Van gölü havzasında üreti̇len ballarda vi̇tami̇n C düzeyleri̇ni̇n HPCL i̇le beli̇rlenmesi̇
Determinantion of the level of vitamin C in honey produced from the van like basin by HPCL
- Tez No: 390576
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM HAKKI YÖRÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Bal, Vitamin C, Van Gölü Havzası, HPLC, Honey, Vitamin C, Van Lake Basin, HPLC
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışmada, 2013 yılında, Van Gölü havzasında bulunan Bahçesaray, Çatak, Gürpınar ve Gevaş ilçelerinden alınan bal örneklerinin vitamin C düzeyleri tespit edilmiştir. Bal örneklerinin vitamin C analizi HPLC ile yapıldı. Bal örneklerinde C vitamini içeriği bakımından, ilçeler arasında fark olup olmadığını belirlemek amacıyla, tek yönlü Varyans analizi (One-way ANOVA) yapılmıştır. Yapılan Varyans analizi sonucunda; ilçelerde üretilen balların C vitamini içeriği arasında fark olup olmadığını belirlemek amacıyla Duncan çoklu karşılaştırma testi (Duncan multiple comparison test) yapılmıştır. Analizler sonucunda, vitamin C bakımından en yüksek içeriğe sahip olan sonuçlara Gürpınar ilçesinde rastlanmıştır. HPLC analiz sonuçları sırası ile Gürpınar; 613.975± 26.35 μg/g, Gevaş; 576.515± 9.62 μg/g, Bahçesaray; 189.102± 19.18 μg/g ve Çatak; 174.407± 3.44 μg/g oranında vitamin C içeriği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, in 2013, located in the basin of Lake Van Bahçesaray Çatak, Gürpınar and hawthorn honey samples taken from the county vitamin C levels were determined. Honey samples were performed by HPLC analysis Vitamin C. In terms of vitamin C content in honey samples, to determine whether there are differences between the districts, one-way analysis of variance (One-way ANOVA) was performed. As a result of the analysis of variance; districts of honey produced vitamin C in order to determine whether the difference between the content Duncan multiple range test (Duncan's multiple comparison test) were conducted. In their analysis, the high content of vitamin C, having regard to the results Gürpınar were found in the district. HPLC Analysis Gürpınar respectively; 613,975 ± 26.35 μg/g, hawthorn; 576515 ± 9.62 μg/g, Bahçesaray; 189.102 ± 19.18 μg/g and Çatak; 174.407 ± 3.44 μg/g ratio Vitamin C content was determined.