Evcil kedi ve beyaz Yeni Zelanda tavşanlarında kalp ve kalp arteriaları üzerinde anatomik bir araştırma
- Tez No: 99144
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN KARADAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kalp, koroner arterler, tavşan, kedi, anatomi, Heart, coronary arteries, rabbit, cat, anatomy
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
1. oz Bu çalışma, evcil kedi ve Beyaz Yeni Zelanda Tavşanı' nda kalp ve kalp arteria'larının makroanatomik özelliklerini belirlemek için yapıldı. Literatürde, kedi ve tavşanların kalp ve koroner arterleri üzerinde yapılan araştırmalar yok denecek kadar azdır. Bu nedenle böyle bir çalışmanın yapılmasına ihtiyaç duyuldu. Araştırmada, her iki türden onikişer dişi, onsekizer erkek olmak üzere toplam otuzar adet ergin evcil kedi ve Beyaz Yeni Zelanda Tavşanı kullanıldı. Materyallere latex enjeksiyon ve corrosion cast metotları uygulandı. Kalbin, tavşanda ikinci-dördüncü, kedide ise dördüncü-yedinci kaburgalar arasında bulunduğu belirlendi. Hem tavşan hem de kedide, apex cordis'in lig. phrenicopericardiacum vasıtası ile diaphragma'ya bağlandığı görüldü. Atrium sinistrum'a her iki tür hayvanda da dörder adet w. pulmonales'in açıldığı belirlendi. Valva atrioventricularis dextra'ya tutunan cuspis angularis ile cuspis parietalis'in, tavşanda birleşerek cuspis anguloparietalis'i oluşturduğu gözlendi. İki (%6.6) tavşan materyalinde ventriculus dexter' in boşluğunun, apex cordis' e kadar uzandığı ve apex cordis'in oluşumuna katıldığı tespit edildi. Ventriculus dexter' de bulunan m. papillaris'lerin serbest uçlarından tavşanda iki-üç, kedide dört-altı adet; ventriculus sinister' de bulunan m. papillaris'lerin serbest uçlarından ise, tavşanda üç-dört, kedide altı-yedi adet chordae tendineae'nm çıktığı tespit edildi. Septum interatriale'nin, atrium sinistrum'a bakan tarafı üzerinde bulunan valvula foraminis ovalis'in sınırlarının, kedide daha belirgin olduğu saptandı. Türlere ait makrometrik değerlerin birbirlerinden farklı olduğu belirlendi. Hem tavşan hem de kedide kalbi besleyen koroner arterlerden a. coronaria sinistra' run, a. coronaria dextra'dan güçlü olduğu görüldü. A. coronaria sinistra'nın tavşanda r. septalis, r. marginis ventriculi sinistri ve r. posterior ventriculi sinistri'ye; kedide, r. interventricularis paraconalis ve r. circumflexus sinister' e ayrıldığı; a. coronaria dextra'nin ise, her iki tür hayvanda da sadece r. circumflexus dexter' den oluştuğu tespit edildi.Tavşanda, r. marginis ventriculi sinistri ile r. septalis'in doğrudan doğruya a. coronaria sinistra' dan; kedide r. marginis ventriculi sinistri' nin, r. circumflexus sinister' den, r. septalis'in ise r. interventricularis paraconalis'ten başlangıç aldığı belirlendi. Bununla birlikte, on (%33.3) tavşan materyalinde r. septalis'in, r. marginis ventriculi sinistri'den başlangıç aldığı tespit edildi. R. circumflexus sinister'in kedide a. coronaria sinistra' dan, tavşanda r. posterior ventriculi sinistri'den orijin aldığı görüldü. Bir (%3.3) tavşan materyalinde de, r. circumflexus sinister'in a. coronaria sinistra' dan ayrıldığı tespit edildi. Bir (%3.3) tavşan ve iki (%6.6) kedi materyalinde, a. coronaria dextra'nin verdiği r. cord arteriosi'nin doğrudan aorta' dan orijin aldığı saptandı. R. interventricularis subsinuosus'un, dört (%13.3) kedi kalbinde, r. circumflexus dexter tarafından oluşturulduğu gözlendi. Septum interventriculare'nin temel kan kaynağının her iki türde de r. septalis olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
