Otomatik gerilim regülatörü sistemi için kesir dereceli ve öngörülü denetleyici tasarımı
Design of a fractional order and predictive controller for automatic voltage regulator system
  1. Tez No: 991332
  2. Yazar: ALİ OSMAN OĞUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ALİ USTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrik güç sistemleri, Geri beslemeli kontrol, Gerilim kontrolü, Parametre optimizasyonu, Electric power systems, Feedback control, Voltage control, Parameter optimization
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Elektrik şebekelerinde kararlılığı ve üretilen gücün kalitesinin sağlanmasında otomatik gerilim regülatörü (OGR) sistemleri önemli bir rol oynamaktadır. Terminal bara gerilim seviyesinin kabul edilen sınırlar içerisinde tutulması, hem jeneratörlerin güvenli bir şekilde çalıştırılmasını hem de tüketiciye kaliteli enerjinin sunulması açısından büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda, OGR sistemlerinde kullanılacak denetleyici yapılarının seçimi ve optimum şekilde ayarlanması sistem performansına doğrudan etki etmektedir. Bu tez çalışmasında, OGR sistemleri için kesir dereceli PID (FOPID) tabanlı ve öngörülü yeni bir denetleyici olan FOPPID önerilmiş ve kapsamlı olarak değerlendirilmiştir. Denetleyici parametreleri, denizanası algoritması (JSO) ile zaman ağırlıklı mutlak hatanın integrali (ITAE) performans metriğini minimize edecek şekilde optimize edilmiştir. Önerilen FOPPID denetleyicinin başarımını gösterebilmek için literatürde yaygın kullanılan FOPID, PPID ve PID denetleyicileri de referans amaçlı incelenmiş ve performans karşılaştırmaları yapılmıştır. Toplamda yedi farklı analiz gerçekleştirilmiştir. Bunlar, nominal zaman yanıtı, sınırlandırılmış kontrol sinyali, ölü zaman etkisi, gürbüzlük analizi, bozucu ve gürültü altında davranış, birleşik zorlayıcı koşullar ve frekans alanında kararlılık incelemesidir. Elde edilen sonuçlar, tüm denetleyicilerin kararlı çalıştığını göstermektedir. Ancak önerilen FOPPID denetleyicisi düşük aşım, kısa yerleşme süresi, daha iyi hata performansı ve geniş kararlılık marjları ile her senaryoda diğer yapılara kıyasla üstün performans sergilemiştir. Bu bulgular ile önerilen FOPPID denetleyicisinin OGR sistemlerinde belirsizlikler, gecikmeler, bozucular ve gürültü gibi zorluklara karşı güvenilir ve etkin bir çözüm sunduğunu ortaya açıkça koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Automatic voltage regulation (AVR) systems play a significant role in ensuring stability and the quality of power generated in electrical networks. Maintaining the terminal bus voltage level within acceptable limits is crucial for both the safe operation of generators and the provision of high-quality energy to consumers. In this context, the selection and optimal tuning of control structures to be employed in AVR systems directly affect system performance. In this thesis, a new fractional-order PID (FOPID)-based and predictive controller called FOPPID is proposed and comprehensively evaluated for AVR systems. The controller parameters were optimized using the jellyfish search algorithm (JSO) to minimize the integral of the time-weighted absolute error (ITAE) performance metric. To demonstrate the performance of the proposed FOPPID controller, the FOPID, PPID, and PID controllers, which are widely used in the literature, have also been examined, and performance comparisons are considered. A total of seven different analyses have been performed. These are nominal time response, constrained control signal, dead time effect, robustness analysis, system response under disturbance and noise, combined forcing conditions, and stability analysis in the frequency domain. The results obtained indicate that all controllers operate stably. However, the proposed FOPPID controller has demonstrated superior performance compared to other structures in every considered scenario, featuring low overshoot, short settling time, improved error performance, and wide stability margins. These findings clearly demonstrate that the proposed FOPPID controller offers a reliable and effective solution to challenges such as uncertainties, delays, disturbances, and noise in AVR systems.