Measuring the triple helix model in the context of urban innovation: The case of Turkish pharmaceutical industry
Kentsel yenilik bağlamında üçlü sarmal modelinin ölçülmesi: Türk ilaç endüstrisi örneği
- Tez No: 991270
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP ELBURZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Beşeri coğrafya, Bölgesel yenilik sistemleri, Ekonomik coğrafya, Ekonomik inovasyon, Kent coğrafyası, Sorumlu araştırma ve yenilik, Ulusal yenilik sistemleri, Yeniliğe açıklık, Human geography, Regional innovation systems, Economic geography, Economic innovation, Urban geography, Responsible research and innovation, National innovation systems, Openness to innovation
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
Özet
Kentsel yenilik, kentlerin ekonomik refahını ve toplumsal gelişimini destekleyen çok katmanlı bir olgudur. Bilgiye, teknolojiye ve öğrenmeye açık kentler bu bağlamda en yenilikçi şehirler olarak tanımlanmaktadır. Ancak yenilik süreçlerinin dinamik doğası, kentsel yeniliği şekillendiren aktörlerin, ölçüm biçimlerinin ve mekânlarının tanımlanmasını güçleştirmektedir. Bu noktada, Üçlü Sarmal Modeli yeniliğin sürekliliğini açıklayan önemli bir analitik çerçeve sunmaktadır. Bununla birlikte, modele mekânsal bir boyut eklendiğinde, yeniliğin kentte hangi mekânlarda ve etkileşim düzeylerinde ortaya çıktığı sorusu büyük ölçüde yanıtsız kalmaktadır. Bu tezin amacı Üçlü Sarmal Modeli'nin kentsel mekânla ilişkisini ortaya koymak, aktörler arası etkileşim rollerini ve mekânsal etkilerini ölçmektir. Çalışmada ilk olarak Üçlü Sarmal mekânları üç farklı nesil çerçevesinde tanımlanmıştır. İkinci aşamada, modelin yüksek Ar-Ge yoğunluklu sektörlerde daha görünür bir biçimde ortaya çıkması nedeniyle, Türk İlaç Endüstrisi örneklem olarak seçilmiş ve analizler bu sektör üzerinden yürütülmüştür. Üçüncü aşamada ise, şehir planlama disiplininde kullanılan mekânsal, nitel ve nicel yöntemler incelenmiş; her bir neslin karakterini açıklayabilecek yöntemsel yaklaşımlar test edilmiştir. Bu yönüyle çalışma, Üçlü Sarmal Modeli'ni mekânsal bir bakış açısıyla yeniden yorumlayarak modelin üç nesil üzerinden gelişimini ampirik olarak test eden ilk kapsamlı çalışma olma niteliği taşımaktadır. Tez yalnızca teorik bir model önerisi sunmakla kalmamış, aynı zamanda mekânsal analizler aracılığıyla modelin geçerliliğini kanıtlamış ve Türkiye'de kentsel yenilik süreçlerinin ilgili model üzerinden anlaşılmasına özgün bir katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Urban innovation is a multi-layered phenomenon that supports the economic prosperity and social development of cities. In this context, cities that are open to knowledge, technology, and learning are considered the most innovative ones. However, the dynamic nature of innovation processes makes it difficult to identify the key actors shaping urban innovation, as well as its methods and spatial manifestations. At this point, the Triple Helix Model provides a significant analytical framework for explaining the continuity of innovation. However, when the spatial dimension is incorporated into the analysis, the specific locations, forms, and intensity of innovation within urban spaces remain unexplored. This dissertation aims to examine the relationship between the Triple Helix Model and urban space, and to measure the interaction roles and spatial effects among the actors. First, Triple Helix spaces were conceptualized through three different generations. Second, since the model becomes more visible in high R&D-intensive sectors, the Turkish Pharmaceutical Industry was selected as the case study, and the analyses were conducted accordingly. Third, spatial, qualitative, and quantitative methods from urban planning were examined, and methodological approaches capable of explaining each generation were tested. In this respect, the study constitutes the first comprehensive research that reinterprets the model from a spatial perspective and empirically tests its evolution across three generations. The dissertation not only proposes a theoretical model but also validates it through spatial analyses, thereby offering an original contribution to understanding urban innovation processes in Türkiye through the lens of the Triple Helix framework.