2. ABSTRACT This study was made to investigate the macroanatomy of the heart and coronary arteries in domestic cat and New Zealand Rabbit. There was hardly any study on the heart and coronary arteries of the cats and the rabbits in literatures. Therefore, this study was overcomed to make some progress in understanding of the heart and its arteries of cat and rabbit. Adult twelve female and eighteen male of either species were used in this study. Latex injection and corrosion cast methods were applied on the materials. It was found that heart lied between ribs two and four in the rabbit and four and seven in the cat. The apex of the heart (apex cordis) was found to bind to the diaphragm via phrenicopericardial ligament (lig. phrenicopericardiacum) in both species. It was observed that four pulmonary veins (w. pulmonales) returned from hilus of the lung to the left atrium (atrium sinistrum) in both species. Anguloparietal cusp (cuspis anguloparietalis) was constituted by angular cusp (cuspis angularis) and parietal cusp (cuspis parietalis), which hold right atrioventricular valva (valva atrioventricularis dextra), in the rabbit. Right ventricle (ventriculus dexter) was found to constitute the apex of the heart (apex cordis) in two (6.6%) rabbits. Namely, it was extended till the apex of the heart (apex cordis). It was obtained that two or three chordae tendineae were arised from papillary muscles (mm. papillares) in right ventricle (ventriculus dexter) and three or four chordae tendineae were arised from papillary muscles (mm. papillares) in left ventricle (ventriculus sinister) in the rabbit. The number of chordae tendineae was four or six in right ventricle (ventriculus dexter) and six or seven in left ventricle (ventriculus sinister) in the cat. Border of the cusp of the oval foramen (valvula foraminis ovalis) was visible on theLeft coronary artery (a. coronaria sinistra) gived off septal branch (r. septalis), left marginal ventricular branch (r. marginis ventriculi sinistri) and left posterior ventricular branch (r. posterior ventriculi sinistri) in the rabbit. It gived off paraconal interventricular branch (r. interventricularis paraconalis) and left circumflex branch (r. circumflexus sinister) in the cat. Right coronary artery (a. coronaria dextra) was found to constitute only right circumflex branch (r. circumflexus dexter) in both species. Left marginal ventricular branch (r. marginis ventriculi sinistri) and septal branch (r. septalis) were directly arised from left coronary artery (a. coronaria sinistra) in the rabbit while left marginal ventricular branch (r. marginis ventriculi sinistri) was arised from left circumflex branch (r. circumflexus sinister), septal branch (r. septalis) was arised from paraconal interventricular branch (r. interventricularis paraconalis) in the cat. However, septal branch (r. septalis) was observed to arise from left marginal ventricular branch (r. marginis ventriculi sinistri) in ten (33.3%) rabbit's hearts. Left circumflex branch (r. circumflexus sinister) were found to arise from left coronary artery (a. coronaria sinistra) in the cat, but it was arised from left posterior ventricular branch (r. posterior ventriculi sinistri) in the rabbit. Left circumflex branch (r. circumflexus sinister) was arised from left coronary artery (a. coronaria sinistra) in one (3.3%) rabbit material. Conal branch (r. coni arteriosi), which is normally originated from right coronary artery (a. coronaria dextra), directly arised from aorta in two (6.6%) cats and one (3.3%) rabbit. It was observed that subsinuosal interventricular branch (r. interventricularis subsinuosus) was constituted by right circumflex branch (r. circumflexus dexter) four (13.3%) cat's hearts. Interventricular wall (septum interventriculare) was supplied by septal branch (r. septalis) in both species.