Farklı kanal içi medikamanların iki farklı biyoseramik esaslı kanal patının dentin tübüllerine penetrasyonu ve bağlanma dayanımına etkisinin değerlendirilmesi: Bir konfokal mikroskop çalışması
Evaluation of the effect of different intracanal medicaments on the penetration and bond strength of two bioceramic-based sealers into dentin tubules: A confocal microscopy study
  1. Tez No: 991314
  2. Yazar: MERYEM ÇOBAN SEZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BURAK GÜNEŞER
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: biyoseramik kanal patı, tübül penetrasyonu, bağlanma dayanımı, konfokal lazer taramalı mikroskop, medikaman, bioceramic root canal sealer, tubular penetration, bond strength, confocal laser scanning microscopy, intracanal medicament
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bezm-İ Alem Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı kanal içi medikamanların dentin tübüllerine biyoseramik esaslı kanal patlarının penetrasyonu ve bağlanma dayanımı üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, her biri tek köklü olan 80 adet mandibular premolar diş kullanılmıştır. Örnekler, kontrol, ikili antibiyotik patı (DAP), %2 klorheksidin jel ve kalsiyum hidroksit [Ca(OH)₂] olmak üzere dört farklı medikaman grubuna ayrılmış; her birinde NeoSealer Flo ve BioRoot RCS olmak üzere iki farklı biyoseramik kanal patı kullanılarak toplam sekiz grup oluşturulmuştur (n=10). Kanal patlarına %0,1 oranında Rhodamin B eklenerek dolum işlemi gerçekleştirilmiş, ardından her dişten 2 mm kalınlığında üç horizontal kesit alınmıştır. Kanal patlarının dentin tübüllerine penetrasyonu konfokal lazer taramalı mikroskop ile, bağlanma dayanımı ise push-out testi ile değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler, üç yönlü ANOVA ve Bonferroni post-hoc testleri ile istatistiksel olarak analiz edilmiştir (p<0,05). Bulgular: Medikaman türü, kullanılan kanal patı ve kesit düzeyi; hem kanal patı penetrasyonu hem de bağlanma dayanımı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etki göstermiştir (p<0,05). Özellikle klorheksidin jel grubunda, maksimum ve ortalama penetrasyon derinliği ile penetrasyon alanı diğer gruplara kıyasla en düşük seviyede ölçülmüş ve bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,001). NeoSealer Flo, BioRoot RCS'ye göre daha yüksek ortalama penetrasyon (p=0,012) ve bağlanma dayanımı (p<0,001) sunmuştur. Penetrasyon açısından en yüksek değerler koronal kesitte; bağlanma dayanımı açısından ise apikal kesitte elde edilmiştir (p<0,001 ve p=0,012). Bağlanma dayanımı en yüksek olan grup kontrol grubu olurken, kalsiyum hidroksit [Ca(OH)₂] grubunda bu değer istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha düşük bulunmuştur (p=0,008). Sonuç: Bu çalışmanın bulguları, kullanılan medikaman türünün kanal patı penetrasyonu ve bağlanma dayanımı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etkiler oluşturduğunu göstermektedir. NeoSealer Flo'nun BioRoot RCS'ye kıyasla daha başarılı sonuçlar verdiği; klorheksidin jel uygulamasının ise kanal patı-dentin etkileşimini olumsuz yönde etkilediği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the effects of different intracanal medicaments on the dentinal tubule penetration and push-out bond strength of two bioceramic root canal sealers. Materials and Methods: Eighty extracted single-rooted mandibular premolars were included in this study. The samples were assigned to four different medicament groups: control, double antibiotic paste (DAP), 2% chlorhexidine gel, and calcium hydroxide [Ca(OH)₂]. Within each group, the root canals were filled with either NeoSealer Flo or BioRoot RCS, resulting in eight experimental groups (n=10 per group). To enable visualization under the confocal microscope, 0.1% Rhodamine B dye was added to the sealers. Following obturation, each root was carefully sliced into three 2 mm-thick sections representing the coronal, middle, and apical thirds. Sealer penetration was assessed under the confocal microscope, while bond strength was evaluated using the push-out test. The data were analyzed using three-way ANOVA followed by Bonferroni post-hoc tests, with statistical significance set at p<0.05. Results: The findings revealed that the type of medicament, the sealer used, and the section level all had a meaningful impact on both sealer penetration and bond strength (p<0.05). Among the groups, the chlorhexidine gel group consistently showed the lowest values for maximum and average penetration depth, as well as penetration area—and these differences were statistically significant compared to the other medicaments (p<0.001). NeoSealer Flo performed significantly better than BioRoot RCS, offering higher mean penetration (p=0.012) and bond strength (p<0.001). When looking at different root levels, penetration was highest in the coronal section, while bond strength was highest in the apical section (p<0.001 and p=0.012, respectively). The control group showed the highest bond strength overall, whereas the calcium hydroxide group exhibited significantly lower values (p=0.008). Conclusion: The results suggest that the choice of intracanal medicament plays a key role in how well the sealer can penetrate the dentin and bond to the canal walls. NeoSealer Flo showed better performance compared to BioRoot RCS, whereas chlorhexidine gel appeared to interfere with the sealer–dentin interface.