Helicobacter pylori prevalansı ve eradikasyon tedavisi sonrası dispepsi semptomlarında iyileşme oranları
Helicobacter pylori prevalence and improvement rates of dyspeptic symptoms after eradication therapy
  1. Tez No: 991315
  2. Yazar: AYŞE TUĞÇE KIRMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKSEL BENGİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Helicobacter Pylori, Dispepsi, Eradikasyon, Helicobacter Pylori, Dyspepsia, Eradication
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmada herhangi bir nedenle endoskopi yapılan hastalarda helicobacter pylori prevalansını belirlemek ve helicobacter pylori eradikasyonu sonrasında dispeptik semptomların değişimini incelemek planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada Mart 2023 – Eylül 2023 tarihleri arasında, Dokuz Eylül Üniversitesi Gastroenteroloji Polikliniğine başvuran; 18 yaş üzeri, herhangi bir neden ile endoskopik görüntüleme yapılmış ve biyopsi alınmış hastalar tarandı. Bu hastalardan dışlama kriterlerine sahip olmayan ve verilerine tam olarak ulaşılabilen 2164 hasta çalışmaya dahil edildi. Bulgular: Hastalar arasında dispepsi, helicobacter pylori, intestinal metaplazi ve atrofik gastrit sıklığı incelendi. Helicobacter pylori enfesiyonuna sahip bireylerin eradikasyon tedavisi ve sonrasındaki eradikasyon başarısı ile dispepsi semptomlarındaki değişim incelendi. Helicbacter pylori sıklığı %52, dispepsi sıklığı %48 ve dispepsi yakınması olan hastalarda helicobacter pylori enfeksiyonunun prevalansı ise %77,6 olarak bulundu. Eradikasyon tedavisi alan hastalarda bizmut bazlı rejim uygulanan hastaların %82'sinde, klaritromisin bazlı rejim uygulanan grupta ise %78'inde eradikasyonun sağlandığı görüldü. Dispeptik semptomları değerlendirildiğinde bizmut bazlı rejim uygulanan hastaların %68'inde, klaritromisin bazlı rejim uygulanan grupta ise hastaların %61'inde dispeptik yakınmaların devam ettiği görüldü. Sonuç: Literatürde tartışmalı bir konu olan helicobacter pylori enfeksiyonunun eradikasyonunun dispeptik yakınmalar üzerindeki etkisini incelediğimiz bu çalışmada, eradikasyon sağlansa dahi tedavinin dispepsi semptomları üzerinde belirgin bir fayda sağlamadığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction: This study aims to determine the prevalence of Helicobacter pylori and investigate the changes in dyspeptic symptoms after eradication therapy in patients who underwent endoscopy for any reason. Materials and Methods: Between March 2023 and September 2023, 2164 patients aged 18 and above, who presented to the Gastroenterology Clinic of Dokuz Eylül University with dyspeptic complaints and underwent endoscopic imaging with biopsy, were screened. Patients who met the inclusion criteria and had complete data available were included in the study. Results: The frequency of dyspepsia, Helicobacter pylori, intestinal metaplasia, and atrophic gastritis among the patients was evaluated. The impact of eradication therapy and its success on dyspeptic symptoms in patients with Helicobacter pylori infection was assessed. The frequency of Helicobacter pylori was found to be 52%, dyspepsia was found in 48% of the patients, and the prevalence of Helicobacter pylori infection in patients with dyspeptic complaints was found to be 77.6%. Among patients receiving eradication therapy, eradication was achieved in 82% of those treated with the bismuth-based regimen, and in 78% of those treated with the clarithromycin-based regimen. When dyspeptic symptoms were evaluated, 68% of patients treated with the bismuth-based regimen and 61% of those treated with the clarithromycin-based regimen continued to experience dyspeptic symptoms. Conclusion: In this study, which investigated the effect of Helicobacter pylori eradication on dyspeptic symptoms, a controversial topic in the literature, it was observed that, even when eradication was achieved, the treatment did not provide significant relief for dyspeptic symptoms.