Aile hekimliği uzmanlık öğrencilerinin iç hastalıkları rotasyonu hakkındaki görüşleri ve öz yeterliliklerinin değerlendirilmesi
Family medicine residents' opinions on the internal medicine rotation and evaluation of their self-efficacy
  1. Tez No: 991320
  2. Yazar: SELÇUK SAMED SERİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU AYRALER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, İç hastalıkları, Kronik hastalık yönetimi, Öz-yeterlilik, Rotasyon, Chronic Disease, Family Practice, Internal Medicine, Internship and Residency, Self Efficacy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Aile hekimliği uzmanlık öğrencilerinin İç Hastalıkları rotasyonuna ilişkin görüşlerini ve Tıpta Uzmanlık Kurulu Müfredat Oluşturma ve Standart Belirleme Sistemi (TUKMOS) öğrenim hedeflerinden türetilmiş görev-özgü öz-yeterlilik düzeylerini değerlendirmek. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı-kesitsel tasarımda çevrim içi bu anket çalışması 15 Mayıs–27 Eylül 2025 arasında yapılmış, İç Hastalıkları rotasyonunu tamamlamış Aile Hekimliği asistanları dahil edilmiştir. Anket, sosyodemografik bölüm ve TUKMOS hedeflerinden türetilmiş alt boyutlar (endokrin-metabolizma, romatoloji/kas-iskelet, gastrointestinal/karaciğer, nefrolojik-üriner, kardiyovasküler, hematoloji-enfeksiyon, klinik uygulama/girişimsel beceriler) içerdi. Öz-yeterlilik maddeleri Evet=2, Kısmen=1, Hayır=0 puanlandı; yüzdeliklere dönüştürülerek %0–49,9“yetersiz”, %50–69,9“kısmen yeterli”, %70–100“yeterli”kabul edildi. İstatistiksel analizde tanımlayıcı istatistikler, bağımsız örneklem t-testi/Varyans Analizi (ANOVA) ve Ki-kare (p<0,05) kullanıldı. Bulgular: Toplam 493 asistan (kadın %46,7; yaş 28,13±2,75) değerlendirildi. Genel öz-yeterlilik dağılımı:“yeterli”%4,7;“kısmen yeterli”%88,4;“yetersiz”%6,9. En yüksek yeterlilik alanları; üriner sistem enfeksiyonları (%89,9), hipertansiyon (%86,4), dislipidemi (%86,4), diyabet (%85,6), tiroid hastalıkları (%88,4), hipoglisemi yönetimi (%87,6) ve nazogastrik tüp yerleştirme (%91,5) oldu. Daha düşük kalan alanlar; tiroid nodülü (%27,6), metabolik kemik hastalıkları (%32,7), glomerülonefrit/nefrotik sendrom (%30,2), kalp kapak hastalıkları (%8,1), akut GİS kanaması yönetimi (%4,5) ve periferik yayma uygulaması (%4,7) idi. Cinsiyet, yaş, asistanlık yılı ve meslek yılına göre fark saptanmadı (tüm p>0,05). Tartışma ve Sonuç: İç Hastalıkları rotasyonu, birinci basamakta yüksek prevalanslı tablolar için güçlü öz-yeterlilik üretmektedir; buna karşın seyrek/ileri konularda yapılandırılmış ek eğitim gereksinimi belirgindir. TUKMOS ile tam hizalama ve asgari temas sayıları, programatik değerlendirme (mini-CEX/DOPS/OSCE), simülasyon ve hedefli kısa alt-disiplin rotasyonları önerilir.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate family medicine residents' perceptions of the Internal Medicine rotation and their task-specific self-efficacy levels based on learning objectives derived from the Curriculum Development and Standard Setting System of the Medical Specialization Board (TUKMOS). Materials and Methods: This online survey employed a descriptive cross-sectional design and was conducted between May 15 and September 27, 2025. Family medicine residents who had completed their Internal Medicine rotation were included. The questionnaire comprised demographics and TUKMOS-based domains (endocrine-metabolic, rheumatology/musculoskeletal, gastrointestinal/liver, nephro-urinary, cardiovascular, hematology-infectious, clinical procedures). Items were scored Yes=2, Partly=1, No=0; percentages were categorized as 0–49.9%“insufficient,”50–69.9%“partly sufficient,”70–100%“sufficient.”Descriptive statistics, independent-samples t-tests/Analysis Of Variance (ANOVA) and Chi-square tests were applied (p<0.05). Results: A total of 493 residents (46.7% female; mean age 28.13±2.75 years) were analyzed. Overall self-efficacy distribution was 4.7% sufficient, 88.4% partly sufficient, and 6.9% insufficient. Highest self-efficacy was reported for urinary tract infections (89.9%), hypertension (86.4%), dyslipidemia (86.4%), diabetes (85.6%), thyroid disorders (88.4%), hypoglycemia management (87.6%), and nasogastric tube placement (91.5%). Lower areas included thyroid nodule (27.6%), metabolic bone disease (32.7%), glomerulonephritis/nephrotic syndrome (30.2%), valvular heart disease (8.1%), acute upper GI bleeding management (4.5%), and peripheral smear performance (4.7%). No significant differences were found by sex, age, residency year, or years in practice (all p>0.05). Discussion and Conclusion: The Internal Medicine rotation confers strong self-efficacy for high-prevalence primary-care problems; however, structured supplemental training is needed for less frequent/advanced conditions. Alignment with TUKMOS, use of logbooks and minimum case numbers, programmatic assessment (mini-CEX/DOPS/OSCE), simulation, and short focused sub-rotation experiences are recommended.