Makine öğrenmesi ve derin öğrenme teknikleri kullanılarak beyin tümörünün tespiti için hibrit bir model geliştirilmesi
Developing a hybrid model for brain tumor detection using machine learning and deep learning techniques
- Tez No: 991338
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZÜLEYHA YILMAZ ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Beyin Tümörü, Derin Öğrenme, Destek Vektör Makinesi, Dikkat Mekanizması, Evrişimsel Blok Dikkat Modülü, Hibrit Model, Transfer Öğrenme, Attention Mechanism, Brain Tumor, Convolutional Block Attention Module, Deep Learning, Hybrid Model, Transfer Learning, Support Vector Machine
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim Teknolojileri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) taramalarından beyin tümörü tespiti, tıbbi görüntülemede kritik bir araştırma alanı olup hasta sonuçları, tedavi planlaması ve erken tanı süreçlerini doğrudan etkilemektedir. Bununla birlikte, radyologlar tarafından büyük ve karmaşık MRG verilerinin manuel olarak değerlendirilmesi zaman alıcı, öznel ve hata olasılığı yüksek bir süreçtir. Bu sorunları gidermek amacıyla, bu tez çalışması beyin tümörü tespiti için; transfer öğrenme temelli önceden eğitilmiş Evrişimsel Sinir Ağı (CNN) modelleri, Evrişimsel Blok Dikkat Modülü (CBAM) ve Destek Vektör Makinesi (SVM) sınıflandırıcısını bir araya getiren hibrit bir derin öğrenme çerçevesi önermektedir. ResNet50, InceptionV3, InceptionResNetV2, DenseNet121 ve VGG16 olmak üzere beş CNN mimarisi, 2 boyutlu beyin MRG kesitlerinden temel örüntüleri çıkarmak amacıyla özellik çıkarıcı olarak kullanılmaktadır. Özelliklerin ayrıştırıcılığını artırmak için modele entegre edilen CBAM, hem uzamsal hem kanal düzeyinde dikkat mekanizmaları uygulayarak modelin beyin tümörü taramalarındaki en bilgilendirici bölgeleri vurgulamasını sağlamaktadır. Elde edilen iyileştirilmiş özellikler SVM sınıflandırıcısına aktarılmakta ve bu sınıflandırıcı beyin tümör tespiti için sağlam bir sınıflandırma performansı sunmaktadır. Önerilen yöntem, sağlıklı ve tümörlü verileri ayırt etmek üzere bir veri kümesi üzerinde geliştirilmiştir. Geliştirilen model alternatif iki farklı veri kümesine uygulanarak modelin genellebilirlik performansı değerlendirilmiştir. Bununla birlikte model doğrulama aşamasında üç ayrı veri bölme stratejisi kullanılmıştır. Deneysel sonuçlar, beyin tümörü tespitinde hibrit yaklaşımın geleneksel yöntemlere kıyasla yüksek performans sergilediğini ortaya koymaktadır. Özellikle InceptionResNetV2 ve DenseNet121 mimarilerinin CBAM ve SVM ile bütünleştirilmesi, veri setinde %99,77 doğruluk ve %100 F1-skoru ile en yüksek başarıyı sağlamıştır. Bu bulgular, dikkat mekanizmalarının klinik iş akışlarına entegrasyon potansiyelini doğrulamakta ve otomatik beyin tümörü sınıflandırması için etkili, ölçeklenebilir bir çözüm sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Brain tumor detection from Magnetic Resonance Imaging (MRI) scans is a critical research area in medical imaging, as it directly affects patient outcomes, treatment planning, and early diagnosis processes. However, the manual evaluation of large and complex MRI data by radiologists is a time-consuming, subjective process with a high probability of error. In order to overcome these challenges, this thesis proposes a hybrid deep learning framework for brain tumor detection that integrates transfer learning–based pretrained Convolutional Neural Network (CNN) models, the Convolutional Block Attention Module (CBAM), and a Support Vector Machine (SVM) classifier. Five CNN architectures—ResNet50, InceptionV3, InceptionResNetV2, DenseNet121, and VGG16—are employed as feature extractors to derive fundamental patterns from two-dimensional brain MRI slices. To enhance the discriminative capability of the features, CBAM is integrated into the model, applying both spatial and channel-level attention mechanisms to enable the model to emphasize the most informative regions in brain tumor scans. The resulting enhanced features are transferred to the SVM classifier, which provides robust classification performance for brain tumor detection. The proposed method was developed using a dataset designed to distinguish between healthy and tumor data. The developed model was applied to two alternative datasets to evaluate its generalization performance. Additionally, three different data-splitting strategies were employed during the model validation phase. Experimental results demonstrate that the hybrid approach exhibits superior performance in brain tumor detection compared to traditional methods. In particular, the integration of the InceptionResNetV2 and DenseNet121 architectures with CBAM and SVM achieved the highest performance, attaining 99.77% accuracy and a 100% F1-score on the dataset. These findings confirm the potential of integrating attention mechanisms into clinical workflows and provide an effective and scalable solution for automated brain tumor classification.