Van gölü havzasında üretilen kuru otların besin madde kompozisyonunun belirlenmesi
The Determination of composition of nutrient of hays produced in Van lake provience
  1. Tez No: 99130
  2. Yazar: AKİF ŞABAN GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SUPHİ DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Besin madde içerikleri, çayır kuru otu, kaba yem üretimi, korunga, yonca
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
31 5. ÖZET Vangölü Havzasında Üretilen Kuru Otların Besin Madde Kompozisyonunun Belirlenmesi Bu çalışma Vangölü havzasında üretilen yonca, korunga ve çayır kuru otlarının besin madde kompozisyonunu belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın materyalini Van gölü havzasının Van ili sınırları içindeki 32 ve Bitlis ili sınırları içindeki 1 9 köyünden olmak üzere 5 1 yerleşim biriminden toplanan 50 adet kuru yonca, 31 adet kurutulmuş korunga ve 50 adet çayır kuru otu örnekleri oluşturmuştur, örnek toplama işlemi kasım ayının ilk haftası yapılmıştır. Örnek alımında, kaba yemlerden örnek alımına ilişkin temel kriterler esas alınmıştır. Örnek alım bölgeleri; Van (Van Merkez.), Erciş (Erciş-Muradiye), Ahlat (Ahlat -Adilcevaz), Tatvan (Tatvan), Gevaş (Gevaş-Edremit) olarak gruplandırılmıştır. Ancak Ahlat ve Tatvan bölgelerinde korunga üretimi yapılmadığından korunga örnekleri Van, Erciş ve Gevaş bölgelerinden toplanabilmiştir. Toplanan örnekler delik çapı 1 mm olan değirmende öğütülerek naylon poşetler içinde oda sıcaklığında korumaya alınmıştır. Öğütülmüş örneklerin kuru madde, ham protein, ham yağ ve ham kül analizleri ile NDF, ADF ve ADL analizleri yapılmıştır. Bütün bölgelerden toplanan kuru otların besin madde içerikleri yonca, korunga ve çayır kuru otu sırasına göre KM için %90.90, %90.88, %91.60; HK için %9.89, %7.89, %10.35; OM için %90.11, %92.11, %89.65; HP için %14.99, %12.12, %10.43; HY için %1.96, %1.58, %1.77; NDF için %52.46, %58.33, %60.80; ADF için %40.54, %47.48, %42.11; ADL için %9.22, %9.77, %7.06; Hemiselüloz için %12.53, %10.84, %18.69; Selüloz için ise %31.32, %38.69, %35.04 olarak bulunmuştur. Çalışmada, bölgede nisbi nem oranının düşük oluşu, kurutma döneminde havaların güneşli olması ve geleneksel bağ sisteminin iyi bir havalandırma sağlamasına bağlı olarak, yem bitkilerinin iyi bir şekilde kurutulduğu; özellikle korungada olmak üzere, yem bitkilerinin hasadının geciktirildiği, bunun sonucunda da yemlerin ham protein oranı düşerken, hücre duvarı elemanları ( NDF, ADF, ADL) oranının arttığı; bölgede geç hasada bağlı besin madde kayıplarının eğitim çalışmaları ile giderilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
32 6. SUMMARY : The Determination of Composition of Nutrient of Hays Produced in Van Lake Provience The objective of this study was to determine the chemical composition of alfalfa, sainfoin and grass hays produced around Van Lake. Samples were collected from 32 villeges in the border of Van provience and 19 villages in the border of Bitlis provience, a total of 51 villages, around Van Lake. Total of 50 alfalfa, 31 sainfoin and 50 grass hays were collected from these villages. Sampling was achieved at first week of October. Sampling locaties were grouped as Van ( the provience city of Van), Erciş ( Erciş-Muradiye), Ahlat ( Ahlat-Adilcevaz), Tatvan (Tatvan) and Gevaş ( Gevaş-Edremit). However, sainfoin was not grown at Ahlat and Tatvan areas, sainfoin hays were only sampled from Van, Erciş, and Gevaş areas. All samples were ground through to pass 1 mm screen and saved in nylon bags in room tamperature. All samples were analyzed for dry matter, crude protein, ether exctract, ash, NDF, ADF and ADL. Alfalfa, sainfoin and grass hays had contained 90.90, 90.98, 91.60 % dry matter ; 9.89, 7.89, 10.35 % ash; 90.11, 92.11, 89.65 % organic matter; 14.99, 12.12, 10.43 % crude protein; 1.96, 1.58, 1.77 % ether exctract; 52.46, 58.33, 60.80 % NDF; 40.54, 47.48, 42.11 % ADF; 9.22, 9.77, 7.06 % ADL; 12.53, 10.84, 18.69 % hemicellilose; 31.32, 38.69, 35.04 % cellilose, respectively. In addition to low humidity and nice weather condition, good traditional drying system of study area resulted in very nice dry hays. Because of late harvesting, especially in sainfoin, while crude protein concantrations was low, cell wall components ( NDF, ADF, ADL) were high in all samples. Thus, people of the region should be educated on the losses of nutrient content of hays due to late harvesting. Key Words : Chemical composition, grass hays, forage production, sainfoin, alfalfa.