Börülce (Vigna unguiculata (L.) Walp.)'de farklı gübre ve sulama uygulamaların verim, verim öğeleri ve nodozite oluşumuna etkileri
Effects of different fertilizer and irrigation treatments on yield, yield compnents and nodosity formation in cowpea (Vigna unguiculata (L.) Walp.)
  1. Tez No: 991453
  2. Yazar: CANSU ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SAİT ADAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Börülce, Sulama, Verim ögeleri, Cowpeas, Irrigation, Yield components
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, 2021-2022 yıllarında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme alanında yürütülmüştür. Denemenin amacı, Börülce (Vigna unguiculata (L.) Walp.)'de farklı gübre ve sulama uygulamalarının verim, verim ögeleri ve nodozite oluşumuna etkilerini incelemektir. Araştırma, Tesadüf Bloklarında Bölünmüş Parseller deneme desenine göre 3 tekrarlı ve 2 yıl boyunca yürütülmüştür. Denemede, bloklara sulamalar ve parsellere gübre uygulamaları yerleştirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, 2021 yılında çiçeklenmeye kadar geçen gün sayısı, bitki boyu ve hasat indeksi istatistiki açıdan önemli bulunmuştur. 2022 yılında ise bakla bağlamaya kadar geçen gün sayısı, hasat oluncaya kadar geçen gün sayısı, biyolojik verim, tane verim hasat indeksi ve 100 tane ağırlığı istatistiki olarak önemli belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted in the experimental area of the Field Crops Department of the Faculty of Agriculture of Ankara University in 2021-2022. The aim of the experiment was to investigate the effects of different fertilizer and irrigation applications on yield, yield components and nodosity formation in Cowpea (Vigna unguiculata (L.) Walp.). The research was conducted according to the Split Plots in Randomized Blocks experimental design with 3 replications and for 2 years. In the experiment, irrigations were placed in the blocks and fertilizer applications were placed in the plots. According to the research results, the number of days until flowering, plant height and harvest index were found to be statistically significant in 2021. In 2022, the number of days until pod binding, the number of days until harvest, biological yield, grain yield, harvest index and 100-grain weight were determined to be statistically significant.