The rising influence of ai in business operations: analyzing its role in shaping capital markets and transforming stock and cryptocurrency price dynamics
Yapay zekanın iş operasyonlarında artan etkisi: sermaye piyasalarını şekillendirme ve hisse senedi ile kripto para fiyat dinamiklerini dönüştürme rolününin analizi
- Tez No: 991268
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. SERKAN YEŞİLYURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Elektronik maliye, Finansal piyasalar, Pazarlanabilir menkul kıymetler, İnsan-yapay zeka etkileşimi, Electronic finance, Financial markets, Marketable stocks and bonds, Human-artificial intelligence interaction
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Yapay Zekanın (YZ) modern iş operasyonlarındaki dönüştürücü rolünü, özellikle finansal piyasalar üzerindeki etkisine odaklanarak incelemektedir. YZ teknolojileri ekonomik sistemlere giderek daha fazla entegre oldukça, sermaye piyasalarına dahil olmaları geleneksel karar verme süreçlerini, ticaret stratejilerini ve fiyat dinamiklerini temelden değiştirmiştir. Çalışma, makine öğrenimi algoritmaları, tahmine dayalı analitik ve YZ destekli yüksek frekanslı ticaret sistemlerinin finansal tahmin, risk değerlendirmesi ve yatırımcı davranışını nasıl devrimleştirdiğini araştırmaktadır. Hem hisse senedi hem de kripto para piyasalarındaki YZ uygulamalarına özel önem verilmekte, YZ'nin büyük veri setlerini gerçek zamanlı olarak analiz etme ve doğru piyasa tahminleri üretme kapasitesi incelenmektedir. Araştırma ayrıca YZ'nin sermaye piyasası verimliliğini artırma, oynaklığı düzenleme ve stratejik süreçleri otomatikleştirmedeki rolünü ele almaktadır. Bu faydaların yanı sıra, tez YZ'nin ortaya çıkardığı riskleri ve etik hususları, algoritmik önyargı, düzenleyici boşluklar ve potansiyel piyasa manipülasyonu dahil olmak üzere kapsamlı bir şekilde ele almaktadır. Betimsel istatistikler, korelasyon analizi, regresyon modellemesi ve faktör analizi kullanan ampirik analiz yoluyla, bu çalışma YZ ve finans arasındaki gelişen ilişkiye dair kanıtlar sunmaktadır. Bulgular, finansal kurumların ve düzenleyicilerin bu teknolojik dönüşüme uyum sağlaması ve küresel sermaye piyasalarında YZ'nin sorumlu ve sürdürülebilir bir şekilde benimsenmesini sağlaması gerektiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the transformative role of Artificial Intelligence (AI) in modern business operations, with particular emphasis on its impact on financial markets. As AI technologies become increasingly integrated into economic systems, their incorporation into capital markets has fundamentally altered traditional decision-making processes, trading strategies, and price dynamics. The study investigates how machine learning algorithms, predictive analytics, and high-frequency trading systems powered by AI are revolutionizing financial forecasting, risk assessment, and investor behavior. Particular attention is given to AI applications in both stock and cryptocurrency markets, examining AI's capacity to analyze vast datasets in real-time and generate accurate market predictions. The research also explores AI's role in enhancing capital market efficiency, moderating volatility, and automating strategic processes. Alongside these benefits, the thesis addresses at length the risks and ethical considerations raised by AI, including algorithmic bias, regulatory gaps, and potential market manipulation. Through empirical analysis employing descriptive statistics, correlation analysis, regression modeling, and factor analysis, this study provides evidence of the evolving relationship between AI and finance. The findings underscore the urgency for financial institutions and regulators to adapt to this technological transformation, ensuring responsible and sustainable adoption of AI in global capital markets.