Farklı biçim zamanı ile melas ve formik asit katkısının sudan otu silajının kalitesi ve rumende yıkılımı üzerine etkisi
The Effect of addition of molasses and formic acid with different time cource on the quality of sudan grass silage and degradation in rumen
- Tez No: 99131
- Danışmanlar: PROF.DR. DURAN BOLAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Sudan otu, Silaj, Silaj katkılan, Melas, Formik Asit, Silaj fermentasyonu
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
1. oz Bu araştırma, sudan otu silajı yapımında melas ve/veya formik asitin silaj katkı maddesi olarak kullanılma olanaklarını incelemek amacıyla yapıldı. Araştırmada iki farklı dönemde (%22.63, 27.60) hasadı yapılan sudan otlan kullanıldı. Her dönemde biri kontrol, %1.0, 2.0, 3.0, 4.0, 5.0, 6.0 melas (M), %0.5FA (formik asit), %0.5FA+%1M, %0.5FA+2M, %0.5FA+%3M, %0.5FA+%4M, %0.5FA+%5M ve %0.5FA+%6M karışımları içeren silajlar llitrelik cam kavanozlar içinde hazırlanarak 4 ay süre ile inkübasyona bırakıldı. Silajlann rumende kuru madde ve ADF yıkılımını tespit etmek amacıyla 4 baş fistüllü koç kullanıldı. Rumende 4, 8, 16, 24 ve 48. Saatlerde inkübasyona bırakılarak kuru madde yıkılımlan tespit edildi. Araştırma sonunda I. ve II. dönem melas ve melas+formik asit katkılı silaj gruplarında melas düzeyine bağlı olarak KM ve HK içeriği artarken, ADF ve NDF içeriğinin düştüğü gözlendi. I. ve II. dönem silajlarda melas düzeyinin artışına bağlı olarak silajlann pH düzeyinde yükselme görülmüştür. Bu artışın silajlann kalitesini olumsuz yönde etkileyecek miktarda olmadığı gibi silajlar için ideal olan normal pH (3.8-4.2) sınırlan içerisinde bulunduklan tespit edildi. Silajlann (I. ve II. dönem) laktik ve asetik asit düzeyleri melas düzeyinin artışına bağlı olarak yükselirken, formik asit katkılı gruplarda ise düşüş meydana geldiği tespit edilmiştir. Silajlann bütirik asit miktarları I. dönemde istatistiksel olarak önemsiz bulunurken, II. dönemde hemen hemen hiç tespit edilememiştir. I. ve II. dönem silajlann rumende kuru madde yıkılım oranlannın melaslı gruplarda, melas düzeyinin artışına bağlı olarak arttığı belirlendi. Formik asitin silajlann kuru madde yıkılımı üzerine etkili olmadığı tespit edildi. ADF yıkılımı formik asit+melas katkılı gruplarda da melasın tek kullanıldığı gruplarda olduğu gibi melas düzeyinin arttışına bağlı olarak arttığı gözlendi Bu araştırma sonunda sudan otunun silolanabilme özelliği tespit edildi. Silaj katkısı olarak kullanılan melasm silaj kalitesini olumlu yönde etkilediği, formik asit katkısının ise silajda gerekli olmadığı tespit edildi
Özet (Çeviri)
2. ABSTRACT This experiment was carried out to investigate if molasses and/or formic acid culd be used as additive in the preparation of sudan grass silage. Sudan grass, harvested in two different time period (22.63 %, 27.60 %) was used. For each period, control, 1, 2, 3, 4, 5, 6 % molasses (M), 0.5 %FA, 0.5 %FA+1%M, 0.5 %FA+2%M, 0.5 %FA+3%M, 0.5 %FA+4%M, 0.5 %FA+5%M and 0.5 %FA+6%M added silages were put in a glass jars and incubated for 4 months. Four rumen-fistulated rams were used to determine dry matter and ADF degradation in rumen at 4, 8, 16, 24 and 48. th hours of incubation.