Çocukluk çağında kronik karın ağrısı nedeniyle endoskopi yapılan hastaların değerlendirilmesi
Evaluation of childhood patients undergoing endoscopy forchronic abdominal pain
- Tez No: 991425
- Danışmanlar: PROF. DR. GONCA HANDAN ÜSTÜNDAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kronik Karın Ağrısı, Endoskopi, Organik Neden, Fonksiyonel Karın Ağrısı, Chronic Abdominal Pain, Endoscopy, Organic Etiology, Functional Abdominal Pain
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Kronik karın ağrısı (KKA), çocukluk çağında sık karşılaşılan ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen önemli bir semptomdur. Okul çağındaki çocukların %10–15'inde görülebilen bu durumun ayırıcı tanısı, fonksiyonel ve organik nedenleri kapsayan geniş bir yelpazeye sahiptir. Önceki yıllarda KKA'nın büyük oranda fonksiyonel kökenli olduğu düşünülürken, tanı yöntemlerindeki gelişmelerle birlikte organik nedenler günümüzde daha sık saptanabilmektedir. Bu çalışmada, 2014–2024 yılları arasında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji Polikliniği'ne KKA şikâyetiyle başvuran ve endoskopi uygulanan 4–17 yaş arası çocuk hastaların verileri retrospektif olarak değerlendirildi. Toplam 507 hasta incelendi; dışlama kriterleri sonrasında 364 hasta analize dahil edildi. Hastaların %65,9'u kız, ortalama yaş 13,04 ± 3,87 yıl idi. Endoskopide yalnızca 35 hastada (%9,6) normal bulgu saptanırken, 338 hastada (%92,9) en az bir organik neden tespit edildi. En sık organik patolojiler gastrit (%83), duodenit (%35,7), Helicobacter pylori enfeksiyonu (%32,6) ve çölyak hastalığı (%17) idi. Endoskopi öncesi laboratuvar ve klinik bulguları fonksiyonel karın ağrısı ile uyumlu olan 119 hastanın tamamında da en az bir organik lezyon saptandı.Çalışma bulguları, kronik karın ağrısıyla başvuran çocuk hastalarda endoskopinin tanısal süreçte önemli katkılar sunduğunu, özellikle alarm semptomları bulunan olgularda tanının netleştirilmesine yardımcı olduğunu göstermektedir. Bu yönüyle endoskopi, çocukluk çağında KKA etyolojisinin belirlenmesinde değerli bir tanı aracı olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Chronic abdominal pain (CAP) is a common symptom in childhood and significantly affects quality of life. It is observed in 10–15% of school-aged children and encompasses a wide differential diagnosis, including both functional and organic etiologies. Although CAP was previously considered predominantly functional in origin, recent advances in diagnostic methods have led to increased detection of organic causes. In this study, medical records of children aged 4–17 years who presented with CAP and underwent upper gastrointestinal endoscopy at Zonguldak Bülent Ecevit University Hospital, Pediatric Gastroenterology Clinic, between 2014 and 2024 were retrospectively evaluated. A total of 507 patients were screened, and 364 patients who met the inclusion criteria were included in the analysis. Of the patients, 65.9% were female, and the mean age was 13.04 ± 3.87 years. Endoscopy revealed normal findings in only 35 patients (9.6%), while at least one organic etiology was identified in 338 patients (92.9%). The most common organic pathologies were gastritis (83%), duodenitis (35.7%), Helicobacter pylori infection (32.6%), and celiac disease (17%). Notably, all 119 patients who were clinically evaluated as having functional abdominal pain prior to endoscopy were found to have at least one organic lesion. The findings of this study demonstrate that endoscopy provides substantial diagnostic value in children presenting with chronic abdominal pain, particularly in clarifying the diagnosis in patients with alarm symptoms. Endoscopy emerges as an important diagnostic tool in determining the etiology of CAP during childhood.