Business management in low inflation conditions
Düşük enflasyon koşullarında işletme yönetimi
  1. Tez No: 991269
  2. Yazar: ALI ALDUEB AH ALBUMBEA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: Düşük Enflasyon, İşletme Yönetimi, Ekonomik İstikrar, Low Inflation, Business Management, Economic Stability
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, ekonomik system içerisinde uzun süreli düşük enflasyon rejimlerinde firmaların finansal, operasyonel ve İnsan Kaynakları stratejilerinin nasıl uyarlandığını ve sonuçlarını incelemektedir. Özellikle düşük enflasyonlu ekonomilerden yola çıkarak firma ve makro düzey verileri kullanılarak (i) fiyatlandırma gücü ve marj yönetimi, (ii) maliyet yapıları ve verimlilik yatırımları, (iii) ücret belirleme ve ücret dışı teşvikler ve (iv) düşük faiz ortamında sermaye tahsisi analizi yapılarak örneklemler oluşturulmuştur. Çalışma içinde elde edilen bulgulara göre; enflasyon, maliyetaktarımı, talep esnekliği, kârlılık (ROA/ROE), yatırım (CAPEX) ilişkisini açıklayan bir çerçeve önerilip regresyon ve korelasyon analizleri ile birlikte sınanmıştır. Elde edilen bulgular, düşük enflasyonun fiyatlama gücünü sıkıştırırken finansman maliyetlerini azalttığını; süreç inovasyonu, tedarik zinciri etkinliği ve müşteri yaşam boyu değerine odaklanan firmaların marjları koruyup yatırımlarını sürdürdüğünü göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines how firms adapt their financial, operational, and Human Resources strategies and the consequences of long-term low-inflation regimes within the economic system. Specifically, using firm and macro-level data from low-inflation economies, samples were created by analyzing (i) pricing power and margin management, (ii) cost structures and productivity investments, (iii) wage setting and non-wage incentives, and (iv) capital allocation in a low-interest rate environment. Based on the findings, a framework explaining the relationship between inflation, cost shifting, demand elasticity, profitability (ROA/ROE), and investment (CAPEX) was proposed and tested using regression and correlation analyses. The findings indicate that low inflation compresses pricing power while reducing financing costs; firms focusing on process innovation, supply chain efficiency, and customer lifetime value maintain margins and continue their investments.