerde Bağımsız Örneklem t testi, normal dağılmayanlarda Mann–Whitney U testi; nitel değişkenlerde ise Ki-kare veya Fisher'in kesin testi uygulanmıştır. SUVmax değişkeninin tanısal ayırt ediciliği ROC eğrisi analizi ile değerlendirilmiştir. Analizler SPSS 27.0 programı ile yapılmıştır. Bulgular: Klinik değerlendirmeler sonucunda olguların %59,5'inde (n=47) nihai tanı belirlenmiştir. PET/BT raporlarının %59,5'inin klinik nihai tanı ile uyumlu, %40,5'inin ise tanısal uyumsuz grupta yer aldığı görülmüştür. Fizik muayene bulguları incelendiğinde, artralji (%43,0) en sık gözlenen semptom olmuştur. Romatolojik marker pozitifliği %19,0 (n=15) olup, en sık antinükleer antikor (ANA) (%73,3) ve ekstrakte edilebilir nükleer antijen (ENA) (%66,7) pozitiflikleri saptanmıştır. ROC analizi sonucunda SUVmax'ın PET/BT tanısal uyumlu ve uyumsuz olguların ayrımında orta düzeyde tanısal etkinliğe sahip olduğu görülmüştür (AUC = 0.683, %95 GA: 0.566–0.800). Klinik değerlendirmeler sonucunda nihai tanı alan olgular alt grubunda ise SUVmax için yüksek tanısal performans saptanmıştır (AUC = 0.920, %95 GA: 0.845–0.995; cut-off = 2.45). SUVmax>2.45 değerine sahip olgularda romatolojik marker pozitifliği daha yüksek, PET/BT tanısal uyumsuzluk oranı ise anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur (p<0,05). Sonuç: PET/BT, romatoloji pratiğinde tanısal sürece güçlü katkı sağlayan bir görüntüleme yöntemidir. SUVmax değerinin hem tanı konulmasında hem de yanlış yorumlamaların azaltılmasında önemli bir parametre olduğu gösterilmiştir. Özellikle klinik olarak nihai tanı alan olgularda SUVmax'ın yüksek özgüllük ve duyarlılıkla tanısal uyumu desteklediği görülmüştür. Bu sonuçlar, PET/BT'nin romatoloji pratiğinde erken tanı, uygun tedavi seçimi ve gereksiz tetkiklerin önlenmesinde etkin bir karar destek aracı olarak kullanılabileceğini ortaya koymaktadır. Daha geniş örneklemli, prospektif çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Background and Objective: Positron emission tomography/computed tomography (PET/CT) is a hybrid imaging modality that enables the assessment of metabolic activity, particularly in the early diagnosis of inflammatory and neoplastic diseases. In rheumatology practice, the multifaceted nature of inflammatory processes and the nonspecific course of clinical manifestations have increased the importance of advanced imaging methods in the diagnostic process. The aim of this study was to investigate the contribution of PET/CT to clinical evaluations in rheumatology practice, to assess the impact of the maximum standardized uptake value (SUVmax) on diagnostic accuracy, and to determine the relationship between clinical final diagnoses and PET/CT findings. Materials and Methods: This retrospective study was conducted at the Rheumatology Clinic of Kocaeli City Hospital. Seventy-nine patients who underwent PET/CT imaging, had complete clinical records, had not undergone PET/CT imaging at another center within the previous year, and were not receiving active chemotherapy and/or radiotherapy were included. Clinical data, physical examination findings, laboratory parameters, rheumatologic marker results, and PET/CT reports were reviewed. Based on clinical evaluations, patients were grouped as those with a final diagnosis, those without a diagnosis, and as diagnostically concordant or discordant according to PET/CT findings. Patients who received a final diagnosis and whose diagnosis was also confirmed by PET/CT, as well as those without a final diagnosis and without any pathological uptake on PET/CT, were defined as the diagnostically concordant group. Patients who received a final diagnosis but had negative or inconclusive PET/CT findings were defined as the diagnostically discordant group. Descriptive statistics were expressed as mean, standard deviation, median, minimum–maximum, frequency, and percentage values. The distribution of variables was assessed using the Kolmogorov–Smirnov and Shapiro–Wilk tests. Independent Samples t-test was used for normally distributed quantitative variables, Mann–Whitney U test for non-normally distributed ones, and Chi-square or Fisher's exact test for qualitative variables. The diagnostic discriminative performance of SUVmax was evaluated using receiver operating characteristic (ROC) curve analysis. Statistical analyses were performed using SPSS version 27.0. Results: Based on clinical evaluations, a final diagnosis was established in 59.5% (n=47) of the patients. Among PET/CT reports, 59.5% were consistent with the clinical final diagnosis, while 40.5% were classified as diagnostically discordant. The most common clinical finding was arthralgia (43.0%). Rheumatologic marker positivity was found in 19.0% (n=15) of patients, most frequently for antinuclear antibody (ANA) (73.3%) and extractable nuclear antigen (ENA) (66.7%). ROC analysis revealed that SUVmax had a moderate diagnostic performance in differentiating diagnostically concordant from discordant cases (AUC = 0.683, 95% CI: 0.566–0.800). In the subgroup of patients with a final diagnosis, SUVmax demonstrated high diagnostic performance (AUC = 0.920, 95% CI: 0.845–0.995; cut-off = 2.45). Cases with SUVmax >2.45 had a significantly higher rate of rheumatologic marker positivity and a significantly lower rate of PET/CT diagnostic discordance (p<0.05). Conclusion: PET/CT is a valuable imaging modality that provides significant support to the diagnostic process in rheumatology practice. The SUVmax value has been shown to be an important parameter both for establishing a diagnosis and for reducing misinterpretations. Particularly among cases with a definitive clinical diagnosis, SUVmax demonstrated high specificity and sensitivity in supporting diagnostic concordance. These findings suggest that PET/CT can serve as an effective decision-support tool in rheumatology for early diagnosis, appropriate treatment selection, and avoidance of unnecessary investigations. Larger, prospective studies are warranted.