Kültürel sürdürülebilirlik ve yemek kültürü bağlamında Antakya mutfağı: Bir ritüel olarak yerel künefe yeme deneyimi üzerine bir analiz
Antakya cuisine in the context of cultural sustainability and food culture: An analysis of the local künefe eating experience as a ritual
  1. Tez No: 991495
  2. Yazar: HÜSEYİN ELİA AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FÜSUN CURAOĞLU, PROF. DR. NEZİHE FİGEN ERSOY ARCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
  6. Anahtar Kelimeler: Antakya, Deneyim, Deneyim tasarımı, Endüstriyel tasarım, Yemek kültürü, Experience, Experience design, Industrial design, Food culture
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Sanatlar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, Antakya'ya özgü geleneksel bir tatlı olan künefenin üretim, sunum ve tüketim süreçlerini kültürel sürdürülebilirlik bağlamında inceleyen betimsel nitelikte bir araştırmadır. Konuyla ilgili kapsamlı bir ön çalışmanın bulunmaması nedeniyle, künefenin kültürel değeri ve üretim sunum ve tüketim aşamlarına ilişkin mevcut durumun ayrıntılı bir biçimde tespit edilmesi hedeflenmiştir. Bu doğrultuda nitel araştırma yöntemlerinden etnografik desen benimsenmiştir. Saha çalışması kapsamında; üreticiler, tüketiciler ve uzman bir kaynak kişi ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiş, süreç katılımcı olmayan gözlem ve görsel veri toplama teknikleri ile desteklenmiştir. Elde edilen veriler, kültürel sürdürülebilirliğe ilişkin ortak örüntüleri ve kavramsal ilişkileri belirlemek amacıyla tematik analiz ve içerik analizi yöntemleriyle değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları, künefenin kültürel kimliğinin; el emeği, ustalık bilgisi, malzeme nitelikleri, sunum araçları ve tüketim ritüelleri üzerinden şekillendiğini göstermektedir. Ayrıca künefenin duyusal, anlamsal ve duygusal boyutları ürün deneyimi çerçevesinde analiz edilmiştir. Sonuç olarak bu çalışma, künefenin somut ve somut olmayan kültürel miras değerlerini ortaya koyarak, endüstriyel tasarım disiplininin bu pratiğin sürdürülebilirliğine sağlayabileceği katkılara ilişkin değerlendirmeler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis is a descriptive study examining the production, presentation, and consumption processes of künefe, a traditional dessert unique to Antakya, within the context of cultural sustainability. Due to the absence of comprehensive prior research on the subject, the study aims to document the current state of künefe regarding its cultural value and its production, presentation, and consumption stages in detail. Accordingly, an ethnographic design, one of the qualitative research methods, was adopted. Within the scope of the fieldwork, semi-structured interviews were conducted with producers, consumers, and an expert resource person, and the process was supported by non- participant observation and visual data collection techniques. The obtained data were analyzed using thematic analysis and content analysis methods to identify common patterns and conceptual relationships regarding cultural sustainability. Research findings indicate that the cultural identity of künefe is shaped through manual labor, craftsmanship knowledge, material qualities, presentation tools, and consumption rituals. Furthermore, the sensory, semantic, and emotional dimensions of künefe were analyzed within the framework of product experience. In conclusion, by revealing the tangible and intangible cultural heritage values of künefe, this study presents evaluations regarding the potential contributions of the industrial design discipline to the sustainability of this practice.