Tekstil baskıcılığının güncel sanatla etkileşimi
The interaction of textile printing with contemporary art
- Tez No: 991452
- Danışmanlar: PROF. DR. İDİL AKBOSTANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Güncel sanat, Yazma baskı sanatı, Çağdaş sanat, Contemporary art
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Ana Sanat Dalı
Özet
Tekstil baskıcılığı, tarihsel olarak kumaş yüzeylerini desen ve tasarımla süsleme pratiği olarak gelişmiş; zaman içinde teknolojik, kültürel ve sanatsal dönüşümlerle birlikte çok katmanlı bir ifade alanına dönüşmüştür. Güncel sanat bağlamında ise tekstil baskıcılığı, yalnızca teknik bir üretim yöntemi olmanın ötesine geçerek malzeme, yüzey ve kavram ilişkileri üzerinden yeniden konumlanan bir anlatım biçimi haline gelmiştir. Bu durum, tekstil baskıcılığının güncel sanat içindeki rolünün ve ifade olanaklarının yeniden değerlendirilmesini gerekli kılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, tekstil baskıcılığının tarihsel gelişimini ve temel baskı tekniklerini inceleyerek güncel sanatla kurduğu etkileşimi ortaya koymaktır. Araştırma kapsamında, geleneksel tekstil baskı tekniklerinden dijital ve özel efektli baskı uygulamalarına uzanan süreç ele alınmış; tekstil baskıcılığının güncel sanatta bir ifade ve söylem aracı olarak kullanımı incelenmiştir. Ayrıca, tekstil baskı tekniklerini sanatsal üretimlerinde kullanan sanatçıların eserleri üzerinden bu tekniklerin kavramsal ve estetik katkıları değerlendirilmiştir. Araştırma beş ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümü giriş olan araştırmanın ikinci bölümünde; tekstil baskıcılığının tarihsel gelişimi, geleneksel teknikler, Endüstri Devrimi sonrası yaşanan dönüşümler ve dijital baskı teknolojileri ele alınmıştır. Üçüncü bölümde güncel sanat kavramı ve tekstilin bu alandaki yeri incelenmiş; dördüncü bölümde sanatçı–tasarımcı etkileşimleri ve iş birlikleri örnek çalışmalar üzerinden değerlendirilmiştir. Son bölümde ise elde edilen bulgular doğrultusunda tekstil baskıcılığının güncel sanattaki konumu tartışılmıştır. Çalışmada yöntem olarak literatür taraması, görsel doküman incelemesi ve betimsel analiz kullanılmış; tekstil baskıcılığının güncel sanatta disiplinlerarası bir ifade alanı sunduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Textile printing historically developed as a practice of decorating fabric surfaces through pattern and design; over time, it has evolved into a multilayered field of expression shaped by technological, cultural, and artistic transformations. Within the context of contemporary art, textile printing has moved beyond being merely a technical method of production and has been repositioned as a form of expression defined through the relationship between material, surface, and concept. This shift necessitates a re- evaluation of the role and expressive possibilities of textile printing within contemporary art practices. The aim of this study is to examine the historical development and fundamental techniques of textile printing while exploring its interaction with contemporary art. The research addresses the process extending from traditional textile printing techniques to digital and special-effect printing applications, focusing on how textile printing functions as a medium of expression and discourse in contemporary art. In addition, the conceptual and aesthetic contributions of these techniques are evaluated through the analysis of artworks produced by artists who incorporate textile printing into their artistic practices. The study is structured into five main chapters. Following the introductory chapter, the second chapter examines the historical development of textile printing, traditional techniques, the transformations that occurred after the Industrial Revolution, and the emergence of digital printing technologies. The third chapter focuses on the concept of contemporary art and the position of textiles within this field, while the fourth chapter analyzes artist–designer interactions and collaborations through selected case studies. In the final chapter, the findings are discussed within a general framework, addressing the position of textile printing in contemporary art. The methodology of the study is based on a literature review, visual documentation analysis, and descriptive analysis. The findings suggest that textile printing has moved beyond its role as a technical application and has emerged as an interdisciplinary field of expression within contemporary art.