Simülasyon temelli oksitosin indüksiyonu uygulama eğitiminin ebelik öğrencilerinin bilgi ve anksiyete düzeylerine etkisi
The effect of simulation-based oxytocin induction training on midwifery students' knowledge and anxiety levels
- Tez No: 991339
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖZDE KÜĞCÜMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Simülasyon temelli eğitim, Ebelik eğitimi, Oksitosin indüksiyonu, Anksiyete, Bilgi düzeyi, Simulation-based education, Midwifery education, Oxytocin induction, Anxiety, Learning level
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, ebelik öğrencilerine simülasyon temelli eğitim aracılığıyla oksitosin indüksiyonu yönetiminin öğretilmesini ve bu eğitimin bilgi düzeyi ile anksiyete düzeyleri üzerindeki etkilerini değerlendirmek amacıyla randomize kontrollü deneysel araştırma tasarımında gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini 2024–2025 eğitim öğretim yılı bahar döneminde öğrenim gören İstanbul Medipol Üniversitesinin Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü üçüncü sınıf öğrencileri (n=123) oluşturdu. Dahil edilme kriterlerini karşılayan ve gönüllü olan öğrenciler arasından 40'ı müdahale, 40'ı kontrol grubuna randomize edildi. Veri toplama süreci Nisan 2025'te İstanbul Medipol Üniversitesi Mesleki Beceri Uygulama Laboratuvarı'nda yürütüldü. Veriler; Tanıtıcı Bilgi Formu, Oksitosin İndüksiyonu Bilgi Değerlendirme Formu, Objektif Yapılandırılmış Klinik Değerlendirme Formu, Durumluk-Sürekli Kaygı Ölçeği, Simülasyon Tasarım Ölçeği, Öğrenmede Öğrenci Memnuniyeti ve Özgüven Ölçeği ve Eğitim Uygulamaları Anketi ile toplandı. Araştırma sonucunda grupların homojen olduğu belirlendi. Oksitosin indüksiyonu bilgi puanlarının ön testte benzer olduğu, ancak izlem testinde müdahale grubunun kontrol grubundan anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptandı (d=0,303). Müdahale ve kontrol gruplarının durumluk ve sürekli kaygı puanları ölçümler arasında anlamlı farklılık göstermedi. Simülasyon tasarım öğeleri değerlendirmesi puan ortalaması 4,51±0,43; maddenin katılımcı için önemi puan ortalaması 4,61±0,40 olarak bulundu. Öğrenci memnuniyeti ve özgüven puanı ise 53,13±4,81 ile yüksek düzeydeydi. Sonuç olarak simülasyon temelli eğitimin ebelik öğrencilerinin oksitosin indüksiyonu bilgi düzeylerini artırmada etkili olduğu, ancak kaygı düzeyleri üzerinde anlamlı bir değişim oluşturmadığı belirlenmiştir. Öğrencilerin simülasyon tasarım öğelerine ilişkin beklentileri değerlendirilerek kaygıyı azaltmaya yönelik hazırlık oturumlarının yapılandırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This randomized controlled experimental study was conducted to teach the management of oxytocin induction to midwifery students through simulation-based education and to evaluate the effects of this training on their knowledge levels and anxiety. The study population consisted of third-year midwifery students enrolled in the Faculty of Health Sciences at Istanbul Medipol University during the spring semester of the 2024–2025 academic year (n = 123). Among the students who met the inclusion criteria and volunteered to participate, 40 were randomized to the intervention group and 40 to the control group. Data collection was carried out in April 2025 at the Vocational Skills Practice Laboratory of Istanbul Medipol University. Data were collected using the Introductory Information Form, Oxytocin Induction Knowledge Assessment Form, Objective Structured Clinical Evaluation Form, State–Trait Anxiety Inventory, Simulation Design Scale, Student Satisfaction and Self-Confidence in Learning Scale, and Educational Practices Questionnaire. The results indicated that the groups were homogeneous at baseline. While pre-test oxytocin induction knowledge scores were similar between the groups, follow-up test scores were significantly higher in the intervention group compared to the control group (d = 0.303). No significant differences were observed between the intervention and control groups in state or trait anxiety scores across measurements. The mean score for the evaluation of simulation design elements was 4.51 ± 0.43, while the mean score for the perceived importance of these elements to participants was 4.61 ± 0.40. Student satisfaction and self-confidence scores were high (53.13 ± 4.81). In conclusion, simulation-based education was found to be effective in increasing midwifery students' knowledge levels regarding oxytocin induction management; however, it did not result in a significant change in anxiety levels. It is recommended that students' expectations regarding simulation design elements be evaluated and that preparatory sessions aimed at reducing anxiety be structured accordingly.