Araç içi protokol dönüştürücü tasarımı ve uygulaması
In-vehicle communication systems
  1. Tez No: 991337
  2. Yazar: KERİM DÜNDAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN TERZİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Araç içi haberleşme, CAN, elektrikli araçlar, gömülü sistemler, LIN, modüler tasarım, Protokol dönüştürücü, RS485, STM32, UART, çoklu protokol, CAN, electric vehicles, embedded systems, in-vehicle communication, LIN, modular design, multi-protocol, protocol converter, RS485, STM32, UART
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Otomotiv endüstrisinin elektrifikasyon, dijitalleşme ve otonom sistemler doğrultusunda hızla evrilmesi, araç içi haberleşme altyapısının karmaşıklığını ve esnekliğe duyulan ihtiyacı artırmıştır. Farklı marka ve model araçlarda çok sayıda sensör, aktüatör ve kontrol birimi, CAN, CAN FD, LIN, RS485, UART, I2C ve SPI gibi farklı haberleşme protokolleriyle entegre şekilde çalışmak zorundadır. Bu çeşitlilik, yeni donanımların veya harici modüllerin araca entegre edilmesini, özellikle fabrika sonrası uygulamalarda, çoğu zaman zorlu ve maliyetli hale getirmektedir.Bu tez çalışmasında, çoklu protokol desteğine sahip, modüler ve evrensel bir haberleşme modülü tasarlanmış ve gerçek bir uygulama senaryosu üzerinde test edilmiştir. Geliştirilen sistem; harici sensör, aktüatör veya herhangi bir elektronik birimden alınan veriyi, araca herhangi bir ek donanım müdahalesi yapmadan, doğrudan araç beynine (ECU) ve harici ekrana iletebilecek biçimde yapılandırılmıştır. Modülün donanımında STM32 tabanlı ARM mikrodenetleyici kullanılmış; yazılımında ise alınan veriler, ortak bir protokol çatısı altında, gelen haberleşme standardına göre otomatik olarak çözülüp yorumlanmış ve hedef sistemlere ilgili protokole dönüştürülerek aktarılmıştır.Sistem, CAN, CAN FD, CAN 2.0A/B, RS485, LIN, UART, I2C ve SPI gibi protokollerin tamamını donanımsal ve yazılımsal olarak desteklemektedir. Ayrıca, önerilen modüler mimari sayesinde, protokoller arası dönüşümde ek bir yazılım veya donanım geliştirme ihtiyacı ortadan kaldırılmıştır. Böylece araçların sonradan donanım entegrasyonu süreçleri hızlanmış, maliyetler düşürülmüş ve esneklik üst düzeye çıkarılmıştır. Çalışma kapsamında geliştirilen protokol, bilimsel literatürde de ilklerden biri olup, çoklu haberleşme altyapısı tasarımında hem akademik hem de endüstriyel uygulamalar için önemli bir referans niteliğindedir. Deneysel sonuçlar, sistemin farklı protokol kombinasyonlarında kararlı ve hızlı çalıştığını göstermiştir. Tez sonunda; modüler protokol mimarisinin, akıllı ve elektrikli araçların sürdürülebilir geliştirme süreçlerinde, gelecek nesil araç mimarileri için güçlü bir temel oluşturacağı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The rapid transformation of the automotive industry through electrification, digitalization, and autonomous systems has increased both the complexity of in-vehicle communication infrastructure and the need for flexibility. Numerous sensors, actuators, and control units in various vehicle brands and models must operate in an integrated manner using different communication protocols such as CAN, CAN FD, LIN, RS485, UART, I2C, and SPI. This diversity often makes the integration of new hardware or external modules, especially in aftermarket applications, challenging and costly.In this thesis, a modular and universal communication module supporting multiple protocols was designed and tested on a real application scenario. The developed system was configured to transmit data received from any external sensor, actuator, or electronic unit directly to the vehicle's ECU and an external display without any additional hardware intervention. The hardware of the module utilizes an STM32-based ARM microcontroller, while the software automatically decodes and interprets incoming data under a unified protocol structure and converts it to the required protocol for the target systems.The system supports all protocols such as CAN, CAN FD, CAN 2.0A/B, RS485, LIN, UART, I2C, and SPI, both in hardware and software. Moreover, thanks to the proposed modular architecture, there is no need for additional software or hardware development in protocol conversion. As a result, aftermarket hardware integration processes have been accelerated, costs have been reduced, and flexibility has been maximized.The developed protocol is among the first of its kind in the scientific literature and serves as an important reference for both academic and industrial applications in the design of multi-protocol communication infrastructures. Experimental results showed that the system operates stably and rapidly in different protocol combinations. It is concluded that the modular protocol architecture will provide a robust foundation for the sustainable development processes of smart and electric vehicles and for next-generation vehicle architectures.