Distal radius kırığı plak fiksasyonu yapılan olguların radyolojik ve fonksiyonel değerlendirilmesi
Radiological and functional evaluation of patients treated with plate fixation for distal radius fractures
  1. Tez No: 991389
  2. Yazar: GÖKHAN PEHLİVANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM BEKLER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Distal radius kırığı, ARİF, kilitli plak, radyolojik dizilim, fonksiyonel sonuç, artroz, Distal radius fracture, ORIF, locking plate, radiological alignment, functional outcome, osteoarthritis
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Distal radius kırıklarında kilitli plak ile açık redüksiyon ve internal fiksasyon (ARİF) sonrası fonksiyonel iyileşmeyi etkileyen klinik ve radyolojik faktörleri değerlendirmek ve ideal cerrahi yaklaşımı belirlemek. Gereç ve Yöntem: 2007–2013 yılları arasında distal radius kırığı nedeniyle volar, dorsal veya kombine kilitli plak ile ARİF uygulanan ve en az 12 ay takip edilen 81 hasta retrospektif olarak incelendi. Hastaların demografik verileri, kırık tipi (AO sınıflamasına göre) ve cerrahi yaklaşım kaydedildi. Fonksiyonel değerlendirme QuickDASH, PRWE ve Modifiye Green–O'Brien skorları ile yapıldı. Radyolojik değerlendirmede radial inklinasyon, radial yükseklik ve ulnar varyans ölçüldü; redüksiyon kalitesi Stewart skorlamasına göre, posttravmatik artroz ise Knirk–Jupiter sınıflamasına göre değerlendirildi. Bulgular: AO tip B kırıklarda QuickDASH ve Modifiye Green–O'Brien skorları tip C kırıklara kıyasla daha iyiydi (p<0,05). Fonksiyonel sonuç ölçütleri; artroz derecesi, redüksiyon kalitesi, yaş ve çoğu radyolojik dizilim parametreleri ile ilişkili bulundu (p<0,01). Ulnar stiloid psödoartrozu fonksiyonel sonuçları anlamlı olarak etkilememekle birlikte artroz derecesi ile ilişkili bulundu (p=0,039). Dorsal plak uygulanan hastalarda fonksiyonel sonuçlar volar plaklamaya göre daha kötüydü (p<0,05). Sonuç: Fonksiyonel iyileşme; kırık tipi, redüksiyon kalitesi, yaş, artroz ve radyolojik dizilimden etkilenir. Anatomik redüksiyonun sağlanması optimal sonuçlar için kritiktir. İnstabil kırıklarda volar kilitli plak birincil tedavi seçeneği olarak değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the clinical and radiological factors affecting functional recovery after open reduction and internal fixation (ORIF) with locking plate in distal radius fractures and to determine the optimal surgical approach. Materials and Methods: Eighty-one patients who underwent ORIF with volar, dorsal, or combined locking plates for distal radius fractures between 2007 and 2013 and were followed for at least 12 months were retrospectively analyzed. Demographic data, fracture type (AO classification), and surgical approach were recorded. Functional outcomes were assessed using QuickDASH, PRWE, and Modified Green–O'Brien scores. Radiological evaluation included radial inclination, radial height, and ulnar variance measurements; reduction quality was assessed according to Stewart criteria, and posttraumatic osteoarthritis was evaluated using the Knirk–Jupiter classification. Results: QuickDASH and Modified Green–O'Brien scores were better in AO type B fractures compared to type C fractures (p<0.05). Functional outcome measures were associated with osteoarthritis grade, reduction quality, age and most radiological alignment parameters (p<0.01). Ulnar styloid nonunion did not affect functional outcomes but was associated with osteoarthritis grade (p=0.039). Functional outcomes were worse in patients treated with dorsal plating compared to volar plating (p<0.05). Conclusion: Functional recovery is influenced by fracture type, reduction quality, age, osteoarthritis and radiological alignment parameters. Anatomical reduction is essential for optimal outcomes. Volar locking plate fixation should be considered the primary treatment option in unstable fractures.